Erdoğan, Taksim'deki caminin açılışında yine Haziran Direnişi'ne saldırdı!

Erdoğan, Taksim'deki caminin açılışında yine Haziran Direnişi'ne saldırdı!

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, cuma namazının ardından Taksim'e yapılan yeni cami ibadete açıldı. Burada konuşan Erdoğan, yine Haziran Direnişi'ne saldırdı.

Taksim Meydanı’nda yapılan caminin açılışında açıklamalarda bulunan Erdoğan, 150 yıllık bir hayali gerçekleştirdiklerini, daha önce caminin yapımına 28 Şubat ve Haziran Direnişi’nin engel olduğunu söyledi. Erdoğan, en büyük korkusu Haziran Direnişi’ne yine “O teröristlerin karşımıza dikildiği zaman” sözleriyle saldırdı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın katılımıyla, cuma namazının ardından Taksim'e yapılan yeni cami ibadete açıldı. Meydana tören için LED ekranlar kuruldu. Yol kenarındaki direklere "Sayın Cumhurbaşkanımız Taksim Camii Açılışına Hoşgeldiniz" yazılı pankart asıldı. Açılış öncesi Taksim Meydanı'ndaki sosyal mesafesiz kalabalıklar da dikkat çekti. Tören nedeniyle bazı yollar trafiğe kapatıldı.

Cami açılışında açıklamalarda bulunan Erdoğan ise şunları söyledi:

"Taksim Cami bizim dünyamızda farklı bir öneme sahipti. Çünkü caminin yerinde mescit bile yok ve burada maalesef cami yapımına müsaade yok. Ve adeta kümes gibi bir yerde gazeteler üzerinde müminler namazlarını Eda etmeye çalışıyorlardı. O günlerden bugünlere, kimler geldi kimler geçti. İstanbulumuzun en güzel yerlerinden biri olan Taksim Meydanı’nda camimizin içinden cemaati, minarelerden ezanı inşallah kıyamete kadar eksik olmayacaktır. Mühendislik yöntemiyle ülkemizde ve dünyada sayılı projeler arasında yer alan camimiz İstanbul’un sembolleri arasında seçkin yerini şimdiden almıştır.

Taksim Cami 1,5 asırlık bir mücadelenin ardından İstanbul'umuza kazandırılmıştır. Bu meydanda bir cami inşa fikri 93 Harbi diye geçen Osmanlı-Rus Harbi yıllarına kadar uzanır. Ülkemizin Kurtuluş Savaşı yıllarında da yeniden gündeme gelmiştir. Bölgedeki pek çok kiliseye karşılık, Ağacami'nin Taksim'e selam verdiğini gören Nazım Hikmet, bu tabloyu dizelere dökmüştür.

Demokrat Parti'nin iktidara gelmesiyle Taksim Cami arayışları hız kazanmıştır. somut adım atılamadan 27 Mayıs darbesi gerçekleşmiştir. 1965 yılında Süleyman Demirel, caminin inşası için arsanın devrini sağlamıştır. Bu tahsis CHP'li belediyenin mahkemeye götürmesiyle durdurulmuştur. Bakanlar Kurulu kararı ise 12 Eylül darbecileri tarafından iptal edilmiştir. Rahmetli Özal'ın başbakanlığı döneminde Elmas ailesi kendisine başvurarak niyetlerini söylemişlerse de şartlar uygun olmadığını netice alamamışlardır.

İBB Başkanlığına seçildiğimde verdiğimiz sözlerden birisi de bu caminin inşasını gerçekleştirmekti. 28 Şubat ve sonrası gelişmeler nedeniyle bu sözümüzü yerine getiremedik. 2013 yılında tekrar harekete geçtiğimizde de karşımızda Gezi olaylarını bulduk. O teröristlerin karşımıza dikildiği zaman."