Erdoğan: Size rağmen milletim cumhurbaşkanı yapacak

Erdoğan: Size rağmen milletim cumhurbaşkanı yapacak

Erdoğan, "Size rağmen milletim hem aday yapacak hem de cumhurbaşkanı yapacak” dedi.

AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Bilecik Vezirhan'da katıldığı programda, altılı masanın "Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir" açıklamasına dair konuştu.

Daha önce "Hukuk farklı bir şey, bunun yanında guguk farklı bir şey" sözlerini sarf edip seçimle ilgili yetkinin kendisinin elinde olduğunu söyleyen Erdoğan, bu kez ise "Size rağmen milletim hem aday yapacak hem de cumhurbaşkanı yapacak" dedi.

Erdoğan şu ifadeleri kullandı: "Hamdolsun tüm badireleri atlatarak Belediye Başkanı, Başbakan, Cumhurbaşkanı olarak milletimize hizmet etme şerefine eriştik. Ne diyorlardı? 'Muhtar bile olamaz' diyorlardı. Ama benim milletim bu kardeşinizi, ağabeyinizi bu ülkede Cumhurbaşkanı yaptı. Şimdi altılı masa ne diyor? 'Aday olamaz' diyor. Size rağmen milletim hem aday yapacak hem de Cumhurbaşkanı yapacak. Ve tabii o zaman kilonuz da ortaya çıkacak. Bakalım kaç kilosunuz?"

Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir.

ANAYASA VE SEÇİM KANUNU NE DİYOR?

Anayasa'nın 101. maddesi Cumhurbaşkanı'nın görev süresinin 5 yıl olduğunu ve bir kimsenin en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebileceğini söylüyor. Maddede "Cumhurbaşkanlığı seçimlerine ilişkin diğer usul ve esaslar kanunla düzenlenir" deniliyor. Yeni Seçim Kanunu'nun 3. maddesi de "Bir kimse en fazla 2 defa Cumhurbaşkanı seçilebilir. Ancak Cumhurbaşkanı'nın 2. döneminde Meclis tarafından seçimlerin yenilenmesine karar verilmesi halinde Cumhurbaşkanı bir kez daha aday olabilir" diyor.

SEÇİM KANUNU'NDAKİ DEĞİŞİKLİK

Seçim Kanunu’ndaki değişiklik ise geçen yıl 6 Nisan’da yasalaştı. Değişikliğin geçerli olması için, yasalaştıktan sonra en az 1 yıl geçmesi gerekiyor. 5819 Sayılı Seçim Kanunu’nun 6. maddesi ise seçim sürecinin sandık gününden 60 gün önce başladığını işaret ediyor.

14 Mayıs’ta yapılacak seçimin 60 gün öncesi, 6 Nisan’dan önceye, yani 14 Mart’a denk geliyor. Hukukçular bu durumda yeni seçim kanununun 14 Mayıs’ta yapılacak seçimlerde geçerli olamayacağını belirtiyor.

ALTILI MASA NE DİYOR?

Altılı masa liderleri, 6 Nisan sonrasına sarkacak bir erken seçimi desteklemeyeceklerini açıklamıştı. Yaptıkları açıklamada "Geçen sene bir siyasi mühendislik çabası olarak devreye sokulan seçim sistemi ile yapılacak hiçbir erken seçime destek vermeyeceğiz. 2018 seçimlerinde geçerli olan sistemle gerçekleşecek -yani 6 Nisan’dan önce yapılacak- bir erken seçime ise destek vermeye hazırız" ifadeleri yer almıştı.

Liderler, 26 Ocak'taki toplantıları sonrası ise "Türkiye, hukuksuzluk, kanunsuzluk ve başıbozuklukla hareket eden bir hükümet tarafından yönetilmektedir. Bu çerçevede, Anayasa ve kanunda hiçbir tereddüte yer vermeyecek kadar açık bir şekilde düzenlenmiş olan hükümler uyarınca, TBMM yenileme kararı almadığı müddetçe, Sayın Erdoğan’ın 14 Mayıs’ta yapılacak olan seçimlerde bir kez daha aday olması mümkün değildir.  Cumhurbaşkanının, Anayasa’ya aykırı olarak üçüncü kez adaylığını ilan etmesi demokrasi tarihimize eklediği bir diğer kara sayfadır. Anayasa’yı yok sayan bu başıboşluğu kabul etmediğimizi kamuoyunun bilgisine sunarız" demişti.

Muhalefet, Cumhur İttifakı’nın "seçimlerin mayıs ayına çekilmesi" teklifine onay vermezse, Erdoğan’ın mart ayında anayasadaki "TBMM’yi fesih yetkisini kullanacağı" belirtiliyor.