Erdoğan 'savaş' dedi

Erdoğan 'savaş' dedi

Erdoğan’ın gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib'deki gerginlik için "savaş" ifadesini kullanması dikkat çekti.

Erdoğan, İdlib gerilimine ilişkin bugün Macron ve Merkel ile üçlü bir telefon görüşmesi yaptı. Görüşmede Erdoğan'ın, "insani krizin önlenmesi için somut eylemlerle güçlü destek sağlanması gerektiğini vurguladığı" aktarıldı. Erdoğan, daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada ise İdlib’deki durum için “savaş” ifadesini kullandı.

Dün hava saldırısı sonucu 2 askerin ölümüyle İdlib’deki gerilim bir kez daha artarken, Ankara ile Moskova'yı karşı karşıya getiren süreçle ilgili Avrupa Birliği’nin önde gelen iki ülkesi devreye girdi. Önceki gün Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile görüşen Almanya Başbakanı Angela Merkel ve Fransa Cumhurbaşkanı Emanuel Macron, bugün AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile de üçlü bir telefon görüşmesi yaptı.

Cumhurbaşkanlığı kaynaklarından aktarılan bilgiye göre, Macron ve Merkel ile görüşen Erdoğan, "Suriye ordusu ve destekçilerinin İdlib'deki saldırganlıklarının durdurulması gerektiğini" söyledi. Görüşmede ayrıca Erdoğan'ın, "insani krizin önlenmesi için somut eylemlerle güçlü destek sağlanması gerektiğini vurguladığı" aktarıldı.

‘SAVAŞ...’

Erdoğan’ın daha sonra gazetecilere yaptığı açıklamada İdlib'deki gerginlik için "savaş" ifadesini kullanması dikkat çekti. Erdoğan, 150 civarında Suriye ordusu mensubunun etkisiz hale getirildiğini, 12 tank, 3 zırhlı araç, 14 top obüsü, 2 dorçkalı pikabın imha edildiğini" söyledi.

‘ÇEKİLMİYORUZ’

"Rejim İdlib halkına zulmü durdurmadığı sürece oradan çekilmemiz söz konusu değil" diyen Erdoğan, bölgeyle ilgili tavırlarının ise Putin'le görüşmelerinin ardından belli olacağını ifade etti.

Merkel, Macron ve Putin arasındaki görüşmeye de değinen Erdoğan, "İdlib'de çok kararlı bir ateşkesin yapılması için davette bulunduk ancak henüz beklenen cevabın gelmedi" dedi. Erdoğan, dörtlü zirvenin 5 Mart'ta İstanbul'da yapılmasının teklif edildiğini ancak bu konuda da Putin'den yanıt gelmediğini bildirdi.

ERDOĞAN 'SAVAŞ' İLAN EDEBİLİR Mİ?

Erdoğan, İdlib'deki gerginliğe ilişkin her ne kadar "savaş" ifadesini kullansa da "savaş" ilan etme gibi bir yetkisi bulunmuyor. Anayasa'nın 92. Maddesi, F Bendine göre, "savaş" ilan etme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisi'ne (TBMM) ait.

O madde şöyle:

92. Madde

F. Savaş Hali İlanı ve Silahlı Kuvvet Kullanılmasına İzin Verme

Milletlerarası hukukun meşru saydığı hallerde savaş hali ilanına ve Türkiye'nin taraf olduğu milletlerarası andlaşmaların veya milletlerarası nezaket kurallarının gerektirdiği haller dışında, Türk Silahlı Kuvvetlerinin yabancı ülkelere gönderilmesine veya yabancı silahlı kuvvetlerin Türkiye'de bulunmasına izin verme yetkisi Türkiye Büyük Millet Meclisinindir.

Türkiye Büyük Millet Meclisi tatilde veya ara vermede iken ülkenin ani bir silahlı saldırıya uğraması ve bu sebeple silahlı kuvvet kullanılmasına derhal karar verilmesinin kaçınılmaz olması halinde Cumhurbaşkanı da, Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanılmasına karar verebilir.