Suriye gündemli üçlü görüşme sona erdi

Suriye gündemli üçlü görüşme sona erdi

Erdoğan, Putin ve Ruhani bugün Suriye gündemli Üçlü Zirve'de bir araya gelecek. Çankaya Köşkü'nde bir araya gelen üçlü, İdlib’deki gelişmeler, Fırat’ın doğusu ve Suriye Anayasa Komisyonu konularını görüştü.

İleri Haber

Ankara'da AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ve İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani Üçlü Zirve’de Suriye’deki son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir araya geldi. Suriye zirvesi, Çankaya Köşkü’nde yapıldı.

Astana formatındaki "Beşinci Türkiye-Rusya Federasyonu-İran Üçlü Zirvesi" öncesinde  Çankaya Köşkü'nde önce baş başa görüşmeler gerçekleştirildi. Bu görüşmelerin ardından da Suriye zirvesi başladı.

Zirvenin en önemli üç gündemi ise İdlib’deki gelişmeler, Fırat’ın doğusu ve Suriye Anayasa Komisyonu. Suriye ordusunun İdlib operasyonlarına hız verdiği dönemde yapılan zirvede, İdlib konusu ise en önemli gündem maddesi olarak ele alındı.

Türkiye’nin ABD ile ‘Güvenli Bölge’ görüşmelerinin üzerine gelen Üçlü Zirve’de bir diğer önemli başlık da Fırat’ın doğusu oldu.

Zirvenin diğer görüşülmesi beklenen başlığı ise Suriye Anayasa Komisyonu. Zirveden, Suriye’nin yeni anayasası hakkında kurulacak komisyon için karar çıktı.

ERDOĞAN-RUHANİ GÖRÜŞMESİ 

Erdoğan, Çankaya Köşkünde İran Cumhurbaşkanı Hasan Ruhani ve beraberindekilerle heyetlerarası görüşme gerçekleştirdi.

ERDOĞAN-PUTİN GÖRÜŞMESİ

Erdoğan'ın, İran Cumhurbaşkanı Ruhani'nin ardından Rusya Devlet Başkanı Putin ile de 'Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirvesi' öncesi görüşmesi sona erdi.

 İkili görüşmenin ardından heyetler arası görüşmeye geçildi. Bu toplantının ardından üçlü zirve yapıldı ve liderler kameralar karşısına geçti.

Öte yandan Erdoğan, Üçlü Zirve için Çankaya Köşkü'ne gelen Putin'i "Nice to meet you. How are you?" (Tanıştığımıza memnun oldum, Nasılsın?) diyerek karşıladı.

BAKAN AKAR MEVKİDAŞIYLA GÖRÜŞTÜ

Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, Türkiye-Rusya-İran Üçlü Zirve kapsamında Rusya Savunma Bakanı Sergey Şoygu ile ikili görüşme gerçekleştirdi.

GÖRÜŞME ÖNCESİ ORTAK BASIN TOPLANTISI

Zirve toplantısı öncesi de basın mensuplarının karşısına geçerek toplantının gündemlerine ilişkin Erdoğan, Ruhani ve Putin değerlendirmelerde bulundu:

Erdoğan: Elimizi taşın altına daha fazla koymalıyız. Ülkemiz en meşakkatli dönemlerinde Suriye halkının yanında olmuştur. 3 milyonu aşkın Suriyeliyi hala topraklarımızda barındırıyoruz.

Erdoğan: Üç ülke olarak iş birliğimizi derinleştirdik. Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ve ihtilafa kalıcı bir siyasi çözüm bulunması konusunda tam bir mutabakat içindeyiz.

Ruhani: Bu yolda sadece Suriye halkı kendi geleceği için karar vermeli ve başkaları onların iç işlerine karışma hakkını kendinde görmemeli.

Ruhani: ABD'nin Suriye'de asker bulundurması meşru değildir. Adana mutabakatının hayata geçmesi endişeleri giderir.

Vladimir Putin: Ortak çabalarımızla Suriye topraklarında istikrar sağlanmıştır ve şiddet seviyesi düşürülmüştür.

Vladimir Putin: Rusya, Türkiye, İran olarak bu zirve Suriye’de barışa katkı sağlayan en önemli mekanizmadır.

TOPLANTI SONRASI AÇIKLAMA

Suriye gündemli toplantı yaklaşık 40 dakika sürdü. Toplantı sonrası kameralar karşısına geçen Erdoğan, Putin ve Ruhani açıklamalarda bulundu:

Erdoğan: Suriye'nin toprak bütünlüğü ve siyasi birliğinin korunması konusunda önemli kararlar aldık.

Erdoğan: ABD ile 2 hafta içerisinde uzlaşamazsak kendi harekat planımızı uygulamaya başlayacağımızı buradaki dostlarımıza da anlattım.

Ruhani: Suriye'ye yabancı ülkelerin müdahale etmesine, özellikle de orada devletin talebi dışında bulunanlara karşıyız.

Ruhani: ABD, Suriye'yi bölmeye çalışmaktadır. İdlib'de terör varlığı güçlü hale geldi. Buraya müdahale etmeli ve Suriye devletine yardımcı olmalıyız.

Putin: Suriye krizine dair 5. zirve başarılı geçti. Suriye'nin toprak bütünlüğünü destekleyen üç ülkeyiz. Suriye'de kalıcı barış tesis edilmeli.

Putin: İdlib, neredeyse tamamen El Kaide bağlantılı grupların elinde. Buna sessiz kalamayız. Biz Suriye'nin kısıtlı operasyon yapmasına destek vereceğiz.

Ruhani: Anayasa komitesi tamamen oluşmuş durumda. Petrol yerine bölgenin güvenliğini daha çok önemsiyorum.

Putin: Aşırı gruplar anayasa komitesini baltalamak isteyebilir. Onlar savaştan para kazanıyor.

Erdoğan: Mültecilere yaptığımız harcama 40 milyar doları aşmış durumda.

Erdoğan: Güvenli bölgede mülteciler için konutlar yapalım istiyoruz.