Erdoğan-Putin görüşmesi: 150 saatin sonunda Türk-Rus ortak devriyesi başlayacak
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya geldi. İki liderin görüşmesi sonrası Suriye'ye yapılan askeri harekata ilişkin 10 maddelik anlaşma sağlandı.
AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, bugün Soçi'de Rusya Devlet Başkanı Putin'le bir araya geldi. Türkiye'nin Suriye'nin kuzeydoğusunda yaptığı askeri harekat ve Demokratik Suriye Güçleri'nin (DSG) Şam yönetimine bıraktığı bölgeler masada yer aldı.
Görüşme, Türkiye'nin harekata Amerika Birleşik Devletleri (ABD) ile varılan mutabakat çerçevesinde verilen 5 günlük aranın dolmasına saatler kala gerçekleşti.
Toplantı sonrası iki lider basın toplantısı düzenledi.
Rusya Rusya Devlet Başkanı Putin, "Biz Türkiye'nin güvenlikle ilgili attığı adımları anlayışla karşılıyoruz biz bu endişeleri paylaşıyoruz IŞİD militanları kaçma teşebbüsünde bulunuyor. Suriye sorununun çözümü Suriye'nin toprak bütünlüğünün korunması ile mümkündür, bu bizim ilkesel tutumumuzdur. Türkiye Suriye sınırındaki durumla ilgili bir karar alındı. Dışişleri Bakanlarımız bu kararı anlatacaklar. Bu sınırdaki durumu çözüme bağlayacak bir karardır." dedi.
Cumhurbaşkanı Erdoğan da "Bugün ağırlıklı Barış Pınarı Harekatı ile ilgili olarak son gelişmeleri ele aldık. Bu harekat Suriye'nın siyasi bütünlüğünü garanti altına almaktadır. Bu modeli Suriye'nin diğer yerlerine de aktarmak istiyoruz. harelet Alanına önce 1 milyon suriyelinin yerleşeceğine inanıyoruz. Bu süreçte Rus ortaklarımızla çalışacağız. Mültecilerin geri dönüşü noktasında tarihi bir mutabakata vardık. 150 saatin sonunda Türk Rus ortak devriyesi başlayacak. YPG,30 km geriye çekilecek. QSD, Tel Rıfat ve MInbiç'ten çekilecek" dedi.
Daha sonra Dışileri Bakanları varılan 10 maddelik anlaşmanın maddelerini okudu.
Anlaşma maddeleri şu şekilde:
Türkiye – Rusya Federasyonu Arasında Mutabakat Muhtırası
(22 Ekim 2019, Soçi)
Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Federasyonu Devlet Başkanı Vladimir Putin aşağıdaki konularda mutabık kalmışlardır:
1. Her iki taraf Suriye’nin siyasi birliği ve toprak bütünlüğünün muhafazasına ve Türkiye’nin milli güvenliğinin korunmasına olan bağlılıklarını teyit ederler.
2. Terörizmin tüm şekil ve tezahürleriyle mücadele etme ve Suriye topraklarındaki ayrılıkçı gündemleri boşa çıkarma yönündeki kararlılıklarını vurgularlar.
3. Bu çerçevede, Tel Abyad ve Ras Al Ayn’ı içine alan 32 km derinliğindeki mevcut Barış Pınarı Harekatı alanındaki yerleşik statüko muhafaza edilecektir.
4. Her iki taraf Adana Anlaşması’nın önemini teyit eder. Rusya Federasyonu mevcut koşullarda Adana Anlaşması’nın uygulanmasını kolaylaştıracaktır.
5. 23 Ekim 2019, öğlen saat 12.00’den itibaren, Rus askeri polisi ve Suriye sınır muhafızları, Barış Pınarı Harekat alanının dışında kalan Türkiye-Suriye sınırının Suriye tarafına, YPG unsurları ve silahlarının Türkiye-Suriye sınırından itibaren 30 km’nin dışına çıkarılmasını temin etmek üzere girecektir. Bu işlem 150 saat içinde tamamlanacaktır. Aynı saat itibarıyla, mevcut Barış Pınarı Harekat alanı sınırlarının batısı ve doğusunda 10 km derinlikte Kamışlı şehri hariç Türk-Rus ortak devriyeleri başlayacaktır.
6. Münbiç ve Tel Rıfat’tan bütün YPG unsurları silahlarıyla birlikte çıkarılacaktır.
7. Her iki taraf terörist unsurların sızmalarının önlenmesinin temini için gerekli tedbirleri alacaktır.
8. Mültecilerin güvenli ve gönüllü şekilde geri dönüşlerini kolaylaştırmak maksadıyla ortak çalışma yapılacaktır.
9. Bu muhtıranın uygulanmasını gözetmek ve koordine etmek amacıyla müşterek bir denetim ve doğrulama mekanizması ihdas edilecektir.
10. Taraflar Astana Mekanizması çerçevesinde Suriye ihtilafına kalıcı bir siyasi çözüm bulunması amacıyla çalışmalarını sürdürecek ve Anayasa Komitesi’nin faaliyetlerini destekleyecektir.