Erdoğan: Merak ediyorum bu İsrail neresidir?

Erdoğan: Merak ediyorum bu İsrail neresidir?

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Birleşmiş Milletler 74. Genel Kurulu'nda konuştu. Erdoğan, "Bugün adaletsizliğin en çok yaşandığı yerlerden biri, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarıdır. Ben merak ediyorum bu İsrail neresidir? Bu İsrail'in toprakları nereleri kapsıyor?" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan 74. Birleşmiş Milletler Genel Kurulu'nda "Bugün adaletsizliğin en çok yaşandığı yerlerden biri, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarıdır. Ben merak ediyorum bu İsrail neresidir? Bu İsrail'in toprakları nereleri kapsıyor?" ifadelerini kullandı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın konuşmasından satır başları:

"Dünya 5'ten büyüktür. Zihniyetimizi değiştirme zamanı geldi. Nükleer silahı olanların olmayanları tehdit etmesi anlamlı... Güvenlik Konseyi'nde adalete yönelik reformları köklü olarak gerçekleştirmeliyiz. Suriye krizini artık sona erdirmenin zamanı gelmiştir. Biz 5 milyon sığınmacıya ev sahipliği yapıyoruz.

Fırat'ın doğusunda SDG adıyla meşrulaştırmaya çalışılan terör örgütü ortadan kaldırılmalıdır. Fırat Kalkanı Harekatı ile 3.500 DEAŞ'li teröristi etkisiz hale getirdik, örgütün çöküş sürecini biz başlattık. Sadece bu yılın ilk altı 8 ayında 32.000 göçmeni denizlerde boğulmaktan kurtardık. Aylan bebeği dünya çok çabuk unuttu. Unutmayın ki aynı durum bir gün sizlerin de başına gelebilir.

Suriye küresel adaletsizliğin sembolü haline gelen bir coğrafya oldu. Türkiye DEAŞ eylemlerinden en çok etkilenen ülkedir. Suriye krizini artık sona erdirmenin zamanı gelmiştir. 

Suriye'den kaçanların geri döndüğü tek yer Türkiye'nin güvenli hale getirdiği yerlerdir. 

Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını karşılamaya imkanı yoktur. Fırat'ın doğusun güvenli bölge inşa edebiliriz. Güvenli bölgeye mültecileri yerleştirebiliriz. Kendi topraklarına geri dönecek Suriyeli sayısını 3 milyona kadar çıkartabiliriz. 

Suriye'de sağlayacağımız istikrar ortamı komşusu Irak'ı da rahatlatacaktır. 

Kıbrıs meselesi çözüme kavuşamamıştır. Rum tarafı adaletsiz bir siyaset izliyor. Doğu Akdeniz'deki enerji kaynaklarını kazan kazan anlayışıyla önemli bir işbirliği alanı olarak görüyoruz. İşbirliğini ve adil paylaşımı esas olan her türlü teklife kapımız açıktır. 

Libya'daki krizin bir an önce çözülmesi herkesin özlemidir. 

Geçtiğimiz yıl katledilen Cemal Kaşıkçı, halen mahkeme ve yargının olayı neticelendirmemesi sebebiyle ülkemizin olayın takipçisi olacağını belirtmek isterim. 

Türkiye'nin yeni bir göç dalgasını karşılamaya imkanı yoktur. Fırat'ın doğusundaki terör yapılanması ortadan kaldırılmalıdır. Oraya güvenli bölge inşa edebiliriz. Güvenli bölgeye mültecileri yerleştirebiliriz Kendi topraklarına geri dönecek Suriyeli sayısını üç milyona kadar çıkartabiliriz.

Bugün adaletsizliğin en çok yaşandığı yerlerden biri, İsrail işgali altındaki Filistin topraklarıdır. Ben merak ediyorum bu İsrail neresidir? Bu İsrail'in toprakları nereleri kapsıyor? 1947'de neresiydi, 1949-67'de neresiydi ve şu anda İsrail neresidir? BM İsrail'le ilgili aldığı kararları uyguluyor mu? O zaman BM ne işe yarıyor? Türkiye olarak bizim bu konudaki tavrımız nettir, çözüm 1947 anlaşması temelinde, başkenti Doğu Kudüs olan bir Filistin devletinin kurulmasıdır.

İSRAİL'İN SINIRLARI NERESİDİR?

Mısır'ın seçilmiş cumhurbaşkanının mahkemede çırpınarak ölmesi ve ailesinin defnine bile izin verilmemesi kanayan yara olmuştur. 

Dünyada adaletsizliğin yaşandığı yerlerden birisi İsrail'in işgali altındaki Filistin topraklarıdır. Masum bir Filistinli kadının öldürülmesi insanları harekete geçiremiyorsa ne geçirebiliyor merak ediyorum.

(İsrail haritasını gösterek) İsrail devletinin sınırları neresidir? 1948 sınırları mıdır, 1968 sınırları mıdır? İsrail toprakları durmadan büyüyor ama doymuyor. Şimdi de kalanı almanın peşinde. Mevcut İsrail yönetimi insanlığın tüm değerlerini ayaklar altına alıyor. BM kürsüsünden soruyorum İsrail devletinin sınırları neresidir?

Türkiye mazlum Filistin halkının yanında olmaya devam edecektir.