Erdoğan konuştu, dolar 5,73’e yükseldi

Erdoğan konuştu, dolar 5,73’e yükseldi

Fed kararıyla önceki gün 5.40'a gerileyen dolar, ABD ile gerilim endişesiyle yükselişte. Kur, Erdoğan'ın Golan Tepeleri'ne ilişkin açıklamasının ardından 5.73'e çıktı.

Yeni Zelanda'daki cami saldırılarının ardından gerçekleştirilen İslam İşbirliği Teşkilatı Acil İcra Komitesi Toplantısı'na katılan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, ABD Başkanı Donald Trump'ın Golan Tepeleri'yle ilgili açıklamasına tepki gösterdi.

"Amerika Başkanı'nın Golan Tepeleri'yle ilgili talihsiz açıklaması bölgeyi yeni bir krizin, yeni bir gerilimin eşiğine getirmiştir" diyen Erdoğan, "Golan Tepeleri'nin işgalinin meşrulaştırılmasına asla izin vermeyiz" açıklamasını yaptı.

GÜNCELLEME 19.35

Dolar/TL saat 19.35 itibariyle 5.73'e çıkarken, euro/TL ise 6.47'den işlem görüyor.

--------------------------------------------------------------------------------------------------

Trump dün, İsrail'in Golan Tepeleri üzerindeki egemenliğini tanıma zamanının geldiğini söyledi. İsrail'de 9 Nisan'da yapılacak genel seçimler öncesi bu açıklama Netanyahu'ya destek olarak yorumlandı. S-400 geriliminin ardından ABD Başkanı Trump'ın Golan Tepeleri çıkışıyla artan risk algısı TL'yi de baskı altında bırakmaya devam ediyor.

Dolar/TL Erdoğan'ın açıklamaları sonrası 5.55 seviyesine kadar yükseldi. Euro ise 6.31 seviyelerine kadar çıktı.

Kur, önceki gün Fed'in piyasaları şaşırtan yılın kalanı boyunca faiz artırmama kararıyla 5.4850'lerden sert şekilde 5.40 seviyesine düşmüştü.

Daha sonra Türkiye'ye F-35 teslimatlarının askıya alınabileceği haberiyle dün yükselişe geçen ve günü 5.46'nın hemen üzerinde tamamlamış, böylece neredeyse tüm kazancını geri vermişti.

Bankacılar, Golan Tepeleri'ne yönelik egemenlik tartışmalarının ABD ile ilişkileri daha kötü bir noktaya götürebilecek yeni bir gelişme olarak yorumluyor.