Erdoğan: Kobani'nin kontrolümüz altına girmesi lazım

Erdoğan: Kobani'nin kontrolümüz altına girmesi lazım

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, partisinin grup toplantısında gündeme ilişkin açıklamalarda bulunurken, ''Kobani’nin de teröristlerden boşalıp, kontrolümüz altına girmesi lazım'' dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, partisinin Meclis'teki grup toplantısında konuştu. ''Tel Rıfat’ın batısına doğru. Tel Rıfat’ın batısına doğru giriyoruz, eski adıyla Ayn El Arab olan Kobani’nin de teröristlerden boşalıp, kontrolümüz altına girmesi lazım. Buraya Suriyeli kardeşlerimiz girecek, gerçek sahipleri girecek.'' diyen Erdoğan, Suriye'deki operasyonlara ilişkin de ''Güvenli bölge sahamızı genişleteceğiz'' ifadesini kullandı. 

Grup toplantısının ardından gazetecilerin ABD ziyaretine ilişkin sorusuna da yanıt veren Erdoğan, ''Henüz kararımı vermedim, soru işaretleri var'' ifadesini kullandı. 

'CUMHURİYETE, EN BÜYÜK HİZMETLERİ KAZANDIRARAK LAYIK OLUNUR'

Erdoğan'ın açıklamalarından satır başları şöyle:

''Marmaray’ı bir 29 Ekim günü hizmete açtık. Gurur abidelerimizden YHT gar binasını hizmete aldık. Geçen yıl da İstanbul Havalimanı’nın resmi açılışını yaptık. Cumhuriyete, birilerinin yapageldiği gibi özenti kokan saçmalıklarla değil en büyük hizmetleri kazandırarak layık olunur.

'KÜRESEL DÜZEYDE OYUN KURAN BİR ÜLKE HALİNE GELDİK'

3-5 milyar dolarlık manipülasyonla ekonominin çökertildiği günler geride kaldı. Türkiye 360 derece görüş açısına sahip bir ülke haline geldi. Küresel düzeyde oyun kuran bir ülke haline geldik. Vesayet odaklarının direnişinden, darbe teşebbüslerine, sınırlarımızın tacizine milli birlik ve beraberliğimize yönelik tuzaklara kadar pek çok badireyle yüzleştik. Yüzümüzü kızartacak hiçbir durumla karşı karşıya kalmadık. Eksiklerimiz hatalarımız elbette olmuştur.

'İNLERİNE GİRDİK'

15 Temmuz’da 16 saat sonunda darbecilere gereken dersi vermiş olduk. Türkiye’yi Suriye gibi, Irak gibi, Libya gibi yapabileceklerini sananlara cevabı inlerine girerek, güvendikleri dağları başlarına yıkarak verdik.

'TÜRKİYE YENİ BİR İSTİKLAL HARBİ VERİYOR'

Türkiye yeni bir istiklal harbi veriyor ve zafere doğru adım adım yürüyor. Cumhur İttifakı olarak ortaya koyduğumuz performans parlamento içinde de kendini gösteriyor. Temennimiz daha ileri safhalara aynı şekilde yürümesidir.

'ENFLASYONDA TEK HANEYE İNECEĞİZ'

Faiz sürekli olarak iniyor, enflasyon geriliyor. En yakın zamanda enflasyonda ve faizde tek haneye ulaşacağız.

'MECLİS'TEKİ ÇALIŞMALARDA SÜREKLİ BULUNMAMIZ LAZIM'

Parlamento çalışmalarımızda karar yeter sayısı noktasında grubumuzu darda zorda bırakmayın. Önce toplantı yeter sayısı, karar yeter sayısı. Aldığımız ücreti de kendimize helal kılamayız. Salı, çarşamba, perşembe Meclis’teki çalışmalarda sürekli bulunmamız lazım.

'ARTIK HİÇ KİMSE TÜRKİYE DEYİNCE SINIRLI BİR COĞRAFYAYI ANLAMIYOR'

Artık hiç kimse Türkiye deyince Edirne ile Kars, Sinop ile Hatay arasında sınırlı bir coğrafyayı anlamıyor. Bu sadece devletimizin resmi sınırı. Gönüllerimizin sınırı ise tüm dünyayı kucaklayacak genişliğe sahiptir. Bu büyük coğrafyada Türk bir medeniyetin adıdır. Bu büyük medeniyeti yeniden ayağa kaldırmanın çabası içindeyiz.

'SARI YELEKLİLER SADECE BİR ÜLKEDE OLMAYACAK'

Barış Pınarı Harekatı başladığından beri terör örgütü mensupları tarafından ülkemiz aleyhine 700’e yakın eylem gerçekleşti. Bu eylemler bunların ülkelerinde düzenleniyor. Kendi ellerinizle beslediğiniz terör yılanı eninde sonunda sizi de ısıracaktır. Sokaklarınızda bombalar patlamaya başladığında yaptığınız yanlışı elbette anlayacaksınız. Sarı yelekliler sadece bir ülkede olmayacak, bütününde olacak. Gelin yol yakınken bu yanlıştan dönün.

'TERÖRLE MÜCADELEDE YENİ MÜJDELERİMİZ OLACAK'

Yurt dışında bulunan tüm vatandaşlarımıza diyorum ki Türkiye daima yanınızdadır. Vatandaşlarımızın uğradığı saldırılar konusnuda gereken her türlü girişimde bulunacak mutlaka hesap soracağız. Terörle mücadelede inşallah yakın dönemde yeni müjdelerimiz olacak.

'BİR KIZ TEKVANDOCUMUZ ASKER SELAMINI ÇAKIYOR, BUNLAR KORKUYOR'

Sadece Avrupa’da yaşayan 5 milyonun üzerindeki vatandaşımız birlik ve beraberlik içinde hareket ederek gücünü ortaya koyduğunda kendine çeki düzen vermeyecek hiçbir ülke yoktur. Bunlar Barış Pınarı Harekatı nedeniyle askerini selamlayan sporcularımızdan korkacak kadar zavallıdır. Bir kız tekvandocumuz asker selamını çakıyor, bunlar korkuyor. Tablo bu. Onun için biz durmadan kararlılıkla yolumuza devam edeceğiz. Selamımıza da ara vermeyeceğiz.

'KOBANİ'NİN KONTROLÜMÜZ ALTINA GİRMESİ LAZIM'

Barış Pınarı Harekatı asla bir sürpriz değildir. Bu harekata ihtiyacımız vardı, yaptık. Bu bir bölgeyi terörden temizleme harekatıdır. O kuşak 444 km. Tel Abyad-Resulayn arası kontrol altında. Bizim için yeterli mi, değil. Tel Rıfat’taki teröristlerin temizlenmesi sözünü aldık. Münbiç’ten de YPG’yi temizleme sözünü aldık. Temizledik diyorlar. Silahlı kuvvetlerimiz takibi içinde. Bir diğer önemli adım da, Tel Rıfat’ın batısına doğru. Tel Rıfat’ın batısına doğru giriyoruz, eski adıyla Ayn El Arab olan Kobani’nin de teröristlerden boşalıp, kontrolümüz altına girmesi lazım. Buraya Suriyeli kardeşlerimiz girecek, gerçek sahipleri girecek.

'GÜVENLİ BÖLGE SAHASINI GENİŞLETECEĞİZ'

Rusya ile birlikte devriye çalışmasına başlayacağız. Sınırımızdan güneye doğru 7 kilometre derinlikte devriye çalışmasını sürdüreceğiz. Harekat noktasına gelince batı bu harekatı durdurmamızı istiyor. Hep sloganik, “Ne kadar kalacaksınız?”diye soruyorlar. Ben de diyorum, siz ne zaman çıkıyorsunuz onu söyleyin. Sen beni Berlin’e çağırıyorsun, ben turist miyim ne işim var orada. Samimi iseniz buyurun olayın yaşandığı yere gelin. Belki size sınırları da gezdiririz. En son dedik ki 3-4 Aralık’ta NATO liderler zirvesine gelince orada görüşmeleri yapabiliriz. Başkan Trump ile yaptığımız telefon görüşmesi ardından ABD’liler ülkemize bir heyet gönderdiler. Sonuçta 13 maddelik bir mutabakat metnini paylaştık. Harekatımıza 120 saatlik ara verdik. Maalesef hâlâ teröristler tarafından bölgede askerlerimize ve Suriye Milli Ordusu’na saldırılar devam ediyor. Muhataplarımızı ikaz ediyorum. Bu hattın dışından gelen saldırılara karşılık verecek ve güvenli bölge sahasını genişleteceğiz. Cuma günü Ruslar ile devriyeyi başlatıyoruz. Saldırılar sürerse kendi harekatımızı gerçekleştirme hakkımızı saklı tutuyoruz. Elimizdeki kazanımları güçlendirmeye bakacağız. Bu tür mücadeleler uzun solukludur. Bazen bize 30 km ötesindeki teröristler ne olacak diye soruyor, son teröriste kadar tamamı temizlenecek.

'TASARIYI ŞİDDETLE REDDEDİYORUZ'

ABD Temsilciler Meclisi’ndeki tasarılardan biri sözde Ermeni soykırımı iddilarıyla ilgili. ABD kamuoyunda ülkemiz aleyhine oluşan hava kullanılarak geçirildi. Fırsatçılık yapıldı. Tüm dünyaya sesleniyorum bu atılan adımın hiçbir kıymeti harbiyesi yok, bunu tanımıyoruz. Kendileri çalıp, kendileri oynuyorlar. Buna rağmen ülkemize atılan iftiranın bir ülke parlamentosunda kabul edilmesinden üzüntülüyüz. Dedik ki, bu iş tarihçilerin işidir. Bu iş arkeologların işidir. Arşivlerimizde 1 milyonun üzerinde belge var. Ermeniler bugüne kadar herhangi bir arşiv sunamadılar. Yok ki sunsunlar. Bu adımı, bu kararı biz tanımıyoruz. Temsilciler Meclisi’nde kabul edilen diğer tasarı ipe sapa gelmez iddialarla yaptırım talebiyle ilgilidir. Hiçbir tutarı olmayan bu tasarıyı da şiddetle reddediyoruz.

'ABD BİR FETÖ'YE MAHKUM OLACAK KADAR KÜÇÜLDÜ MÜ?'

ABD bir FETÖ’ye mahkum olacak kadar küçüldü mü? Kalkıp da 400 dönüm arazi tahsis ettiğimiz bu adamın (Fethullah Gülen) Adalet Bakanlığımız 90 koli suç raiyası gönderdi. İnceleyin. Bakmıyorsunuz terörist başını ülkenizde saklıyorsunuz. Bu sizin özel olarak değerlendirme noktasında kullandığınız bir manivela mıdır. Bundan size bir fayda gelmez. Ya bunu bize teslim edeceksiniz, ya da bizden suçluların iadesi konusunda bir iade beklemeyin.''

ABD SORUSU

Erdoğan, grup toplantısından çıkışında gelen “ABD’ye gidecek misiniz?” sorusuna ise, “Şu an henüz kararımı vermedim. Soru işaretleri var” şeklinde yanıt verdi. Erdoğan’ın ABD Başkanı Trump’ın daveti ile 13 Kasım’da ABD’ye gideceği daha önce açıklanmıştı.