'Erdoğan kazanır AKP kaybederse' hazırlığı

'Erdoğan kazanır AKP kaybederse' hazırlığı

AKP, uyum yasaları ile ilgili kararnameye, tüm bakanlıkların yasalarının kaldırılmasına ilişkin bir madde konulmasını tartışıyor. AKP’nin bu düşüncesinde, Erdoğan’ın seçimi kazanıp, Meclis’te çoğunluğu sağlayamama olasılığına karşı ‘saray kararnameleri’ni güvence altına alma kaygısının yattığı belirtiliyor.

Meclis’ten çıkarılacak yetki yasasıyla Kanun Hükmünde Kararnameler yoluyla uyum yasalarını düzenlemeyi planlayan AKP’de, seçim sonrasında bakanlıkların kuruluşuyla ilgili Cumhurbaşkanlığı kararnamelerinin çıkarılmasında ‘boşluk doğmaması’ ve yetki tartışması yaşanmaması için uyum kararnamesine tüm bakanlıkların yasalarının kaldırılmasına ilişkin bir madde konulması tartışılıyor. AKP’nin bu düşüncesinde, Tayyip Erdoğan’ın seçimi kazanıp, Meclis’te çoğunluğu sağlayamama olasılığına karşı ‘saray kararnameleri’ni güvence altına alma kaygısının yattığı belirtiliyor.

AKP’DEKİ ENDİŞE

AKP hükümeti, uyum yasalarıyla ilgili yetki yasası çıkararak TBMM’yi tatil etmek istiyor. Yetki yasa tasarısının bu hafta TBMM Başkanlığı’na sunulabileceği kaydediliyor. Cumhuriyet’ten Emine Kaplan’ın haberine göre AKP, seçime kadar yeni sisteme uyum için yasalarda 800’den fazla yerde geçen ‘başbakan ve başbakanlık’ ifadeleri çıkarılması, bunların yerine Cumhurbaşkanı ifadesinin getirilmesi için yetki kararnamesi çıkarma yoluna gidecek. AKP’nin bu düşüncesinde, 24 Haziran sonrasında Erdoğan’ın Cumhurbaşkanı seçilmesine karşın AKP’nin Meclis’te çoğunluğu yakalayamaması durumunda bakanlıklarla ilgili kararnamelerin çıkarılmasında yaşanabilecek olası sıkıntıların önüne geçme amacının yattığı kaydediliyor.