Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme sona erdi

Erdoğan ile Putin arasındaki görüşme sona erdi

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan ile Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki görüşme sona erdi. Görüşmeden önce konuşan Putin, “Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor” derken, Erdoğan ise Suriye'ye ilişkin "Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı" ifadesini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin arasındaki Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'ndaki gerçekleştirilen görüşme sona erdi. 13.25'te başlayan başlayan görüşme yaklaşık 

Kremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin ile Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın, Soçi kentinde önce baş başa sonra da çalışma kahvaltısında bir araya geleceğini belirtmiş ve "Görüşme tercümanların katılımıyla baş başa planladı. İki lider, ilk başta müzakere edecek, sonra da çalışma kahvaltısında görüşmeye devam edecek." ifadelerini kullanmıştı.

Peskov, görüşmenin ardından basın toplantısının düzenlenmeyeceği bilgisini de aktarmıştı.

PUTİN: GÖRÜŞMELERİMİZ HER ZAMAN SORUNSUZ GEÇMİYOR

Görüşme öncesi açıklama yapan Putin şunları söyledi:

"Erdoğan ile görüşmelerimiz her zaman sorunsuz geçmiyor. Ancak ilgili kurum ve kuruluşlarımız uzlaşı bulabiliyor. Türkiye’nin Rusya yatırımları toplam 1,5 milyar, Rusya’nın Türkiye yatırımları 6,5 milyar dolara ulaştı. Büyük projelerin hepsi planlı şekilde devam etmektedir.

Karabağ'da iş birliğimiz hem ateşkesin sağlanmasında hem de ilerideki daha sağlam kalıcı bir barışın sağlanmasına yönelik önemli bir unsurdur. Rusya ile Türkiye’nin pandemi ile ortak mücadelesi ekonomi ve turizmin gelişmesine yardımcı olacak.”

ERDOĞAN: RUSYA İLE İLİŞKİLERDE DEVAM ETMEMİZDE BÜYÜK FAYDA VAR

Açıklama yapan Erdoğan ise şöyle konuştu:

"Suriye ile ilişkili birlikte attığımız adımlar büyük önem arz ediyor. Oranın da barışı yine Türkiye ve Rusya ilişkilerine bağlı. Özellikle şuna inanıyorum, bizim Türkiye-Rusya ilişkilerinde her geçen gün çok daha güçlenerek devam etmemizde çok büyük faydalar var. BM Genel Kurulu'nda malum zevat bazı konuları özellikle sordu. Biz de onlara zaten gereken cevabı verdik. Çünkü attığımız adımlardan dönmemiz mümkün değil."

RUSYA ZİYARETİ

BM Genel Kurulu toplantıları için gittiği ABD’den Joe Biden ile görüşemeden dönen Cumhurbaşkanı Erdoğan bugün saat 11.15'te Soçi’ye gitti. Erdoğan'ın yanında, MİT Başkanı Hakan Fidan, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altun ve Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın da yer alıyor.

Erdoğan ve Putin, Devlet Başkanlığı Resmi Konutu'nda bir araya geldi. Görüşme saat 13.25'te başladı.

Putin ile Erdoğan'ın gündeminde Suriye, Afganistan ve Libya konuları olacak.

Erdoğan’ın Putin’le Suriye konusunda uzlaşıp uzlaşamayacağı İdlib’de yaşananlar nedeniyle belirsiz durumda. Rusya, Ankara’ya Esad’la masaya oturması ve İdlib’den cihatçı grupları çıkarması için baskı yapıyor. Bunun yanı sıra Suriye ve Rusya’nın son dönemde İdlib’deki operasyonlarını artırması bölgede tansiyonu arttırmış durumda.