'Erdoğan, hasta mahpuslar için ‘affetme’ yetkisini kullanırken çifte standart uyguluyor'

'Erdoğan, hasta mahpuslar için ‘affetme’ yetkisini kullanırken çifte standart uyguluyor'

İHD, Madımak katliamının baş sorumlularından Ahmet Turan Kılıç’ın Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın yetkisiyle tahliye edilmesini göstererek “Mahpuslar arasında çifte standart uygulanıyor. Cumhurbaşkanı, ‘affetme’ yetkisini muhalifler için kullanmıyor” dedi.

Emre Orman - @eemreorman

Hapishanelerdeki hak ihlallerinin kamuoyuyla paylaşıldığı F Oturması eylemlerinin 411’inci hafta konusu, hasta mahpus Sıti Gören idi. Taksim’deki İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi önünde bir araya gelerek “Tecrit öldürür dayanışma yaşatır” ve “Hasta mahpus Sıti Gören serbest bırakılsın” yazılı pankartlar açan insan hakları savunucuları, hapishanelerdeki birçok hasta mahpusun fotoğrafını da taşıdı.

İHD Hapishane Komisyonu adına açıklamayı okuyan Hatice Onaran, iktidarın mahpuslar arasında çifte standart uygulayarak eşitlik ilkesini ihlal ettiğine işaret etti. Madımak katliamının baş sorumlularından Ahmet Turan Kılıç’ın sağlık durumu bahane edilerek affedilmesi ve tahliye edilmesini hatırlatan Onaran, cumhurbaşkanının yetkisi dahilinde olan "af etme” yetkisinin muhalifler için kullanılmadığına dikkat çekti. Onaran, “Cumhurbaşkanı, ağır hasta, engelli, diğer mahpusların bakımı ile yaşama tutunan ve hatta 80'Ii yaşlardaki onlarca mahpusu görmezden gelerek bu yetkisini kullanmamakta, böylece ayrımcı bir politika uygulamaktadır” ifadelerini kullandı.

'70 YAŞINDAKİ BİR İNSAN NASIL TEHDİT OLUŞTURABİLİR?'

Sıti Gören ve tüm hasta mahpusların amasız ve fakatsız serbest bırakılmasını talep eden Onaran, Gören’in ailesinin, hayatından endişe etmekte olduğunu belirterek şöyle devam etti:

“Ailesi, kamuoyuna duyarlılık çağrısında bulunarak Sıti Gören'in çok hasta olduğunu ve durumunun her geçen gün daha da ağırlaştığını, kendi ihtiyaçlarını koğuş arkadaşlarının yardımıyla karşıladığını ve bir an önce tahliye olması gerektiğini belirterek şu soruyu soruyorlar: 70 yaşındaki bir insan nasıl bir tehdit oluşturabilir?'”

Basın açıklamasının ardından “Sıti Gören serbest bırakılsın”, “İnsanlık onuru işkenceyi yenecek”, “İnsan haklarıyla insandır” sloganlarıyla eylem sona erdi.

SITİ GÖREN KİMDİR?

Sıti Gören, 2011 yılında gözaltına alınmış ve daha sonrasında tutuklanarak Bitlis Hapishanesi’ne gönderilmiştir. Burada 9 ay tutuklu kaldıktan sonra tahliye edilerek tutuksuz yargılanmaya başlamıştır. Sıti Gören' in tutuksuz yargılandığı dava 2018'de Yargıtay tarafından onanarak kendisine 3 yıl 3 ay hapis cezası verilmiş ve ardından 2019 yılının Kasım ayında tekrar tutuklanarak Van T Tipi Kapalı Hapishanesi’ne götürülmüştür. 70 yaşındaki mahpus Siti Gören'in her iki kolunda da platin bulunuyor. Aynı zamanda şeker ve tansiyon hastasıdır. Hapishane koşullarında bulunduğu her gün sağlık problemleri artmaktadır.