Erdoğan: Güvenlik Konseyi 5 üyenin çıkarına hizmet ediyor

Erdoğan: Güvenlik Konseyi 5 üyenin çıkarına hizmet ediyor

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu'nda konuşan Erdoğan, "Güvenlik Konseyi 5 üyenin çıkarına hizmet ediyor" dedi.

Birleşmiş Milletler 73. Genel Kurulu'nda konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "BM 73 yıllık geçmişinde hiç de küçüksenemeyecek başarılar elde etti ancak zaman içinde BM'nin insanlığın barış ve refah beklentilerinden uzaklaştığı bir gerçektir. Özellikle Güvenlik Konseyi sadece veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarlarına hizmet eden, diğer yerlerde yaşanan zulümlere seyirci kalan bir yapıya dönüştü" dedi.

Erdoğan'ın açıklamaları şu şekilde:

'GÜVENLİK KONSEYİ 5 ÜLKENİN ÇIKARLARINA HİZMET EDİYOR'

"Bu toplantıyı 1. Dünya Savaşı'nın yüzüncü yıldönümünde yapıyoruz. Milletler Cemiyeti 2. Dünya Savaşı sonrası yerini Birleşmiş Milletler'e bıraktı. BM 73 yıllık geçmişinde hiç de küçüksenemeyecek başarılar elde etti ancak zaman içinde BM'nin insanlığın barış ve refah beklentilerinden uzaklaştığı bir gerçektir. Özellikle Güvenlik Konseyi sadece veto hakkına sahip 5 üyenin çıkarlarına hizmet eden, diğer yerlerde yaşanan zulümlere seyirci kalan bir yapıya dönüştü."

'GEÇİCİ ÜYELERİN HİÇBİR İNİSİYATİFİ YOK'

"Böyle önemli bir yapının adı sürekli başarısızlıklarla anılan bir kurum haline gelmesine bizim gönlümüz razı gelmiyor. Bu yüzden Güvenlik Konseyi başta, BM'nin yapısında ve işleyişinde kapsamlı bir reforma gidilmesi gerektiğini söylüyoruz. Onun için de dünya 5'ten büyüktür derken de insanlığın ortak sesi olduğumuza inanıyoruz. Niçin hepsi dönerli olarak daimi üye konumuna gelmesin. Sadece 5 üye, onlar da geçici. Hiçbir inisiyatifi yok. BM reformunun sadece bütçeyle sınırlı tutulması gerçek sorunların giderilmesine katkı sağlamayacağı gibi kimseyi de mutlu etmeyecektir."

'DAHA ADİL BİR DÜNYA İÇİN ÇABALIYORUZ' İDDİASI

2018 yılında tutuklu öğrenci sayısının 70 bine dayandığı Türkiye'de "Türkiye daha adil bir dünya için elinden gelen çabayı gösteriyor" iddiasında bulunan Erdoğan, "Sınırlarımız içinde 3,5 milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyondan fazla sığınmacıyı dünyada başka örneği olmayan hizmetler sunarak misafir ediyoruz. Bugüne kadar harcadığımız tutar 32 milyar doları bulmuştur. Ülkemizde okula giden Suriyeli öğrenci sayısı 600 binin üzerindedir" dedi.