'Erdoğan futbola şikeci anlayışla bakıyor'

'Erdoğan futbola şikeci anlayışla bakıyor'

Diyarbakır Stadyumu'nun ikinci kez açılışının yapıldığı 'Şöhretler Karması' maçında Erdoğan başlama vuruşunu yapmıştı.

HDP Eş Genel Başkanı Sezai Temelli,  Diyarbakır'da "Şöhretler Karması" maçının başlama vuruşunu AKP’li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın yapmasıyla ilgili, “Top bile oynayamamış, sadece başlangıç vuruşu yapmış. Hayata futbol gözüyle bakıyor ama futbolda da şikeci anlayışla, hileyle bakıyor" dedi.

Temelli, Erdoğan'ın Ankara ve Diyarbakır'da yaptığı açıklamaların birbirinden farklı olduğunu belirterek  "Amedspor’a yapılan saldırıyı kınıyorum" demediği sürece ülkenin Cumhurbaşkanı olamayacağını söyledi. 

Temelli, Erdoğan'ın dün Diyarbakır'a gerçekleştirdiği ziyareti değerlendirdi. 

‘TEPKİ GÖRECEĞİ İÇİN FARKLI KONUŞUYOR’

Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Temelli, Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Ankara ile Diyarbakır’da yaptığı açıklamaların birbirinden farklı ve bunun da “siyasi” olduğunu söyledi. Erdoğan’ın 24 Haziran seçimleri öncesi Diyarbakır mitinginde de benzer açıklamalarda bulunduğuna dikkat çeken Temelli, “Burada halka bu yönde hitap edemez, çünkü tepki görür” dedi. 

‘HAYATA FUTBOL GÖZÜYLE BAKIYOR’

Diyarbakır Stadyumu’nun ikinci kez açılışının gerçekleştirildiğini kaydeden Temelli, şunları söyledi: “Top bile oynayamamış, sadece başlangıç vuruşu yapmış. Hayata futbol gözüyle bakıyor ama futbolda da şikeci anlayışla, hileyle bakıyor. Futbolda şike yaparsanız, maçı almanız garanti olur. Yerel seçimlere giderken de bu perspektifle bakıyorlar. Hakem onlardan, taraftar onlardan olsun. Maçın sonucu da başından belli olsun. Böyle bir yerel seçim olursa ne ala gözüyle HDP’ye saldırıyor. Hakem senden de olsa, bu tür nefret söylemleriyle yaklaşırsan da, tıpkı Amedspor gibi bu maçı alacağız. Hem Amed’de hem de bütün kayyım atanmış illerde bu seçimlerde başarıya ulaşacağız.”

‘AMEDSPOR’A YAPILAN SALDIRIYI KINAMADI’

Erdoğan’ın Diyarbakır Stadyumu’nun açılışında Amedspor’un geçtiğimiz hafta Sakarya’da uğradığı ırkçı saldırılara ilişkin açıklama yapmamasına değinen Temelli, şunları söyledi: “Futbolculara yönelik ciddi oranda, halkı nefret ve şiddete teşvik edecek görüntüler vardı. Federasyonu göreve çağırdık, bununla ilgili arkadaşlarımız gerekli açıklamaları yaptı. Federasyonla görüşmeler yapıldı. Federasyonun ilgili yönetmelik gereği karar alması gerekirken, almadığını öğreniyoruz. Savcılar da burada harekete geçmesi gerekiyor. Spor müsabakalarında olmaması gereken her şeyi gördük. Amedspor’a yönelik zaman zaman karşılaştığımız bir tablo. Madem Amedspor’un stadına geliyorsun, madem orada stadı tekrar açıyorsun; ülkenin Cumhurbaşkanı olduğunu iddia ediyorsun, öyleyse ‘Sporda şiddet olmaz, Amedspor’a yapılan saldırıyı kınıyorum’ dersin. Bunu söyleyemediğiniz sürece bu ülkede Cumhurbaşkanı olamazsın.”

‘SEÇİM KAMPANYASINI GÖZALTILARLA BAŞLATTILAR’

Yerel seçimlere ilişkin “Erdoğan’ın Diyarbakırlılardan alacağı bir oy yok” diyen Temelli, şöyle devam etti: “Bu ülkeye huzur ve barışın gelmesi için bu zihniyetten bir an önce kurtulmamız gerekiyor. Her geçen gün bu ülke çok daha büyük bir krize sürükleniyor. Bu ayrımcılığa bir an önce son vermemiz gerekiyor. Eşit yurttaşlık ve toplumsal barıştan söz ediyoruz; bunlara kim hayır diyebilir? Bugün insan haklarından söz ediyoruz, karşımızdaki siyaset seçim kampanyasını gözaltılarla başlatıyor. Polisler, valiler, kayyum zihniyetliler, topyekûn HDP’ye saldırarak harekete geçiyor. Nefret söylemine bir an önce son vermelidir.”