Erdoğan: Doğu Akdeniz'deki arama çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz

Erdoğan: Doğu Akdeniz'deki arama çalışmalarına kararlılıkla devam edeceğiz

KKTC Başbabakanı Tatar ile ortak bir basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, "Arama çalışmalarına bizler aynı kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz" dedi.

AKP Genel Başkanı Erdoğan ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Başbakanı Ersin Tatar, Saray’da baş başa ve heyetler arası görüşmelerin ardından ortak basın toplantısı düzenledi.

Tatar ve beraberindeki heyeti ağırlamaktan büyük memnuniyet duyduğunu dile getiren Erdoğan, “Kendi haklarımızı nasıl savunuyorsak, Kıbrıs Türklerinin de Ada’daki ve bölgedeki çıkarlarını aynı kararlılıkla savunmaya devam edeceğiz. Sorunun ortaya çıkışı da bugüne kadar gelişi de tamamen Rumların uzlaşmaz tavırlarından kaynaklanmaktadır” dedi.

‘BİZİ İLGİLENDİRMEZ’

Avrupa Birliği’nin (AB) eleştiren Erdoğan, şunları söyledi:

“Avrupa Birliği’nin, Ada sorununu çözme konusundaki Birleşmiş Milletler ve uluslararası topluma verdiği sözlerin hiçbirini tutmayan Rum kesiminin yanında yer alması kendi ayıbıdır. Doğu Akdeniz’deki hidrokarbon arama sebebiyle ülkemize ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne yönelik sözde tedbirler açıklayan Avrupa Birliği, bu tavrıyla bize değil kendisine zarar veriyor. Türkiye, Kıbrıs meselesi ile Ada ile derin tarihi bağları yanında buradaki üç garantör ülkeden biridir. Hiç söz hakkı olmayanların kalkıp da burada tasarrufta bulunmaya yönelmesi bizi pek de ilgilendirmez.”

‘GEREKLİ CEVAPLARI VERMEKTEN ÇEKİNMEYİZ’

Erdoğan, Doğu Akdeniz'deki hidrokarbon arama faaliyetlerine ilişkin, "Arama çalışmalarına bizler aynı kararlılıkla devam ediyoruz, edeceğiz" dedi.

Doğu Akdeniz’de Türkiye ve KKTC’yi yok sayan projelerin hayata geçirilemeyeceğini belirten Erdoğan, “Ülkemizin bu konudaki kararlılığını sınamak isteyenler, şu ana kadar gerekli dersleri almış olmalılar. Şayet yaşananlardan hala ders almayanlar varsa onlara da gereken cevapları vermekten çekinmeyeceğimizin bilinmesini isterim” diye konuştu.

Akdeniz’deki hidrokarbon arama çalışmalarının sürdüğünü ifaden eden Erdoğan, “Kıbrıslı kardeşlerimizle birlikte Doğu Akdeniz’de başlattığımız hidrokarbon arama faaliyetlerini halen 2 sondaj ve 2 sismik araştırma gemisiyle yürütüyoruz. Tabii bu gemilerimizin faaliyetlerini güvenle yürütebilmeleri için Deniz ve Hava Kuvvetlerimizin unsurları da görev başındadır” dedi.

KILIÇDAROĞLU’NA DA SALDIRDI

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’nu da saldıran Erdoğan, şöyle devam etti:

“Ana muhalefet partisinin başındaki zat maalesef oradaki Silahlı Kuvvetlerimize ait gemilerimizi, bunun yanında sondaj ve sismik araştırma yapan gemilerimizi herhalde başka yabancı düşman bayraklarla karıştırmak suretiyle bizim orada bulunmadığımızı söyleyecek kadar gözü var ama görmüyor. Orada bulunan Silahlı Kuvvetlerimize ait fırkateynlerimizden tutunuz, oradaki 2 sondaj gemimiz, devasa ay yıldızlarla süslü olan sondaj gemilerimiz, sismik araştırma gemilerimizi tanımasını istiyorum. Demek ki Türk bayrağını bu da tanımıyor. Ama sana da bunu tanıtacağız. İstesen de istemesen de tanıtacağız. Biz orada bu çalışmalarımızı yürütüyoruz, yürütmeye de devam edeceğiz.”