Erdoğan: Deniz Yücel iade edilmeyecek

Erdoğan: Deniz Yücel iade edilmeyecek

Cumhurbaşkanı Erdoğan, tutuklu gazeteci Deniz Yücel'in Almanya'ya iade edilmesinin söz konusu olmayacağını, Yücel'in "ajan ve terörist" olduğunu savundu.

TGRT'de katıldığı bir programda konuşan Erdoğan, Silivri Cezaevi'ndeki tutuklu Die Welt gazetesi muhabiri Deniz Yücel’in Almanya’ya iade edilmesine ilişkin, “Hiçbir surette olmayacak, ben bu makamda olduğum sürece asla” dedi.

Erdoğan, Almanya’nın hükümetin talep ettiği Türk vatandaşlarını iade etmediğini ifade ederek, “Onlar ne tür muamele yaparlarsa aynı muameleyi bizden görecekler. Onlardan herhangi birisi bizim elimize düşerse, aynı muameleyi görürler” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, Yücel’i bir kez daha ‘ajan terörist’ diye niteleyerek, mahkeme kararını savundu: “Dedim ki ‘Sayın Merkel, önce çıksın yargılansın. Herhangi bir şey yoksa bizim mahkemelerimiz, sizin mahkemelerinizden daha adildir. Bir şey diyemedi o gün. Daha sonra geldi mahkemeye çıktı ve mahkeme tutukladı. Şu anda içerde. Elimizde görüntüler, her şey var. Bu tam bir ajan terörist."

DENİZ YÜCEL KİMDİR?

Türk asılı Alman gazeteci, köşe yazarı ve yazar Deniz Yücel, Almanya'nın etkin gazetelerinden Die Welt'in Türkiye temsilciliğini sürdürmektedir.

Yücel, Berlin Özgür Üniversitesi'nde siyaset bilimi okumuş, 1999 yılında serbest gazeteci olarak meslek hayatına başlamıştır. 2002 yılında haftalık Jungle World gazetesine girmiş, 2007'de yine sol tandanslı die tageszeitung gazetesine geçmiştir. Burada değişik konular hakkında yazdığı zaman zaman mizahi zaman zaman polemik tarzındaki köşe yazılarıyla Almanya'nın tartışılan yazarlarından biri olmuştur.

2015 yılında Die Welt gazetesine geçmiş, aynı zamanda gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlenmiştir.

Deniz Yücel, 2011 yılında Kurt Tucholsky Edebî Yayıncılık Ödülü'ne layık görülmüş, 2014 yılında aralarında Özlem Topçu ve Mely Kıyak'ın da olduğu bir grup gazeteci arkadaşıyla birlikte Hate Poetry adı altında oluşturdukları ırkçılık karşıtı gösteri için Almanya'da Yılın Gazetecisi seçilmiştir.

Yazarın 2014 yılında yayımladığı ve Gezi Parkı protestoları'nı esas alarak bir “muhalif Türkiye” portresi çizdiği Taksim ist überall (Her yer Taksim) isminde bir de kitabı mevcuttur.

Gazeteci Yücel, RedHack'in yayımladığı 'Damat' Berat Albayrak'ın e-postalarına ilişkin kaleme aldığı haberi gerekçesiyle soruşturma ekiplerine ifade vermek üzere 14 Şubat Salı günü İstanbul'da emniyete gitmişti. Yücel'in gözaltına alındığı 17 Şubat günü açıklanmış, 72 saati aşkın süredir gözaltında tutulduğu belirtilmişti. 13 gün boyunca gözaltında alıkonulan Yücel, 27 Şubat’ta çıkarıldığı mahkemede "terör örgütüne üye olmak, kişisel verileri kötüye kullanmak ve terör propagandası yaptığı" iddiasıyla tutuklandı.

Gazeteci Yücel'in gözaltında tutulmasına gerekçe gösterilen 'Damat' Albayrak'ın e-postalarına aralık ayından bu yana Wikileaks'ten ulaşılabiliyor.