Erdoğan: Bizler teknofobik insanlar değiliz

Erdoğan: Bizler teknofobik insanlar değiliz

Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde konuşan Erdoğan, "Bizler teknofobik insanlar değiliz. Biz teknolojik ve bilimsel gelişmeler nereden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldığına bakarız. Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Ölçü, dünyanın yok edilmesi için değil imarı ve ihyası yolunda kullanılıyor olmasıdır" dedi.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, Teknoloji Bağımlılığı Kongresi'nde konuştu.

Erdoğan, "Cep telefonuyla öz çekim yaparken düşen… Bak hep gülmeye başladınız.. Kaza yapan, sakatlanan, hatta vefat eden insanlara dair haberleri, kimi zaman tebessüm ederek kimi zaman yüreğimiz parçalanarak takip ediyoruz. Son model telefonu alamadığı için strese giren, suç işleyen kişilere rastlıyoruz" ifadelerini kullandı.

Erdoğan'ın açıklamaları şöyle:

'TEKNOFOBİK İNSANLAR DEĞİLİZ'

"Bize göre buradaki asıl mesele teknolojiyi nasıl anladığımız, onu hayatınızın neresine yerleştireceğinizdir. Dünyanın ilk rasathanesini kurmuş, en müsbit ilim irfan merkezlerine ev sahipliği yapmış bir ülke olarak bizim yenilikle bir sorunumuz olamaz. Zira “İlim Çin’de de olsa alınız” diyen bir peygamberin ümmeti olarak bizim ilmin ve bilginin kaynağıyla da herhangi bir sıkıntımız yoktur. Bizler teknofobik insanlar değiliz. Biz teknolojik ve bilimsel gelişmeler nereden neşet ettiğine değil, niçin kullanıldığına bakarız. Bizim için kıstas, teknolojinin fıtrata aykırı olmamasıdır. Ölçü, dünyanın yok edilmesi için değil imarı ve ihyası yolunda kullanılıyor olmasıdır."

'YÜREĞİMİZ PARÇALANARAK TAKİP EDİYORUZ'

"Medyada oyun oynarken klavye başında ölen çocukların acı hikayeleriyle daha sık karşılaşmaya başladık. Şimdi asıl tehlikeye geleceğim. Cep telefonuyla öz çekim yaparken düşen… Bak hep gülmeye başladınız.. Kaza yapan, sakatlanan, hatta vefat eden insanlara dair haberleri, kimi zaman tebessüm ederek kimi zaman yüreğimiz parçalanarak takip ediyoruz. Son model telefonu alamadığı için strese giren, suç işleyen kişilere rastlıyoruz. Araç kullanırken gözlerini telefon ekranından ayırmayan milyonlarca insan olduğunu biliyoruz. Dost meclisindeki gönül sohbetlerinin yerini artık sosyal medya tartışmaları aldı. Mekke’de Beytullah’ta, Medine’de dahi insanlar, ibadetle meşgul olmak yerine telefonla vakit geçiriyor. Bu kötü gidişi elbette eli kolu bağlı şekilde izleyemeyiz. Harekete geçmediğimiz her gün sıkıntımız büyüyecektir. İstikbalimiz tehdit altındadır. Türkiye olarak diğer ülkelere nazaran daha iyi konumda olduğumuzu söyleyebiliriz. Ama tehlike çığ gibi üzerimize gelmektedir.

Eskiye özlemi öne çıkartan, geçmişi örnek gösteren bakış açısıyla hiçbir yere varamayız. Artık bizim çocukluğumuzun geçtiği dönemde yaşamıyoruz. İstesek de geri getiremeyiz. Ben biraz futbol oynadım. Yamalı bir topun peşinde koşturarak enerjimizi boşalttığımız o dönemler bir daha geri gelmeyecek. Televizyonun, bilgisayarın olmadığı sohbetin muhabbetin günlük hayatımızın bir parçası olduğu günleri özleyebiliriz. Ama aynı canlılıkta yaşatma imkanı bulamayız."