Erdoğan 'almayın' dedi, Sözcü gazetesi Meclis uygulamasından çıkarıldı
Erdoğan 'Ben Sözcü gazetesini okumuyorum. Kimse de lüzumsuz yere buna para verip almasın' dedi, gazete ertesi gün Meclis uygulamasından çıkarıldı.
02-01-2021 14:04

"2020'nin torbasından felaket ve gözyaşı çıktı" manşetinin altında yer alan Ayasofya haberi nedeniyle AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Ben Sözcü gazetesini okumuyorum. Kimse de lüzumsuz yere buna para verip almasın" diyerek hedef aldığı Sözcü, Meclis uygulamasından çıkarıldı.
Duvar'ın haberine göre, TBMM'nin yasama faaliyetleri, haberler ve tutanakların yer aldığı aplikasyonun gazete manşetleri bölümünden Sözcü gazetesi çıkarıldı. Aplikasyonu milletvekili, meclis çalışanları ve basın mensupları kullanıyor.
MECLİS'TEN YALANLAMA
TBMM Başkanlığı, haber aplikasyonlarından Sözcü gazetesinin kaldırıldığı haberini yalanladı. Şirket değişikliği sebebiyle kısa süreliğine aplikasyonda bir kesinti meydana geldiği belirtilirken, dün de aynı sorunun Milliyet gazetesi için yaşandığı aktarıldı. Söz konusu aplikasyonda şu anda Sözcü gazetesinin de yer aldığı ifade edildi.
Aplikasyonu milletvekili, çalışan ve basın mensupları kullanıyor.
İLGİLİ HABERLER
2021'in ilk 15 gününde 5 gazeteci saldırıya uğradı: 'Cezasızlık önünü açıyor'
"Tüm uyarılarımıza, aylık açıkladığımız raporlarımıza rağmen gazetecilere saldırılar devam ediyor” diyen Çakırözer, yeni yılın ilk günlerinde de 5 gazetecinin darp edildiğine dikkat çekti.
16-01-2021 15:48

İleri Haber
CHP’li Utku Çakırözer, 2021’in ilk 15 gününde 5 gazeteciye saldırıda bulunulduğunu söyledi. 2019’da 34, 2020’de 17 gazetecinin saldırıya uğradığını hatırlatan Çakırözer, “İki senedir uyarıyoruz. Gazetecilere yönelik tehditler hayatlarını hedef alan saldırılara dönüşüyor” dedi.
Meclis’teki gazeteci kökenli milletvekillerinden Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Eskişehir Milletvekili ve İnsan Hakları Çalışma Grubu Üyesi Utku Çakırözer 2019 yılında 34, 2020 yılında 17 gazetecinin sokak ortasında saldırıya uğradığını belirtti.
“2019 yılında gazeteciler Sabahattin Önkibar, Ahmet Takan, Yavuz Selim Demirağ, Murat İde yazıları, haberleri nedeniyle sokak ortasında saldırıya uğradı. Ama gazetecilere saldıranların sorumluları caydırıcı cezalara çarptırılmadı. Bu cezasızlık politikası yeni saldırıların kapısını araladı. 2020 yılında da saldırılar devam etti. Aralarında Elazığ ve Diyarbakır’daki yerel gazetecilerin de bulunduğu 17 basın çalışanı haberleri ve paylaşımları nedeniyle darp edildi ya da tehdit edildi. Tüm uyarılarımıza, aylık açıkladığımız raporlarımıza rağmen gazetecilere saldırılar devam ediyor” diyen Çakırözer, yeni yılın ilk günlerinde de 5 gazetecinin darp edildiğine dikkat çekti.
‘BU YIL DA GAZETECİLERE FİİLİ SALDIRILAR BAŞLADI’
Çakırözer, “İki yıldır uyarıyoruz dinleyen yok. Ve maalesef bu yıl da gazetecilere fiili saldırılarla başladı. Aksaray’da Anadolu’nun Sesi Gazetesi Haber Koordinatörü İzzet Tınmaz, Aydın’da Adliye önünde haber kovalayan gazeteciler Murat Uçkaç ve Kıymet Sarıyıldız. İstanbul’da KRT TV programcısı Avukat Afşin Hatipoğlu ve Ankara’da Yeniçağ Gazetesi Ankara Temsilcisi Orhan Uğuroğlu sokak ortasında saldırıya uğradılar. Bu vahim gidişatı durdurmalıyız” ifadelerini kullandı.
‘CAN GÜVENLİĞİ İKTİDARIN SORUMLULUĞUNDA’
Türkiye’de gazetecilik yapmanın ve muhalif görüş ifade etmenin her geçen gün tehlikeli bir hal aldığı ve uygulanan cezasızlık politikaları nedeniyle gazetecilere ve siyasetçilere saldırıların arttığını dile getiren Çakırözer, şu değerlendirmelerde bulundu:
“Bu saldırıların önüne geçilmesi için öncelikle iktidar sahiplerinin haberi, yazısı nedeniyle gazetecileri; muhalif görüşü nedeniyle de siyasetçileri tehdit etmekten, hedef göstermekten vazgeçmesi gerekir. Halkın haber alma hakkı ve basın özgürlüğünü korumak, gazetecilerin basın özgürlüğünü, siyasetçilerin ifade özgürlüğünü korumak iktidarın ana sorumluğudur. Bunun için de öncelikle can güvenliği sağlanmalıdır. Gazetecilere yönelik bu kabul edilemez saldırılar, halkın haber alma hakkını ve basın özgürlüğünü yok saymaktadır. Basın özgürlüğünün, ifade özgürlüğünün olmadığı bir ülkede demokrasiden, reformdan bahsedilemez. Gazetecilere, siyasetçilere yönelik saldırıları yapanlara karşı bugüne kadar sürdürülen 'cezasızlık' politikaları artık son bulmalı, bu saldırıların failleri yargı önünde hesap vermeli ve gereken caydırıcı cezaları almalıdır. Cezasızlık politikası sürer, caydırıcı cezalar verilmezse saldırılar artarak sürecektir.”
Gazeteci ve sunucu Sevim Gözay yaşamını yitirdi
Gazeteci ve sunucu Sevim Gözay 48 yaşında hayatını kaybetti.
14-01-2021 13:42

Kültür, sanat ve yaşam alanlarında içerik üreten gazeteci ve sunucu Sevim Gözay, 48 yaşında yaşamını yitirdi.
Birçok kanalda yönetmenlik, sunuculuk, moderatörlük ve jüri üyeliği yapmış olan Gözay, lenf kanseri tedavisi görüyordu.
Gözay, bugün 07.30’da İstanbul Kartal Dr. Lütfi Kırdar Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nde yaşamını yitirdi.
ABD’nin Idaho eyaletinde, Trump’ı engelleyen Facebook ve Twitter’a erişim kapatıldı
ABD Başkanı Donald Trump’ın sosyal medya hesaplarının kapatılmasına tepki gösteren Idaho eyaleti, Facebook ve Twitter'a erişimi engelledi.
14-01-2021 09:05

ABD’de faaliyet gösteren ‘Your T1 WIFI’ adlı internet servis sağlayıcısı, Idaho eyaletinde Facebook ve Twitter’a erişimi engelledi. Bu karara sebep olarak, ABD Başkanı Donald Trump’ın hesaplarının kapatılması gösterildi.
Idaho eyaletinde yayın yapan Krem televizyonu, ‘Your T1 WIFI’ internet servis sağlayıcı şirketin duyurusunu yayınladı. Duyuruda, Twitter ve Facebook’un kullanıcılara ve enformasyona yönelik uyguladığı sansüre dikkat çekildi.
Şirket, sosyal medyada sansüre yer olmadığını vurgulayarak, “Bu iki siteyi erişime kapatma kararı aldık” açıklamasında bulundu.
Covid-19'a yakalanan gazeteci-yazar Emin Karaca hayatını kaybetti
TGC, Covid-19'a yakalanan gazeteci-yazar Emin Karaca’nın hayatını kaybettiğini duyurdu
12-01-2021 18:54

Covid-19’a yakalanan gazeteci-yazar Emin Karaca 72 yaşında hayatını kaybetti. TGC’den yapılan açıklamada, “Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Karaca’nın ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, sabırlar diliyoruz” denildi.
Türkiye Gazeteciler Cemiyeti (TGC), yeni tip koronavirüse (Covid-19) yakalanan gazeteci-yazar Emin Karaca’nın hayatını kaybettiğini duyurdu. TGC’den yapılan açıklamada, 72 yaşındaki Karaca’nın ölüm haberi şöyle verildi:
"Değerli meslektaşımız Emin Karaca’yı kaybetmenin üzüntüsünü yaşıyoruz. Mesleğimize uzun yıllar başarıyla hizmet veren Karaca’nın ailesinin, dostlarının ve meslektaşlarının acısını paylaşıyor, sabırlar diliyoruz”
EMİN KARACA KİMDİR?
1949 yılında Denizli’de doğdu. Aydın Lisesi’ni bitirdi. Mesleğe 1968 yılında Hüraydın Gazetesi’nde başladı. Gelişim Yayınları, Milliyet, Güneş, Halk Gerçeği, Para Dergisi, Özgür Gündem ve Radikal gazetelerinde düzeltmen, muhabir, servis yöneticisi ve köşe yazarı olarak çalıştı.
Basın meslek kuruluşlarının yarışmalarında köşe yazısı, röportaj ve inceleme dalında birçok ödül sahibi olan Emin Karaca Sürekli Basın Kartı taşıyordu.
ESERLERİ:
Türk Basınında Kalem Kavgaları, İstanbul, 1998
Ağrı Eteklerinde İsyan: Bir Kürt Ayaklanmasının Anatomisi, Karakutu Yayınları, Eylül 2003
Eski Tüfeklerin Sonbaharı, Ozan yayıncılık, Ocak 2004
Plazaların Efendisi Aydın Doğan: Bir medya İmparatorunun Öyküsü, Karakutu Yayınları, Ekim 2003
Yeraltı Dünyadan Başka Bir Yıldız Değildi: 1929 Komünist Tutuklaması, Nazım Kültürevi Kitaplığı
Sevdalınız Komünisttir: Nazım Hikmet'in Siyasal Yaşamı, Gendaş Kültür, Aralık 2001
Sosyalizm Yolunda İnadın ve Direncin Adı: Kıvılcımlı, Nazım Kültürevi Kitaplığı, Ekim 2001
12 Eylül'ün Arka Bahçesinde Avrupa'daki Mültecilerle Konuşmalar, Gendaş Kültür, Şubat 2001
Sintinenin Dibinde (T.C.'nin hukuksal öyküsü), Gendaş Kültür, Aralık 2000
Cumhuriyet Olayı, Altın Kitaplar, 1995
Milliyet Olayı, Altın kitaplar, Mayıs 1995
Kalaşnikofa Güzelleme, Toplumsal Dönüşüm Yayınları
150'likler, Altın Kitaplar, 2007
Nazım Hikmet Şiirinde Gizli Tarih, Karakutu Yayınları, 2005
Birgün'e 3 günlük ilan kesme cezası
Basın İlan Kurumu, ‘'RTÜK ne kanun tanıdı ne AYM kararı: 450 bin liralık fazla ödeme'’ başlıklı haberi nedeniyle BirGün'e 3 günlük ilan kesme cezası verdi.
12-01-2021 10:59

Basın İlan Kurumu (BİK), Sayıştay raporlarına da yansıyan Radyo ve Televizyon Üst Kurulu’nun (RTÜK) kamuyu zarara uğratacak harcamalarına ilişkin Birgün'de 6 Ekim 2020’de yayımlanan haberi beğenmedi. BİK, ‘RTÜK ne kanun tanıdı ne AYM kararı: 450 bin liralık fazla ödeme’ başlıklı haber nedeniyle Birgün'e 3 günlük ilan kesme cezası verdi.
Sayıştay denetçileri, RTÜK üyelerinin yasal engellere ve Anayasa Mahkemesi kararlarına karşın kendi aralarında oybirliğiyle belirledikleri maaş ve yurt dışı gündelikleri ile bir yılda 453 bin 963 liralık ‘kamu zararı’na yol açtıklarını tespit etmişti. Söz konusu haberin Birgün'de yayımlanmasının ardından RTÜK’ün şikâyeti de gecikmedi.
SAYIŞTAY RAPORUNA 'İFTİRA' DEDİ
Haberin Sayıştay raporlarına dayandırılmasına rağmen ‘iftira’ olduğunu öne süren RTÜK’ün 15 Ekim 2020’de kuruma verdiği şikâyet dilekçesinde, “Bahse konu haberler RTÜK’ün tüzel kişiliğini, RTÜK Başkanı ve üyelerini yıpratmaya ve itibarsızlaştırmaya yöneliktir’’ dendi. Haberin Basın Ahlak Esaslarına aykırı olduğu iddia edildi.
BirGün’ün avukatları tarafından yapılan savunmayı dikkate almayan BİK ise gazeteye resmi ilan ve reklamların yanı sıra internet haber sitesi için yararlandığı ek göstergenin de 3 gün süreyle kesilmesine karar verdi. Karar bugün gazeteye tebliğ edildi. Haberde ifade ve haber verme özgürlüğünün sınırlarının aşıldığı öne sürülen kararın gerekçesinde, Sayıştay raporlarının kesinleşmediği iddia edildi.
Twitter, 'QAnon komplo teorisi' paylaşımı yapan 70 bin hesabı askıya aldı
Twitter, zararlı QAnon bağlantılı içerikler paylaştığını tespit ettiği 70 binden fazla hesabı da askıya aldığını duyurdu.
12-01-2021 09:33

ABD Başkanı Donald Trump'ın hesabını "kuralları tekrar tekrar ihlâl ettiği" ve "şiddete sürükleme riski taşıyan açıklamalar yaptığı" gerekçesiyle kapatan Twitter, 70 binden fazla hesabı da "QAnon komplo teorilerini paylaştığı" gerekçesiyle askıya aldı.
The Guardian'da yer alan habere göre, Twitter'dan yapılan açıklamada "Washington DC'de meydana gelen olayları ve zarar görme ihtimalinin artmasını göz önünde bulundurduğumuzda, daha önce QAnon içeriği paylaştığını tespit ettiğimiz binlerce hesabı cuma gününden itibaren kalıcı olarak askıya almaya başladık" ifadelerine yer verildi. "Bu hesaplar zararlı QAnon bağlantılı içerikler paylaşıyor'' ifadelerinin kullanıldığı açıklamada ''Tümünün daha önce de bu komplo teorilerinin propagandasını yaptığı tespit edilmişti" denildi.
QANON KOMPLO TEORİLERİ NEDİR?
ABD'de devlet, iş dünyası ve medyada 'satanist ve pedofillerden' oluşan bir çete olduğu ve Trump'ın da bu çeteye karşı mücadele ettiği yönünde iddialar ortaya atan Q isimli kullanıcının yaydığı komplo teorisi, kısa süre içinde binlerce takipçi topladı.
ABD tarihine geçecek en kaos dolu gecelerden biri olan 6 Ocak Kapitol baskınında Trump'ın işaretiyle Kongre'yi basan destekçileri arasında da QAnon komplo teorisine inanlar buluyordu.