Erdoğan: ABD’den beklentimiz güvenli bölgede yanımızda olmalarıdır

Erdoğan: ABD’den beklentimiz güvenli bölgede yanımızda olmalarıdır

Erdoğan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'u kabulünde konuşma yaptı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ABD Ticaret Bakanı Wilbur Ross'u kabulünde açıklamalarda bulundu.

Erdoğan konuşmasından satır başları şu şekilde:

“ABD ile müttefiklik ilişkimiz daha da perçinlenmiştir. Dostum Başkan Trump'la samimi ve güçlü bir diyaloğumuz var. Bu diyaloğu Trump'ın ülkemize yapacağı ziyaretle taçlandıracağımıza inanıyorum.”

“Türkiye bölgesinde yaşanan kriz ve çalkantılara rağmen istikrarını korumaktadır. İş yapma kolaylığı ve yatırımlar açısından da oldukça cazip bir ülkeyiz. 20 milyar dolar seviyesinde seyreden ticaret hacmi gerçek potansiyelimizin oldukça altındadır. Trump'la ticaret hacmimizin 100 milyar dolara çıkartılması konusunda mutabakata vardık. Türkiye'de yatırım yapan, istihdam sağlayan ABD'li yatırımcılara büyük önem veriyoruz. Ülkemizde 1800'ün üzerinde ABD firması faaliyet gösteriyor. Biz daha fazla ABD firmasının ülkemizde yatırım yapmasını arzu ediyoruz. Her ABD'li yatırımcıya gereken destekleri vermeye hazırız.”

“Trump ile serbest ticaret anlaşması müzakerelerine başlanması konusunu da gündeme aldık. İlgili bakanlarımız çalışmalara en kısa sürede başlayacaktır.”

“Dinamik piyasa yapımızla önümüzdeki dönemin en gözde yükselen ekonomilerinden biriyiz. Ekonomimizin sunduğu tüm bu imkanlardan Amerikalı yatırımcıların da istifade etmesini istiyoruz… Dünyanın en kapsamlı sosyal güvenlik ve sağlık sistemine sahibiz.”

“Türkiye 3,6 milyonu Suriyeli olmak üzere 5 milyona yakın yabancıya ev sahipliği yapıyor. Suriye’de ihtiyacını karşıladıklarımızla birlikte bu sayı 9 milyonu aşıyor. Tüm Avrupa’nın güvenliğini biz temin ediyoruz… Ülkemizin Suriye kaynaklı yeni bir göç dalgasını göğüslemesi artık mümkün değildir.”

“Trump'ın da dediği gibi Suriye'de DEAŞ yenilgiye uğratılmıştır. Suriyelilerin geri dönüşüne en büyük engel YPG gibi terör örgütleridir. Bu yapı muhakkak tehdit unsuru olmaktan çıkarılmalıdır.”

“ABD ile Suriye’deki işbirliğimize büyük önem veriyoruz… Suriye topraklarını güvenli hale getirmeye çalışıyoruz. Obama döneminde güvenli bölge teklifim karşılık alamadığı için gerçekleştiremedik. Sayın Trump’a da aynı teklifi yaptım. Çok olumlu yaklaşıyor. Öyleyse vakit kaybetmeden bunu halletmemiz lazım.”

“Güvenli bölge çalışmalarına başladık. ABD’den beklentimiz, terörle mücadelemizde ve sığınmacıların evlerine dönebilecekleri güvenli bölge oluşturma çabalarımızda yanımızda olmalarıdır. Ama şu anda 50 bin TIR'la buradaki terörist gruplara araç, gereç, mühimmat gönderilmesi bizi rahatsız ediyor. Bunlar Türkiye’ye karşı kullanılıyor. Kabul etmemiz mümkün değildir.”

“FETÖ terör örgütü le mücadelede de yakın işbirliği bekliyoruz. BU örgütünbaşı ABD’de… Bu konularda bizleri desteklemesi çok önemli.”