Erdoğan ABD'de: Trump'la yapılacak görüşmede hangi konular ele alınacak?

Erdoğan ABD'de: Trump'la yapılacak görüşmede hangi konular ele alınacak?

ABD'ye giden Erdoğan ve Trump arasında bugün Beyaz Saray'da yapılacak görüşmede, Suriye gündemi ve Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle ABD Kongresi’ne getirilen Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ile Türkiye’nin F-35 programından çıkarılmasının öncelikli gündem maddeleri olması bekleniyor.

Dün ABD’ye giden AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bugün Beyaz Saray’da Trump’la görüşecek.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Başkan Donald Trump ile yapacağı görüşme için dün Amerika Birleşik Devletleri’ne (ABD) gitti. Erdoğan-Trump görüşmesinde Suriye gündemi ve Rusya’dan S-400 alımı nedeniyle ABD Kongresi’ne getirilen Türkiye’ye yönelik yaptırımlar ile Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması öncelikli gündem maddeleri olacak.

Washington’a gidişinden önce Esenboğa Havalimanı’nda basın toplantısı düzenleyen Erdoğan, Trump’la yapacağı görüşmeyle Türkiye ile ABD arasında yeni bir dönemi başlatmak istediklerini belirtti.

Erdoğan, “İlişkilerimizdeki sisli havaya rağmen Trump’la sorunların çözüme kavuşturulması ve ilişkilerimizin geliştirilmesi noktasında hemfikiriz. Siyasi sabotaj girişimlerine rağmen pek çok konuda mesafe alındı. İki lider olarak önce dar kapsamlı görüşmemiz olacak. Ardından heyetler arası görüşme yapacağız. Sonra birlikte basın toplantısı. Her iki ülkenin güvenliğini ilgilendiren konularda yeni bir dönemi başlatmak istiyoruz” dedi.

‘TRUMP VE PUTİN’LE GÖRÜŞECEĞİZ’

Erdoğan ayrıca, ABD ve Rusya ile mutabakatlara karşın YPG’nin Türkiye sınırından 30 kilometre güneye çekilmediğini belirterek, “Bunları Sayın Trump’la konuşacağız. Döndükten sonra Sayın Putin’le de tekrar bir telefon görüşmesiyle bu gelişmeleri değerlendireceğiz” ifadelerini kullandı.

TRUMP’A MEKTUP: GELMESİ UYGUNSUZ

ABD Temsilciler Meclisi’nin Demokrat ve Cumhuriyetçi üyeleri, Trump’a yazdıkları bir mektupta, Erdoğan’ın Washington ziyaretine karşı çıktıklarını ifade etti. İkisi Cumhuriyetçi, 15’i Demokrat 17 Temsilciler Meclisi üyesinin imzaladığı mektupta Trump’a, “Mevcut koşullar göz önünde bulundurulduğunda, Erdoğan’ın ABD’yi ziyaret etmesi son derece uygunsuz bir gelişmedir. Bu davet geri çekilmeli” denildiği kaydedildi. Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komisyonu Başkanı Demokrat Eliot Engel’in öncülük ettiği mektupta Türkiye’nin Suriye’nin kuzeydoğusuna yönelik olarak düzenlediği askeri harekâtın ABD ulusal güvenliği açısından “felaket niteliğinde sonuçlar” doğurduğu ve NATO içerisinde derin çatlakların oluşmasına neden olduğu ifade edildi.