Erdoğan: ABD askerleri çekilmeye başladı

Erdoğan: ABD askerleri çekilmeye başladı

Sırbistan'a giden Erdoğan, Suriye'ye yönelik operasyona ilişkin havalimanında yaptığı açıklamada, ABD askerinin bölgeden çekilmeye başladığını söyledi. Erdoğan, "Başkan Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama biraz gecikti" ifadelerini kullandı.

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, Suriye’ye yapılması beklenen operasyon öncesi ABD askerlerinin bölgeden çekilmeye başladığını açıkladı. Erdoğan, "Başkan Trump daha önce çekilme talimatını vermişti ama biraz gecikti. 'Bir gece ansızın gelebiliriz' demiştik. Kararlılığımız devam ediyor" diye konuştu.

Sırbistan ziyareti öncesi düzenlediği basın toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlayan AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Suriye’ye yönelik olası askeri harekata ilişkin ABD Başkanı Donald Trump'la yaptığı görüşmenin ayrıntılarını açıkladı.

Erdoğan, "Bu konuyla ilgili olarak akşamki görüşmemizden sonra bölgede Sayın Başkan'ın ifade ettiği gibi bu çekilme olayı başlamış vaziyette. Ve şu anda buradaki karşılıklı muhataplar çalışmalarını yürütüyorlar. Bu zaten yeni bir şey değil. Sayın Başkan Trump bu konuyla ilgili talimatını vermişti ve çekilmeyi emretmişti, fakat bu biraz gecikti. Gecikmeye rağmen gerek Amerikalı heyet gerekse bizim heyetimiz bölgede görüşmelerini hep yaptılar. Görüşmeler aynı kararlılıkla devam edecek. Hep söylediğimiz bir söz vardı, 'Bir gece ansızın gelebiliriz' demiştik, kararlılığımız devam ediyor. Terör örgütlerinin tehditlerini kabul etmemiz asla beklenemez." dedi.

'RAKAMLAR ABARTILI'

Erdoğan'a ayrıca IŞİD militanlarının akıbeti ve sayının basına yansıdığı gibi on binleri bulup bulmadığı soruldu. Bölgedeki IŞİD militanlarının saysının on binleri bulduğu yönündeki haberlerin gerçeği yansıtmadığını dile getiren Erdoğan, "rakamlar abartılı" dedi.

Erdoğan, konuya ilişkin çalışma yapacaklarını da sözlerine ekledi.

Beyaz Saray'dan yapılan açıklamada IŞİD'e yönelik operasyonlar da değerlendirilmiş; Fransa, Almanya ve diğer Avrupa ülkelerine bölgedeki IŞİD militanlarını geri alma konusunda baskı yapıldığı ancak söz konusu ülkelerin bu talebi yerine getirmediği belirtilmişti. Açıklamada, son iki yıl içinde tutuklanan IŞİD militanlarının artık Türkiye'nin sorumluluğunda olduğu ifade edilmişti.