Erdoğan 5 milyar 410 milyon lirayı kimseye hesap vermeden harcayabilecek

Erdoğan 5 milyar 410 milyon lirayı kimseye hesap vermeden harcayabilecek

2020 bütçe teklifinin kabul edilmesi durumunda Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı bütçesindeki kalemlerden "diğer sermaye gideri" adı altında 10 milyon lirayı, "örtülü ödenek" adı altında ise 5 milyar 410 milyon lirayı kimseye hesap vermeden harcayabilecek.

İzel Sezer - @izelsezer

Meclis'te 2020 bütçe görüşmeleri devam ederken, 2019'da 2 milyar 819 milyon lira olan Cumhurbaşkanlığı bütçesinin 2020'de 3 milyar 153 milyon liraya yükseltilmesi planlanıyor. Bütçe teklifinin kabul edilmesi durumunda AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, bu bütçenin 14 milyon lirasını 'Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar' adı altında gerici dernek ve vakıflara aktarabilecek.

10 MİLYON LİRANIN NEREYE GİDECEĞİ BELLİ DEĞİL

Cumhurbaşkanlığı bütçe teklifinde göze çarpan bir başka kalem ise, "Diğer sermaye gideri" olarak belirtilen 10 milyon TL’lik bütçe. 2019 bütçesinde de yer alan bu kalemin, ayrıntılı cetvellerde nereye harcanacağı ise 2020 bütçe teklifinde de yer almıyor.

ERDOĞAN'IN MAAŞI, 40 ASGARİ ÜCRETLİNİN MAAŞINA DENK!

Cumhurbaşkanlığı 2020 yılı bütçe teklifine göre, Erdoğan'ın hala 894 bin lira olan yıllık brüt maaşı önümüzdeki ocak ayından itibaren yüzde 9.06 oranında zamlanarak yıllık brüt 975 bin liraya çıkacak. Yani Erdoğan'ın brüt maaşı geçen yıla göre 74 bin 500 TL'den 81 bin 250 TL'ye çıkarılıyor. 

Yoksulluk ile ekonomik kriz her geçen gün kendini daha fazla gösterirken ve geçim sıkıntısı sebebiyle intihar eden yurttaşların sayısı her gün daha da artarken, asgari ücretle çalışan 37 yurttaşın toplam maaşını alan Erdoğan'ın maaşı, bütçe teklifinin kabul edilmesi durumunda asgari ücretle çalışan 3 emekçinin maaşı kadar zamlanacak.

ÖRTÜLÜ ÖDENEKLE 5 MİLYAR 410 MİLYON LİRA HESAP VERMEDEN HARCANACAK

2020 bütçe teklifinde dikkat çeken bir başka kalem ise Erdoğan'ın kimseye hesap vermeden harcayabileceği örtülü ödenek. “Kapalı istihbarat ve kapalı savunma hizmetleri, devletin milli güvenliği ve yüksek menfaatleri ile devlet itibarının gerekleri, siyasi, sosyal ve kültürel amaçlar ve olağanüstü hizmetler” gibi geniş bir kullanım alanı olan örtülü ödenekten harcama sınırı 2020’de 5.4 milyar TL olacak. 

8 MİLYAR 763 MİLYON LİRA DİĞER KURUM BÜTÇELERİNE AKTARILABİLECEK

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yedek ödenek ile “merkezi yönetim bütçe kanununda belirtilen hizmet ve amaçları gerçekleştirmek, ödenek yetersizliğini gidermek veya bütçelerde öngörülmeyen hizmetler” için ise 2020 bütçesindeki 8 milyar 763 milyon lirayı diğer kurum bütçelerine aktarabilecek. 

EN BÜYÜK PAYI YİNE DİYANET ALDI

AKP’nin “dindar ve kindar nesil yetiştirme projeleri” kapsamında Erdoğan'ın gözdesi olan Diyanet İşleri Başkanlığı, Hazine'den en büyük payı almaya devam ediyor.

2020 bütçesinden 11 milyar 519 milyon 609 bin lira ödenek ayrılan Diyanet İşeri Başkanlığı, birçok bakanlığa ayrılan bütçeyi geride bırakıyor. Tartışılan bütçe teklifiyle Diyanet'in bütçesi Meclis bütçesinin yaklaşık 10 katı, Dışişleri Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 2,5 katı, Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 3 katı, Kültür ve Turizm Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 2 katı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 3 katı, Ticaret Bakanlığı bütçesinin yaklaşık 2 katı iken; Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı bütçesinden ise yaklaşık olarak 3 milyar 500 milyon lira fazla.

DİYANET'TEN GERİCİ DERNEK VE VAKIFLARA 38 MİLYON LİRA!

Diyanet İşleri Başkanlığı'nın bütçe kalemlerine yakından bakıldığında ise temsil ve tanıtma giderlerine 2 milyon 215 bin TL ayrıldığı, kar amacı gütmeyen kuruluşlara transferlere 38 milyon 24 bin TL ayrıldığı ve hane halklarına transferlere ise 410 bin TL ayrıldığı görülüyor.

Gerici dernek ve vakıflara para aktarmalarıyla bilinen Diyanet'in, "Kar Amacı Gütmeyen Kuruluşlar" adı altında hangi dernekler ve vakıfları fonlayacağı ise bütçe kaleminin detaylarında yer almadı.