Erdoğan 3 vakfa daha vergi muafiyeti getirdi, toplam sayı 300'e yükseldi

Erdoğan 3 vakfa daha vergi muafiyeti getirdi, toplam sayı 300'e yükseldi

AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, yandaş 3 vakıf için vergi muafiyeti getirdi. Vergiden muaf vakıf sayısı 300'e yükselirken, bu kurumlardan 111'i bu ayrıcalıktan AKP döneminde yararlandı.

AKP'li Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan; Kaanlar Vakfı, Zümrüt Vakfı ve Somuncu Baba (Hamiduddin Aksarayi) Vakfı’na vergi muafiyeti hakkı getirdi. Erdoğan'ın kararıyla vergiden muaf vakıfların sayısı 300'e yükseldi. Söz konusu vakıfların 111'i vergi muafiyeti hakkını AKP döneminde elde etti. 

AİLE BOYU AKP'Lİ

Erdoğan'ın kararıyla 5 Ekim'de vergi muafiyeti getirilen vakıflardan olan Kaanlar Vakfı, 2014 yılında Erdoğan’ın arkadaşı Kaanlar Gıda’nın Yönetim Kurulu Başkanı Osman Kaan ve ailesi tarafından kuruldu. AKP’nin önde gelen isimlerinden olan Osman Kaan, 2019’da Abdullah Gül, Ahmet Davutoğlu ve Ali Babacan'ın AKP'den ayrılma sürecinde devreye girerek AKP'nin parçalanmaması için görüşmeler yapan 14 kişilik heyetin içerisinde yer alıyordu.

Osman Kaan’ın oğlu Ahmet Kaan da aynı zamanda AKP İstanbul İl yönetimde yer alıyor. Ayrıca, Kaanlar Vakfı’nın kurucuları arasında yer alan ve AKP’ye yakınlığıyla bilinen Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği’nin (MÜSİAD) eski Genel Başkanı olan Abdurrahman Kaan da Osman Kaan'ın yeğeni.

BirGün'den İsmail Arı'nın haberine göre Kaanlar Vakfı’nın amacı ise 'İslam dini üzere maddi ve manevi değerlerini koruyan, insanlığa ve ülkesine fayda gösterecek şahsiyetlere katkıda bulunmaktır' şeklinde açıklanıyor. Öte yandan Erdoğan'ın vergiden muaf tuttuğu Zümrüt Vakfı da yine AKP’ye yakınlığıyla biliniyor.

YETKİ ERDOĞAN'A DEVREDİLMİŞTİ

Yaklaşık 5 bin 500 civarında vakfın faaliyet gösterdiği bilinirken vergiden muaf tutulan vakıfların sayısı AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın son kararıyla 300’e ulaştı. Bu vakıfların 111'ine, AKP döneminde vergi muafiyeti tanındı.

Nisan 2021’de ‘Vakıflara Vergi Muafiyeti Tanınması Hakkında Genel Tebliğ’de yer alan 'Vakıflara, Maliye Bakanlığı'nın önerisi üzerine Bakanlar Kurulu'nca vergi muafiyeti tanınabilir' ibaresi, 'Vakıflara, Cumhurbaşkanınca vergi muafiyeti tanınabilir' olarak değiştirildi. Yani, vakıflara vergiden muaf tutuma yetkisi de bu değişiklikle birlikte Erdoğan'a verildi.

ERDOĞAN AİLESİ DE VERGİDEN MUAF

Vergiden muaf tutulan vakıflar arasında Erdoğan'ın oğlu Bilal Erdoğan’ın yöneticisi olduğu Türkiye Gençlik Vakfı (TÜGVA), Prof. Dr. Fuat Sezgin İslam Bilim Tarihi Araştırmaları Vakfı, Yeni Türkiye Eğitim Vakfı (YETEV) ve Okmeydanı Spor ve Eğitim Vakfı (Okçular Vakfı) ile kızı Sümeyye Erdoğan Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) da yer alıyor.

Erdoğan, damadı Berat Albayrak'ın yöneticisi olduğu Nun Eğitim ve Kültür Vakfı ile diğer damadı Selçuk Bayraktar’ın yöneticisi olduğu Türkiye Teknoloji Takımı Vakfı’nın da vergi muafiyetinden yararlanmasını sağladı.