Erbil'de restorana silahlı saldırı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e çıktı

Erbil'de restorana silahlı saldırı: Yaşamını yitirenlerin sayısı 3'e çıktı

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi’nin başkenti Erbil’deki bir restorana yönelik silahlı saldırı düzenlendi. Saldırıda 3 kişi yaşamını yitirdi.

Irak Kürdistan Bölgesel Yönetimi'nde (IKBY) bulunan Erbil şehrinde Türkiyeli diplomatların bulunduğu restorana saldırı düzenlendiği açıklandı. Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada bir Türk diplomatın hayatını kaybettiği belirtildi. Saldırıda bir Irak vatandaşının da olay yerinde hayatını kaybettiği açıklandı.

Olayda yaralanan bir diğer Iraklı vatandaş da kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirdi. Saldırıda ağır yaralanarak hastaneye kaldırılan kişinin 26 yaşındaki Beşdar Ramazan olduğu açıklanırken, saldırı sonrası yaşamını yitiren kişinin evli ve 3 çocuk babası olan Neriman Osman olduğu belirtildi. Ramazan’ın da hastanede hayatını kaybetmesi sonucu saldırıda ölenlerin sayısı 3’e yükseldi.

Bakanlık açıklamasında, "Bugün öğleden sonra Erbil Başkonsolosluğumuzun bir görevlisi, Başkonsolosluğumuz binası dışında bulunduğu bir sırada uğradığı menfur silahlı saldırı neticesinde şehit olmuştur. Saldırının faillerinin süratle bulunması için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" denildi.

Olayda ayrıca yaralıların da olduğu açıklandı.

CUMHURBAŞKANLIĞI SÖZCÜSÜ KALIN'DAN AÇIKLAMA

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü İbrahim Kalın'da saldırıyla ilgili sosyal medya üzerinden bir açıklama yaptı. Kalın açıklamasında, "Erbil’deki menfur saldırıda hayatını kaybeden konsolosluk çalışanımıza Allah’tan rahmet, yakınlarına başsağlığı diliyorum. Faillerin bulunması için çalışma başlatıldı. Bu hain saldırıyı yapanlara gereken cevap verilecektir" ifadelerini kullandı.

ERDOĞAN: GİRİŞİMLERİMİZ SÜRMEKTEDİR

AKP Genel Başkanı Erdoğan'da saldırıya ilişkin yaptığı açıklamada "Erbil’de konsolosluk çalışanlarımıza yönelik düzenlenen menfur saldırıyı kınıyorum. Saldırıda şehit olan çalışanımıza Allah’tan rahmet diliyorum. Saldırının faillerinin süratle bulunmaları için Irak makamları ve yerel yetkililer nezdinde girişimlerimiz sürmektedir" dedi.

ÇAVUŞOĞLU: SALDIRIYI 3 KİŞİ GERÇEKLEŞTİRDİ

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da saldırıya ilişkin açıklamalarda bulundu. Saldırıyı 3 kişinin gerçekleştirdiğini ve Erbil'le temasta olduklarını belirten Çavuşoğlu, şu ifadeleri kullandı:

“Böyle bir saldırı olunca ilk akla gelen ‘terör saldırısı mı?’ oluyor. Ama hemen yan masada iki de Iraklının saldırıya uğraması ve birinin öldürülmesi ve diğeri ağır yaralıymış, onlara yönelik de bir saldırı olması olası. Detaylı bilgiler için bunların ortaya çıkması gerekiyor. Bunun aydınlatılması için yoğun temas ve çalışmalarımızı sürdürüyoruz.”

KILIÇDAROĞLU:NEDENLERİNİ ÖĞRENMEK İSTERİZ

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu'nun açıklaması ise şu şekilde:

"Bütün komşularımızın, bütün ülkelerin şunu bilmesi lazım; bizim diplomatlarımız, yurt dışında çalışan arkadaşlarımız, Türkiye Cumhuriyeti'ni temsil ediyorlar. Onlara yapılan her saldırı, Türkiye Cumhuriyeti'ne yapılmış bir saldırıdır ve biz bunu asla ve asla hoş görmeyiz ve bunun mutlaka nedenlerini öğrenmek isteriz."

AB BÜYÜKELÇİSİ BERGER: TÜRKİYE'NİN YANINDAYIZ

ABD'nin Ankara Büyükelçiliği 'Saldırıyı en sert şekilde kınıyoruz" açıklaması yaptı. 

AB Büyükelçisi Berger ise, "Derin bir üzüntü duyduk. Türkiye'nin yanındayız" ifadelerini kullandı.