Er Azmi Ayverdi'nin şüpheli ölümü Bakan Hulusi Akar'a soruldu: 'Aileye neden geç haber verildi?'

Er Azmi Ayverdi'nin şüpheli ölümü Bakan Hulusi Akar'a soruldu: 'Aileye neden geç haber verildi?'

Gülüm, “19 Ocak 2021 tarihinde askerlik yaptığı esnada ölü bulunan Er Azmi Ayverdi’nin terhisine kısa bir zaman kalmasına rağmen intihar ettiği öne sürülmüş olsa da ailesi bu ölümün intihar değil cinayet olduğuna inanmaktadır” ifadelerini kullandı.

İleri Haber

HDP’li Züleyha Gülüm, Şırnak’ın Uludere ilçesinde askerlik yapan Er Azmi Ayverdi’nin terhisine kısa bir süre kala şüpheli biçimde hayatını kaybetmesini Meclis gündemine taşıdı. İntihar ettiği öne sürülen Ayverdi ile ilgili soru önergesi veren Gülüm, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’a “Yaşanan ölüm vakasına ilişkin aileye 15 saat sonra haber verilmesinin sebebi nedir? 15 saat boyunca aileye bilgi vermemek normal bir uygulama mıdır?” diye sordu.

Şırnak’ın Uludere ilçesinde askerlik yapan Azmi Ayverdi, 19 Ocak akşamı saat 20.30 sularında, terhisine 2 ay kala başından vurulmuş halde ölü bulundu. İntihar ettiği öne sürülen Azmi Ayverdi’nin ailesi ise kendilerine 15 saat sonra haber verildiğini ve bir defin izin belgesi dışında ne otopsi raporu ne de herhangi bir başka belge verilmediğini söyledi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, Ayverdi’nin şüpheli ölümünü Meclis gündemine taşıdı. Milli Savunma Bakanlığı’nın (MSB) paylaştığı verilerde 1992–2012 yılları arasında 2 bin 221 askerin intihar ettiğinin belirtildiğini hatırlatan Gülüm, “Ancak kamuoyunda Bakanlık verilerine intihar olarak yansıyan ölümlerin büyük bir kısmının şüpheli ölüm olduğuna inanılmaktadır. Bu şüpheli ölümlere dair iktidar tarafından çoğu zaman etkili soruşturmalar yürütülmemekte aksine ölümlerin üzeri örtülmeye çalışılmaktadır” dedi.

Bu şüpheli asker ölümlerinin son örneklerinden birisinin de Azmi Ayverdi olduğunu söyleyen Gülüm, “19 Ocak 2021 tarihinde askerlik yaptığı esnada ölü bulunan Er Azmi Ayverdi’nin terhisine kısa bir zaman kalmasına rağmen intihar ettiği öne sürülmüş olsa da ailesi bu ölümün intihar değil cinayet olduğuna inanmaktadır” ifadelerini kullandı.

Gülüm, şunları söyledi:

“Er Azmi Ayverdi’nin ölümünden 15 saat sonra ailesine haber verilmiş olması ailenin kuşkusunu daha da arttırmaktadır. Basına yansıyan haberlerde; er Azmi Ayverdi’nin komutanı ile tartıştıktan sonra 3 gün boyunca kendisine kar temizletildiği ve bunu ölümünden bir saat öncesinde telefonla konuştuğu annesine aktardığı belirtilmiştir”

Gülüm, Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar’ın yanıtlaması istemiyle şu soruları yöneltti:

1- Er Azmi Ayverdi’nin ölüm nedeni nedir? Ölüm nedenine ilişkin Adli Tıp Kurumu’nun raporu çıkmış mıdır? Çıkmadıysa ölümünden 15 saat sonra ailesine ölüm nedeni olarak neden intihar denilmiştir?

2- Er Azmi Ayverdi’nin intihar ettiği sonucuna nasıl varılmıştır? Ayverdi’nin şüpheli ölümü ile ilgili bir soruşturma yürütülmüş müdür? Yürütülmüş ise bu soruşturmanın sonucu nedir?

3- Yaşanan ölüm vakasına ilişkin aileye 15 saat sonra haber verilmesinin sebebi nedir? 15 saat boyunca aileye bilgi vermemek normal bir uygulama mıdır?

4- Er Azmi Ayverdi’nin komutanı ile tartıştıktan sonra 3 gün boyunca kendisine kar temizletildiği ve bunu ölümünden bir saat öncesinde telefonla konuştuğu annesine aktardığı belirtilmiştir. Söz konusu kişinin Ayverdi’nin ölümüyle bağlantısı araştırılmış mıdır?

5- 2012-2020 yılları arasında kışlalarda yaşamını yitiren asker sayısı kaçtır? Bunlardan kaçının ölüm nedeni kayıtlara “intihar” olarak geçirilmiştir?

6- 2002 yılından bu yana şüpheli asker intiharları veya şüpheli kazalar sonucunda yaşamını yitiren askerlerle ilgili yapılan soruşturma ve kovuşturma sayısı kaçtır?  Söz konusu ölümlere ilişkin sorumluluğu nedeniyle ceza verilen veya görevden alınan kişi sayısı kaçtır?