Engelliler Konfederasyonu'ndan 'istihdamda liyakat' çağrısı

Engelliler Konfederasyonu'ndan 'istihdamda liyakat' çağrısı

Engelli istihdamında eğitim ve liyakatin esas alınması gerektiğini belirten Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel, “Engellilerin niteliksiz işlerde istihdamından vazgeçilmelidir” çağrısı yaptı.

Engelliler Konfederasyonu, engellilerin çalışma haklarına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı önünde açıklama yaptı. Engelliler Konfederasyonu Başkanı Fermani Kurtel, bakanlar, yöneticiler, karar vericilerin milyonlarca engellinin çalışma hakkıyla ilgili taleplerine gözlerini ve kulaklarını kapattığını söyledi. Mezopotamya Ajansı'nın haberine göre Kurtel, “Engelli kamu personel atamasının yapılmasının neden zorunlu olduğunu anlatmamıza rağmen ne yazık ki yöneticiler ve karar vericiler engellilere sırtlarını dönmüşler ve talepleri duymamazlıktan gelmişlerdir” dedi.

ÇALIŞAN ENGELLİ 60 BİN

Konfederasyon olarak önemsenmediklerini ve dikkate alınmadıklarını ifade eden Kurtel, “Yine de Cumhurbaşkanlığının verileriyle yetkili kurumlara sorumluluklarını son defa hatırlatmak istiyoruz. Kamuda memur ve sözleşmeli kadrosunda çalıştırılması gereken engelli sayısı 105 bin 496 olması gerekirken, çalıştırılan engelli sayısı 60 bindir. Ülke yönetiminin en üst noktasının açıkladığı veriler dolaylı olarak engellilerin taleplerindeki haklılığı ortaya koymaktadır. Resmi verilere karşın kurum yöneticileri ve karar vericiler engelli istihdamında iyi durumda olunduğunu anlatmaya çalışmakta ve engellileri oyalamayı tercih etmektedirler” ifadelerini kullandı.

EĞİTİM VE LİYAKAT VURGUSU

Kurtel, engelli sorunlarının çözümü ve taleplerini şu şekilde sıraladı:

“* Kamu kurumlarında engelliler için belirlenmiş kotalar sadece engelliler için kullanılmalıdır.

* Engellilere tahsis edilmiş boş kadrolar tek seferde doldurulmalıdır. Bunun için kamuya memur kadrosunda tek seferde en az 20 bin engelli personel alınmalıdır.

* Memur kadrosu için belirlenmiş olan yüzde 3 kotası en az yüzde 6’ya çıkarılmalı ve doldurulmalıdır.

* Her kurumun kamu personel alımında alınan personel sayısının en az yüzde 6’sı kadar engelli kamu personeli alımı aynı anda yapılmalıdır.

* Engellilerin istihdamında eğitim, liyakat ve benzeri durumlar esas alınmalı ve engellilerin niteliksiz işlerde istihdamından vazgeçilmelidir.”