Engelli kadınların sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunlar Meclise taşındı

Engelli kadınların sağlık hizmetlerine erişimindeki sorunlar Meclise taşındı

HDP Milletvekili Nuran İmir, engelli kadınların pandemi döneminde yaşadığı sağlık sorunlarını Meclis gündemine taşıdı.

Pandemi döneminde engelli kadınların yaşadığı sağlık sorunlarını Meclis gündemine taşıyan Halkların Demokratik Partisi (HDP) Şırnak Milletvekili Nuran İmir, Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. İmir, Türkiye’nin imzaladığı Birleşmiş Milletler (BM) Engelli Hakları Sözleşmesi ve Engelli Hakları Komitesi’ne bireysel başvuruyu düzenleyen Ek İhtiyari Protokolü’nü hatırlattı.
 
'UYGUN KOŞULLAR YOK'
 
Engellilerin, sorun yaşadığı alanların başında sağlık hizmetleri olduğuna dikkat çekilen önergede, “Kendi imkanları ile hastaneye gidemedikleri bir yana hastanelerde engellilere uygun koşullar yok denecek kadar az, örneğin hastanelerde alçalıp yükselen muayene masalarının olmayışı engelli kadınların başkalarına ihtiyaç duymadan muayene olmalarına engel olmaktadır. Benzer şekilde, görme engelli kadınlar için broşürler veya bilgilendirme formları erişilebilir formatlarda büyük punto ya da dijital şekillerde sunulmuyor. Ayrıca, hastanelerde işaret dili bilen doktorların ya da işaret dili tercümanlarının olmaması işitme engelli kadınların mahremiyetinin önündeki en büyük engellerden biridir” denildi.
 
Verilen önergede söz konusu sorunların giderilmesi için çalışmaların yapılması istendi.
 
İmir, konuyla ilgili Bakan Koca’ya şu soruları sordu:
 
“* Engelli kadınların temel ihtiyaçlarına ve sağlık hizmetlerine güvenli ve kolay ulaşabilecekleri bir sistemi hayata geçirmeyi planlıyor musunuz?
 
* Pandemi sürecinde engelli kadılara ilişkin nasıl bir çalışmanız oldu? Pandemi süreci içerisinde kaç engelli kadının sağlık hizmetlerine ulaşımı sağlandı?
 
* Özellikle engelli kadınların cinsel istismara, taciz ve tecavüz benzeri saldırılara karşı bir önlem alınıyor mu? Pandemi süreci içerisinde kaç engelli kadın cinsel istismar ile karşı karşıya kalmıştır?
 
* Engelli kadınların sağlık hizmetlerine daha kolay ulaşabilmeleri için hastanelerde gerekli donanım ve uzman çalışanlar tedarik etmeyi planlıyor musunuz?
 
* Pandemi süreci içerisinde engelli kadınların sağlık hizmetlerine erişebilirlik oranı nedir?
 
* Hastanelerde engelli kadınların yalnız başlarına tedavi olabilmeleri için gerekli donanım ve uzman bir ekip kurmayı planlıyor musunuz?”

DAHA FAZLA