Engelli atamalarının yapılmaması Meclis gündeminde...

Engelli atamalarının yapılmaması Meclis gündeminde...

Engelli atamalarının yapılmamasını Meclis’e taşıyan Baş, “Engelli yurttaşlarımızın bu haklarından mahrum bırakılmasının sebebi nedir?” diye sordu.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Erdoğan’ın yüzde +3 engelli kotası ve 12 bin engelli atamasını ilan etmesine rağmen bugüne kadar engelli atamalarının bekletilmesini Meclis gündemine taşıdı. Baş, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’a “Engelli yurttaşların bu haklarından ve elde edilecek yaşamsal önemdeki gelirlerinden mahrum bırakılmasının sebebi nedir?” diye sordu.

AKP’li Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 18 Şubat 2022’de yaptığı açıklamada, yüzde +3 engelli kotası ve 12 bin engelli atamasının yapılacağını ilan etmişti.

Son dönemde EKPSS’YE 95 bin engellin yurttaşın girdiğini belirten Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, bu atama vaatlerine rağmen atamaların bekletilmesi ve engelli yurttaşların yaşadığı sorunları Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) gündemine taşıdı.

‘ENGELLİ YURTTAŞLARIN YAŞAMSAL ÖNEMDEKİ GELİRLERİNDEN MAHRUM BIRAKILMASININ SEBEBİ NEDİR?’

Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Derya Yanık’ın yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Baş, önergesinde Bakan Yanık’a şu soruları yöneltti:

- Açıklanan bu atama vaatlerine rağmen bugüne kadar engelli atamalarının bekletilmesi ve bugün ülkemizdeki engelli yurttaşlarımızın yaşadığını yoğun ekonomik sorunlara rağmen engelli yurttaşların bu haklarından ve elde edilecek yaşamsal önemdeki gelirlerinden mahrum bırakılmasının sebebi nedir?

- Geçtiğimiz günlerde Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan 85.000 kişilik atama ve Millî Eğitim Bakanlığı tarafından yapılan 20.000 kişilik atama gerçekleştirilirken tüm verilen sözlere rağmen engelli yurttaşlara bu atamalarda yer verilmemesinin sebepleri nelerdir?

- Ülkemiz genelinde toplam kaç engelli yurttaş işsizdir, engellerin tümü içinde işsiz olan engellilerin oranı kaçtır?

- 2020, 2022 ve 2024 EKPSS’ye giren ve yine aynı yıllar için kura kaydı yaptıran engelli yurttaş sayısı kaçtır? 2020 Ocak ayından itibaren kaç engelli atanmıştır? Atama bekleyen engelli adayların sayısı ile atanmış engelli yurttaş sayısı arasındaki farkın sebebi nedir?

- Her yıl 30 Ekim tarihine dek bakanlıklar, kamu kurum ve kuruluşları personel açığını Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığına bildirmektedir. Bu sayı içinde engellilerin istihdamına yönelik bir artış sağlanması için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olarak bir girişimde bulundunuz mu, bulunacak mısınız?

- Geliri olmayan engelli yurttaşlarımıza bağlanan maaşların açlık sınırının çok altında olduğu göz önünde bulundurulduğunda bu yurttaşların yaşamlarını sürdürebilmeleri için ne gibi ek mali destekler verilmektedir?

- Engelli yurttaşların ekonomik özgürlüğünün, bağımsız yaşam hakkının hayata geçirilmesi için Bakanlık olarak yayınladığınız Engelsiz Vizyon Belgesi’nin hangi adımları ne ölçüde hayata geçirilmiştir?

- Memur olarak atanmış engelli yurttaşların yeti kayıplarına, yetenek ve eğitim aldıkları alanlara göre doğru pozisyonlarda ve erişilebilir ortamlarda istihdam edilmediği, kamu binalarının dahi merkezlere uzak il ya da ilçeler başta olmak üzere binaların kapsayıcı ve erişilebilir olmaması sebebiyle sorunlar yaşadığı açıkken erişilebilirlik konusunda yapılan ertelemelerin sebepleri nelerdir?