Engelleri aşmak: 'Farklı Ama Aynı'

Engelleri aşmak: 'Farklı Ama Aynı'

'Farklı Ama Aynı' engeller üzerine yazılan bir kitapken içinde sevgiyi, dostluğu, merhameti ve kabullenişi de barındırıyor. Farklılıklarımızın bizler için sorun olmadığı ve tüm engellerin aşıldığı bir yaşam için…

Umut Dağlar

Farklılıklarımızın avantajdan çok başımıza dert açan, günlük yaşamlarımızda bizleri zorlayan; keyif almamız gerektiği halde bizleri sıkıntıya sokan bu dünyada ve özellikle coğrafyamızda, elbette ki çocuklara farklılığı anlatmak ve özümsetmek oldukça zor. Farklılıkların; değil insanlar için geriye kalan her şey için birer renk olduğunu anlatmak, gözlemledikleri ve deneyimledikleri yaşam çerçevesinde ebeveynleri ve öğretmenleri zorlayacak bir konuyken Feridun Oral, “Farklı Ama Aynı” kitabıyla çocukları bir nebze olsun rahatlatıyor.

“Farklı Ama Aynı”, engeller üzerine yazılmış bir kitap. Bir çobanın ve bir yavru keçinin içimizi ısıtacak hikayesinde sadece farklılıklara değinilmemiş. Kitapta aynı zamanda umut etmeye, çabalamaya ve sevgiye dair birçok cümle göze çarpıyor.

2015 yılında Yapı Kredi Yayınları’ndan çıkan “Farklı Ama Aynı” isimli kitapta, engelli doğan yavru keçiye sürünün çobanı bir süre yardım eder. Onu tehlikelerden korur kollar. Fakat yavru keçi nasıl zıplayıp oynayacak, nasıl koşacaktır? Çok geçmeden çobanın aklına bir fikir gelir. Yavru keçi için yaptığı tekerlekli sandalye ile artık yavru keçi özgürdür. Kırlarda istediği gibi koşup oynayacak, birisine bağlı olmadan özgürce yaşayabilecektir.

“Farklı Ama Aynı” engellere çözüm bulma, yaratıcılık, merhamet ve bir dostluk hikayesiyken aynı zamanda çocuklara aynı ve farklı kavramlarının öğretilmesi  sürecini de destekleyici bir kitap olarak karşımıza çıkıyor. Ama kitabın en önemli taraflarından biri; günlük yaşam içinde görmezden geldiğimiz, dikkat etmediğimiz engelli yaşamlar için bir farkındalık oluşturması. Feridun Oral, bu hikayeyi kaleme alırken de incitmeden ve sevgi dolu bir şekilde çocuklarımıza ulaşıyor.

“Farklı Ama Aynı” sıcacık bir farkındalık hikayesi. Feridun Oral, yolu bu kitaptan geçen çocukların engellere, farklılıklara ve hayata dair bakış açılarına minik bir iz bırakıyor.

KÜNYE: Farklı Ama Aynı, Feridun Oral, Yapı Kredi Yayınları, 2015, 28 Sayfa.

DAHA FAZLA