Engelleri aşıyoruz: Anne Baba Kumandası

Engelleri aşıyoruz: Anne Baba Kumandası

Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ilk kitabı Anne Baba Kumandası. Özlem Kalaça Yurdakul’un yazdığı kitabı sadece çocuklar değil yetişkinler de heyecan ve keyifle okuyacak. Özellikle çocuğun dilinden dökülenler ince bir zekânın da ürünü.

Burcu Adıgüzel

Kolay mıydı anne baba engelini aşmak? Onları susturmak. İki çocuk, bu bin yıllık engeli aşmaya karar veriyor, zaman zaman anne ve babalarını dondurarak istediklerine ulaşabilecekleri bir kumanda yapmak istiyorlar. İstedikleri de ne ki?

Uyku saatlerine kendileri karar vermek

Patlayana kadar çikolata yemek

Zararlı malzemelerle deneyler yapmak

Karanlıktan korkunca birlikte uyumak

Kitabımızın iki çocuk kahramanı Hortum ve Kabuk, anne ve babalarının onların isteklerini yerine getirmedikleri zaman onları donduracak bir kumanda yapmak istiyor. Ya da sinirlendikleri zaman. Anne Baba Kumandası. İki can arkadaş, sesi kısılabilen hatta dondurulabilen bir anne babaya sahip olma fikrinin cazibesiyle çalışmaya başlıyor. Evdeki çadırlarına kapanıp başlıyorlar kumandayı yapmaya.

Bazen her şey beklendiği gibi gitmiyor tabi. Ama ya bu iki can arkadaşın icatları işe yararsa?... Ya anne babalar dondurulup sesleri kısılabiliyorsa?

Çadırdaki hummalı çalışmayı fark eden anne; çocuklara kek, süt getirerek bu kumandayı niçin yaptıklarını öğrenmeye çalışıyor. ‘’Kedi için’’ diyor Hortum. ‘’Kedimiz istediklerimizi yapmadığı ya da yaramazlık yaptığı zaman onu donduracağız.’’ ‘’Peki ya konuşmayı denediniz mi kedinizle?’’ diye soruyor anne. ‘’Konuşmak, belki çözmek için en önemli adımdır.’’ Sahi nasıl olurdu anne baba kumandası? Ya da ihtiyaç gerçekten bir kumanda mıydı?

Başka Bir Okul Mümkün Derneği’nin ilk kitabı Anne Baba Kumandası. Özlem Kalaça Yurdakul’un yazdığı kitabı sadece çocuklar değil yetişkinler de heyecan ve keyifle okuyacak. Özellikle çocuğun dilinden dökülenler ince bir zekânın da ürünü. Şahane görsellerle desteklenen hikâyeyi sonuna kadar merakla okuyacağınızı düşünüyorum. Öğretici yanı asla göze batmadan ve sindirilmiş bir şekilde öyküyü sarmalıyor. Hem ebeveyn hem de çocuk için bir durup düşünmeyi de layıkıyla sağlıyor. Bolca gülümseterek…

Künye: Anne Baba Kumandası, Özlem Kalaça Yurdakul, Başka Bir Okul Mümkün Derneği-Ağaçkakan Yayınları, 72 Sayfa.

DAHA FAZLA