"Enflasyona rağmen orman yangınları bütçesi neden azaldı?"

"Enflasyona rağmen orman yangınları bütçesi neden azaldı?"

TİP Genel Başkan Yardımcısı, orman yangınlarına ilişkin soru önergesi verdi.

İleri Haber

Orman yangınlarını Meclis gündemine taşıyan TİP Genel Başkan Yardımcısı Barış Atay, enflasyona rağmen orman yangınlarına ayrılan bütçenin azaldığına dikkat çekerek Bakanlık çalışmalarına ilişkin bilgi talep etti.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkan Yardımcısı ve Hatay Milletvekili Barış Atay, Muğla'nın Marmaris ilçesinde başlayan orman yangını 2 gündür devam ederken, Tarım ve Orman Bakanı Vahit Kirişçi'nin yanıtlaması istemiyle Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na soru önergesi verdi. Önergede, "orman yangın sezonu"nun başlamasıyla birlikte Ege ve Akdeniz başta olmak üzere birçok noktada yangınların görülmeye başlandığı belirtildi ve geçen yıl günlerce süren orman yangınları hatırlatıldı.

‘SON 10 YILDA YANGINLARDAKİ ORMAN KAYBININ YÜZDE 61,5’İ 2021’DE OLDU’

"Ülkemizde geçtiğimiz 2021 senesinde çıkan orman yangınlarında 206 bin 13 hektarlık alan yanmıştır. Bunun sonucu olarak milyonlarca canlı yok olmuştur" ifadelerine yer verilen soru önergesinde, Orman Genel Müdürlüğü (OGM) verileri hatırlatılarak, "Türkiye’de toplam ormanlık alanın yüzde 60’ını birinci ve ikinci derece yangın hassas alanları oluşturuyor. İklim krizi nedeniyle şiddeti, sıklığı ve uzunluğu artan sıcak dalgaları yangınları tetikliyor. Son 10 yılda yangınlarda yaşanan orman kaybının yüzde 61,5'i, 2021 yangınlarında gerçekleşmiştir" denildi.

BAKAN KİRİŞÇİ'YE 8 SORU

"Ülkemizin özellikle Akdeniz kuşağı, her yıl orman yangını tehlikesiyle karşı karşıya kalacaktır" hatırlatmasının yapıldığı soru önergesinde; enflasyona rağmen Bakanlık tarafından ayrılan bütçenin azaldığına dikkat çekilerek şu sorular yöneltildi:

1-) Orman yangınlarının hızlı kontrol altına alınabilmesi için Bakanlık tarafından eylem planı hazırlanmış mıdır? Yangınlar için Bakanlığınızca ayrılan bütçe 2021 yılında 6 milyar 837 milyon TL iken harcanan miktarın 8 milyar 190 milyon TL olduğu kamuoyunca bilinmektedir. Bu yıl ise ancak 5 milyar 407 milyon TL ayrılmıştır. Artan orman yangınlarına ve enflasyona rağmen orman yangınları için ayrılan bütçenin azalmasının gerekçesi nedir?

2-) Yangınların yoğunlaştığı bölgelerdeki yangın gözetleme ve erken müdahale kulelerine ek olarak son yıl içerisinde kaç adet yangın kulesi inşa edilmiştir?

‘BİR YIL İÇERİSİNDE KAÇ YENİ YANGIN HELİKOPTERİ ALINDI?

3-) Yangın helikopterlerinin sayısı kaçtır? Bir yıl içerisinde kaç adet yeni helikopter alınmıştır?

4-) Yangın işçilerinin sayısı artırılmış mıdır? Söz konusu personelin sözleşme statüsü nedir?

5-) Yangın riskini en aza indirmek için ormanların ziyarete yasaklanması planı çerçevesinde, yurttaşlar dışında maden ve enerji şirketlerinin faaliyetlerinin yangın sezonu içerisinde durdurulması plan dahilinde mi?

‘THK UÇAKLARI YENİDEN DEVREYE ALINACAK MI?’

6-) Ülkemizin envanterinde kaç adet yangın söndürme uçağı vardır? Bu uçakların kaçı kullanılmaktadır? Türk Hava Kurumu (THK) uçakları yeniden devreye alınacak mıdır? Söz konusu uçak ve helikopterlerin mülkiyet durumları nedir?

7-) Ormanlarda yaşayan yerel halk için, yangınları önleme konusunda eğitimler verilmiş midir?

8-) Yangınlar sırasında can kaybını azaltmak için tahliye planı hazırlanmış mıdır?