Enflasyon rakamları açıklandı: 14 yılın en yüksek seviyesinde!

Enflasyon rakamları açıklandı: 14 yılın en yüksek seviyesinde!

TÜİK verilen göre yıllık enflasyon Haziran ayında %15,39'a yükselirken, Ocak 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Türkiye İstatistik Kurumu'nun (TÜİK) açıkladığı verilere göre enflasyon son 14 yılın en yüksek seviyesi gördü. Yıllık enflasyon Haziran ayında % 15,39'a çıktı ve Ocak 2004'ten bu yana en yüksek seviyesine ulaştı.

Tüketici fiyatlarındaki aylık artış ise yüzde 2,61 oldu. 

Enflasyon verisinin ardından Türk Lirası ABD doları karşısında yüzde 1'in üzerinde değer kaybederek, 4,6729'a çıktı.

EN ÇOK FİYAT ARTIŞI ULAŞIMDA OLDU

Yüksek seyreden petrol fiyatları ve Türk Lirası'ndaki yaşanan değer kaybı enflasyondaki artışta önemli rol oynadığı belirtilirken, Haziran ayında en çok fiyat artışı yaşanan ana harcama grubu ulaştırma sektörü oldu. Ulaştırma grubu enflasyonu yıllık bazda %24,26'ya kadar yükseldi.

GIDA %18 ARTTI

Ev eşyası fiyatları yüzde 18,91, enflasyon sepetinde en çok ağırlığı bulunan gıda fiyatları ise yıllık bazda yüzde 18,89 arttı.
Haziran verisiyle birlikte Türkiye enflasyonun en yüksek olduğu ikinci gelişen ülke konumuna yükseldi.

Haziran 2018’de endekste kapsanan 407 maddeden; 58 maddenin ortalama fiyatlarında değişim olmazken, 289 maddenin ortalama fiyatlarında artış, 60 maddenin ortalama fiyatlarında ise düşüş gerçekleşti. 


Tablo | Tüketici fiyat endeksi - Haziran 2018

'MERKEZ BANKASININ SAKLANACAK YERİ KALMADI'

Yatırımcılara gönderdiği piyasa notunda enflasyon verisini yorumlayan Londra merkezli varlık yönetimi şirketinden gelişen piyasalar stratejisti Tim Ash, BBC Türkçe’de yer alan habere göre şu açıklamayı yaptı. "Veri o kadar kötü ki sonuçları iyi olabilir. Merkez Bankası'nın 24 Temmuz'da düzenlenecek Para Politikası Kurulu toplantısında saklanacak yeri kalmadı. Faizleri bir kez daha artırmaları yönünde güçlü bir beklenti oluşacak" dedi.
 

DAHA FAZLA