EnerjiSA işçileri yasağa rağmen direnmeye devam ediyor

EnerjiSA işçileri yasağa rağmen direnmeye devam ediyor

EnerjiSA işçileri, Sabancı Center’ın önünden seslendi: “Bu mücadelenin sonunda göğsümüzü gere gere ‘Biz kazandık’ diyeceğiz!”

Ersan Kınık

Sabancı Holding’e bağlı EnerjiSA’da çalışırlarken sendikaya üye oldukları için işten çıkarılan Enerji işçilerinin eylemleri 60. gününde İstanbul’daki Sabancı Center’ın önünde devam etti.

İşten çıkarmalara karşı Başkent EnerjiSA önünde başlattıkları oturma eylemlerini 58. gününde İstanbul’da bulunan Sabancı Center önüne taşıyan işçilere dünkü eylemde İstanbul Valiliği tarafından alınan yasak kararı gerekçe gösterilerek müdahale edilmişti. EnerjiSA işçileri bugün, eylemlerinin 60. gününde de Sabancı Center önüne gelerek yasağa rağmen basın açıklaması düzenledi.

Dünkü açıklamada gözaltına alınan işçiler, işçilerin aileleri ve DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, Sabancı Center’ın önünde bir araya geldi. “Atılan İşçiler Geri Alınsın” yazılı pankartın taşındığı eylemde konuşan DİSK Enerji-Sen Genel Başkanı Süleyman Keskin, şunları söyledi:

“Bu sesin güçlü çıkacağını biz biliyorduk.  60 gün önce bu direnişe başladığımızda şunu açıkça ilan ettik. Bizim arkadaşlarımız haksız, hukuksuz yere kapının önüne koyulduysa, yüz kızartıcı bir suç işlediyse bize ödemiş olduğunuz o tazminatları size misliyle geri öderiz dedik. Bizi niye işten attınız dedik, bu kadar açık ve net konuştuk. 60 gün boyunca bu sorunun cevabını aradık. Maalesef bu sorunun cevabını hiçbir yetkiliden alamadık.

‘BU BASKIYA SON VERİN’

İçeride hala işçi arkadaşlarımızın üzerinde sendikal baskılar devam etmekte. Şube yöneticileriniz, il müdürleriniz, sarı sendikaların yöneticileriyle kol kola gezerek, işçileri ellerinde liste var sizi işten atacaklar diye tehdit ederek ağır ve tehlikeli bir işkolunda çalışan işçileri her gün stres altında çalışmaya mahkûm ederek ölümle karşı karşıya getiriyorlar. Her gün biz 50 arkadaşımızı kaybediyoruz iş cinayetinde. Söylüyoruz, bir tane bile arkadaşımızın burnu kanasa sorumlusu sizsiniz. O yüzden bu baskıya son verin.

‘TALEPLERİMİZ KABUL EDİLMEZSE MEMLEKETİN HER YANI BİZE EYLEM ALANIDIR’

Buradan son olarak şunu söylüyorum. 60 gündür bizim irademizi sınamakla çalışanlar Ankara’ya gittiğimizde üç günde bağırır, döner gider diyenler yanılgının içerisindeler. Bugün tam 60 gün oldu. Eşlerimizle, çocuklarımızla burada bir hak mücadelesinin içerisindeyiz. Ve söylüyoruz yine yanılırsınız. Taleplerimizi kabul etmediğiniz takdirde memleketin her yanı bize eylem alanıdır.”

Güvencesizliğe karşı açmış olduğumuz bu mücadelenin sonunda ilk günkü inan ve sorumlulukla diyoruz ki bu mücadelenin sonunda göğsümüzü gere gere diyeceğiz ki ‘Biz kazandık, biz kazandık, biz kazandık’ diyeceğiz.”

‘BENİM ÇOCUĞUMUN OKUMA HAYALİNİ, GELECEĞİNİ NEDEN ELİNDEN ALIYORSUNUZ?’

İşten atılan bir enerji işçisinin eşi ise eylemde söz alarak, eşinin haksız yere işten atılmasına olan tepkisini, şu ifadelerle dile getirdi:

“Benim eşim 17 yıl bu şirkete emek verdi. 17 yılın sonunda haksız yere işten çıkarıldı. Benim eşimi tekrar işe almalarını istiyorum. Çocuklarımızın hakkını ödemelerini istiyorum. Benim çocuğum benden bir şey istediğinde, ben çocuğuma alamıyorum ve baban işsiz demekten ben yoruldum. Sabancı bize işimizi geri versin. Sizler kolejlerde okullarda okuturken biz çocuklarımızı belki de üniversiteye gönderemeyeceğiz. Çocuğum belki de babası işe gidemeyeceği için okuyamayacak. İşe girmek zorunda kalacak. Benim çocuğumun okuma hayalini, geleceğini neden elinden alıyorsunuz?”

Açıklamanın ardından eylem sona erdi.