Enerji zamları sonrası patronlar vergi indirimi istedi

Enerji zamları sonrası patronlar vergi indirimi istedi

Patronlar, enerjide uygulanan vergilerde indirim istedi.

Enerji zamları sonrası artan maliyetlerden şikâyet eden patronlar vergi indirimi talep etti. Talebi dile getiren TTTSD Başkanı Vehbi Canpolat, "Üreticinin, sanayicinin maliyetinin düşürülmesi gerekiyor" derken, finansmana ulaşamadıklarını söyledi.

Elektrik ve doğal gazda 1 Eylül'den itibaren geçerli olmak üzere yapılan zamların artan maliyetler nedeniyle tüm ürünlerde zamma neden olması beklenirken, söz konusu enerji zamları hazır giyim sektöründe etiketlere yansımaya başladı.

Dünya'dan Yener Karadeniz'in haberine göre, hazır giyim sektöründe enerjinin maliyetler içindeki payı 6 ay öncesine kadar yüzde 4 civarlarında seyrederken, bu oran yüzde 8'e kadar ulaştı. 

MALİYET ŞİKÂYETİ

Patronların artan kârı Türkiye İstatistik Kurumu verilerine de yansırken, Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TGSD) Başkanı Ramazan Kaya ise artan maliyetlerden şikâyet etti. "Emek yoğun sektörümüzde iş gücü maliyet artışları yüzde 100’ü aştı. Son olarak yapılan yüzde 50 doğal gaz ve elektrik zamlarından da olumsuz etkilenmeye başladı. Nitekim ana girdilerimizi sağlayan iplik-kumaş ve boya baskı sanayileri enerji yoğun sanayilerdir ve enerjideki son zamları tedarik ettiğimiz ürünlerin fiyatlarına hemen yansıttı. Hazır giyim sanayi tedarik ettiği ürünlerdeki fiyat artışları ile yüzde 15-20 arasında yeni maliyet artışları ile karşılaştı" dedi.

'ENDİŞEMİZ, İSTİHDAM KAYIPLARIN YAŞANACAĞI BİR DÖNEME GİRİLMESİ'

"Avrupa’daki resesyonun etkisi ile ihracat siparişlerinde azalma başlamışken artan maliyetleri ihracat satış fiyatlarına yansıtabilmek mümkün değil" diyen Kaya, "TL’nin baskı altında tutulduğu, euro/dolar paritesindeki düşüşle ihracatta yüzde 15 kayıpla karşılaştığı bir ortamda sanayimiz için üretim ve ihracat yapmak karlı olmaktan çıkmaya başladı. Endişemiz sanayimizde ihracat üretim ve istihdamda kayıpların yaşanacağı bir döneme girilmesi" ifadelerini kullandı.

VERGİ İNDİRİMİ İSTEDİ'

Türkiye Tekstil Terbiye Sanayicileri Derneği (TTTSD) Başkanı Vehbi Canpolat, çözüm konusunda ise birçok Avrupa ülkesinde olduğu gibi Türkiye’de de enerjide uygulanan vergilerde indirime gidilebileceğini söyledi. Canpolat, "Üreticinin, sanayicinin maliyetinin düşürülmesi gerekiyor. Zaten finansmana ulaşım da problem" dedi.

PATRONLARIN FİNASMAN ŞİKÂYETİ

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO) temmuz ayı olağan toplantısına Merkez Bankası Başkanı Şahap Kavcıoğlu katılmış ve bu toplantıda da patronlar şikayetlerde bulunmuştu. Stokçuluk tartışması ile kamuoyunun gündemine gelen toplantıda patronlar, finansmana ulaşamadıklarından şikâyet ederken, bu şikâyet patronlar tarafından daha sonra da dile getirilmeye devam etmişti.