'En büyük kriz' diyen Kiğılı'dan çark: 'Kimsenin hayal edemeyeceği şeyler oldu'

'En büyük kriz' diyen Kiğılı'dan çark: 'Kimsenin hayal edemeyeceği şeyler oldu'

Anlattıklarının arasından bazı cümlelerin ‘cımbızla çekildiğini’ iddia eden Kiğılı, “O günün konjonktürüyle yaptığım açıklamalar çarpıtılmış durumda” diye konuştu.

“Bu zamana kadar görüp görebileceğimiz en büyük krizi yaşıyoruz” sözleriyle gündeme gelen hazır giyim firması Kiğılı’nın sahibi Abdullah Kiğılı, görüşlerinin değiştiğini söyledi. Söz konusu yorumun üzerinden 100 gün geçtiğini, bu sürede ekonomide ‘kimsenin hayal edemeyeceği şeyler’in olduğunu savunan Kığılı, “Biz moral motivasyon kazandık” dedi.

Kiğılı, aralık ayında Capital dergisiyle yaptığı söyleşide perakende sektörünün çok zor bir döneme girdiğini, bundan sonra sektörde büyüme görülmeyeceğini belirtmiş, AVM’lerin yüzde 90’ının kapanma riskiyle karşı karşıya olduğunu vurgulayarak, “Bu zamana kadar görüp görebileceğimiz bana göre en büyük krizi yaşıyoruz. Bundan daha büyük kriz görmedik” demişti.

ÇARK ETTİ

Bu söyleşinin yayınlandığı tarihten yaklaşık bir buçuk ay sonra Hürriyet’ten Elif Ergu’yla konuşan Kiğılı, bu defa da “Perakende sektöründe ümit doğdu. Önümüz açıldı, moral motivasyon kazandık” ifadelerini kullandı.

‘AÇIKLAMALARIM ÇARPITILDI’

Capital’e anlattıklarının arasından bazı cümlelerin ‘cımbızla çekildiğini’ iddia eden Kiğılı, “O günün konjonktürüyle yaptığım açıklamalar çarpıtılmış durumda” diye konuştu.

‘KENDİ SEKTÖRÜRÜMÜN İNANILMAZ ÖNÜ AÇILDI’

Merkez Bankası’nın belirlediği politika faizinin yüzde 24-25 seviyelerinden yüzde 11-12 seviyelerine düşmesinin zorluk çeken firmaları rahatlattığını ifade eden Kiğılı şöyle devam etti: 

“Bankalar hakikaten de karşılarında doğru bir müessese buldukları takdirde inanılmaz kredi veriyorlar. Bir kere bu çok önemli. Peki ikinci gerçek denen şey var. Enflasyon iniyor. Neredeyse tek rakamlara iniyor; bu da tabii fiyatlara tesir ediyor. Bunu piyasanın gerçek durumda anlayabilmesi belli bir süreç istiyor. Üçüncü değişim de şu; bugün satışımızın yaklaşık yüzde 80’i banka kartlarıyla yapılıyor. Yani Türk parası dönüşümü son derece az. Kredi kartlarının aylık faizi eğer bunu paraya çevirmek istediğinizde, aylık faizi yarıya indirildi. Bizim lehimize olan bu şartların hepsi oluştu. Artı çok önemli olan bir şey, yani kurlardan dolayı bütün AVM’lerde dövizle olan kiralarımızın tamamı liraya döndü. Artışlar da TEFE-TÜFE üzerinden yapılıyor. Bunların hepsi gerçekleşti. Şimdi bu gerçekleşen şeylerin ışığında perakende sektöründe bir ümit doğdu. Benim kendi sektörümün inanılmaz bir önü açıldı. Biz moral motivasyon kazandık.”

Kiğılı’nın Capital’deki röportajı 18 Aralık’ta yayınlanmıştı. Merkez Bankası 12 Aralık’ta politika faizini 200 baz puanlık indirimle yüzde 12 seviyesine çekmiş, 3 Aralık’ta açıklanan kasım ayı yıllık verilerine göreyse enflasyonunun tekrar yükselişe geçerek yüzde 10.56’ya geldiği görülmüştü.

'HAYATIMDA İKİ BAŞKAN GÖRDÜM'

Nisan 2014'te, Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Sektör Kurulları tarafından organize edilen 1. Bölge, Bölgesel İş Geliştirme Toplantısı'nda konuşan Abdullah Kiğılı, geçmiş dönemlerde ticaret hayatında yaşanan zorluklara değinirken, "Ben hayatımda iki tane büyük başkan gördüm. Biri Turgut Özal, öbürü de Recep Tayyip Erdoğan" dedi.

Kiğılı bu konuda şunları söyledi:

"Ben hayatımda iki büyük başkan gördüm, Türkiye'yi idare eden. Biri Turgut Özal, öbürü Recep Tayyip Erdoğan. 50 yıllık ticari hayatımda iki büyük başbakan gördük. Bütün ihtilalleri, muhtıraları gördüm. Her sabah bir bakanın çıkıp bir beyanat vermesiyle kurların, işlerin altüst olduğunu, her şeyin değiştiğini gördük, hepsini yaşadık. Çok şükür bugünlerde geriye dönüp baktığımızda Türkiye'nin gelişiminin çok büyük olduğunu görüyoruz."