Emre Yıldır davasında mahkeme heyeti duruşmayı basına ve izleyicilere kapattı!

Emre Yıldır davasında mahkeme heyeti duruşmayı basına ve izleyicilere kapattı!

Soruşturma sürecinin ağır işlemesi ve başvuru üzerinden 52 gün geçmesine karşın ifadeye çağırılmayan Yıldır, ailesi ile yaşadığı 15. kattaki evin penceresinden atlayarak yaşamına son vermişti...

Yaşamına son veren Emre Yıldır’ı cinsel istismara maruz bırakan akrabası Vedat Tarhan’ın yargılandığı davada mahkeme, duruşmayı basına ve izleyicilere kapatma karara aldı.

Çorlu'da ailesi ile yaşayan Emre Yıldır, akrabası Vedat Tarhan tarafından 9 yaşından 18 yaşına kadar cinsel istismara uğradı. Yaşadıkları nedeni ile bunalıma giren Yıldır, Tarhan’a suçunu itiraf ettirdiği ses kaydıyla savcılığa şikâyette bulundu. Soruşturma sürecinin ağır işlemesi ve başvuru üzerinden 52 gün geçmesine karşın ifadeye çağırılmayan Yıldır, ailesi ile yaşadığı 15. kattaki evin penceresinden atlayarak yaşamına son vermişti.

ÖNCE TAHLİYE EDİLDİ

Emre Yıldır'ın intiharından sonra gözaltına alınan ve 'çocuğun nitelikli cinsel istismarı' gerekçesiyle tutuklanan Vedat Turhan 3 ay sonra görülen ilk duruşmada tahliye edildi.

Tahliyeye yönelik tepkiler nedeniyle Edirne Cumhuriyet Savcısı'nın mahkemeye gönderdiği yazıda Vedat Turhan için tutuklamaya yönelik yakalama kararı çıkarılması talep edildi. Karar sonrası Vedat Turhan, 19 Ağustos'ta Çanakkale'de tutuklandı. Sanık Vedat Turhan, Edirne 1'inci Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuklu bulunduğu Çanakkale Cezaevi'nden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) ile katılırken, sanık ve mağdur avukatları da salonda hazır bulundu.

MAHKEME DURUŞMAYI KAPATTI

Duruşmaya ayrıca Emre Yıldır'ın anne ve babası ile 2 ablasının yanı sıra çok sayıda sivil toplum kuruluşu temsilcisi de katıldı. Mahkeme heyeti, duruşmayı basına ve izleyicilere kapatma karara aldı. Emre'nin ailesinin avukatı ise duruşmanın kapalı yapılmasına itiraz etti.

'AMACIMIZ EMRE'NİN SESİ OLMAK'

Duruşma sırasında Edirne Adliyesi önünde açıklama yapan Emre Yıldır'ın ablası Derya Gür, başka çocukların canı yanmasın diye adalet arayışında olduklarını söyledi. Adaletin tecelli etmesini istediklerini belirten Gür, "Bizler Emre'nin söylediklerini ve yaşadıklarının birebir canlı tanıklarıyız. Bizlerin dışında Emre'nin çok yakın arkadaşlarının da ifadeleri var, onlar da verildi. Emre'nin kendi ağzından arkadaşlarının anlattığı, yazıştığı şeyler vardı, bunların hepsi belli. Bizler Emre için, Emre'ler için buradayız. Artık hiçbir çocuğumuz susmasın, susturulmasın. Artık sapkınlar, sapıklar cezasız kalmasın. Öyle bir adalet olsun ki cezalandırılsın ki bunu yapanlar çocuklarımıza ellerini uzatamasın. Biz bunun derdindeyiz. Aslında Emre sadece bir sembol. Emre öldü gitti. Hiçbir şey benim kardeşimi geri getiremez, getirmeyecek de. Emre kara toprak oldu gitti. Amacım Emre'nin sesi olmak. Amacımız bu olmalı" diye konuştu.

SANIĞIN TUTUKLULUĞU DEVAM EDECEK

Sabah saatlerinde başlayan duruşmada mahkeme heyeti öğleden sonra karar arası verdi. Karar arasından sonra toplanan heyet sanık Vedat Turhan'ın tutukluk halinin devamına davanın ise 10 Mart 2020 gününe ertelenmesine karar verildi.

‘KAMU DÜZENİNİ SAĞLAMAK İÇİN KAMUDAN KAÇAMAYIZ’

Kararın ardından basın açıklaması yapan mağdur ailenin avukatı Merve Uçanok, sanık Vedat Turhan'ın tutukluluk halinin devamı kararının adil bir karar olduğunu söyledi.

Davanın peşini bırakmayacaklarını ifade eden Uçanok, "Bir süredir hepimizin sosyal medyadan ve basından takip ettiği üzere Emre Y. davasının bugün ikinci duruşması yapıldı. Biz avukat Oğuz Mescioğlu meslektaşımla birlikte katılanlar vekili olarak duruşmada hazır bulunduk ve bugün güzel bir karar verildi. Sanığın tutukluluk halinin devamına karar verildi. Bu yönüyle adil bir karardı. Ama bunun dışında bizi üzen bir gelişme oldu. Duruşmanın kapalı yapılmasına karar verildi. Bu yönüyle kararı eleştiriyoruz. Çünkü ceza yargılaması zaten kamu düzenindendi. Ceza yargılamasının amacı kamu düzenini sağlamak veya yok olmuş bir kamu düzenini yerine getirmektir. Kamu düzenini sağlamak için kamudan kaçamayız. Hele ki böyle davalarda. Bu tür davalarda kamuyu bilgilendirmek, bilinçlendirmek gerekir. Ancak bu şekilde sağlıklı sonuçlar elde edebiliriz toplum olarak" dedi.