Emperyalistler Suriye'ye saldırdı

Emperyalistler Suriye'ye saldırdı

Günlerdir Suriye devletini kimyasal silah bahanesiyle tehdit eden ABD öncülüğündeki emperyalist kuvvetler sabaha karşı saldırıya geçti. Suriye 13 füzeyi havada imha ettiğini duyurdu.

Günlerdir Suriye'yi vurmakla tehdit eden fakat kimyasal silah iddialarını kanıtlayamayan ABD, herhangi bir kanıt göstermediği halde "Elimizde kanıtlar var" diyerek, müttefikleri, Fransa ve İngiltere'yle birlikte saldırıya geçti

TRUMP RUSYA VE İRAN'I DA TEHDİT ETTİ

Trump yaptığı açıklamada İngiltere ve Fransa ile birlikte aldıkları karar doğrultusunda Suriye kimyasal silah kullanımını durdurana kadar müdahalede bulunacaklarını söyledi. Ayrıca Suriye'ye destek veren Rusya ve İran'ı da tehdit etti.

ABD Başkanı Donald Trump, ABD ile Fransa ve İngiltere'nin, Suriye hedeflerini vurmaya başladığını duyurdu.

Trump sözlerini "Bugün Fransa, İngiltere ve ABD haklı bir şekilde bu vahşete ve barbarlığa karşı güçlerini birleştirdi. Bugün askerlerimize sesleniyorum, tanrı onların yanında olsun. Dua ediyoruz ki ABD'yi korusun." diyerek bitirdi.

Trump, İran ve Rusya'ya yönelik "Bugün suçlu Esed rejimine en çok ekipman, finans sağlayan ve destek veren iki yönetime de bir mesajım var: İran ve Rusya'ya. Ne tür bir millet, masum kadın, çocuk ve erkekleri kitlesel olarak katleden bir suçluyla bağlantılı olmak ister ki? Toplumlar, dostluklarını sürdürdükleri ülkelerle değerlendirilir. Hiçbir devlet vahşi diktatörleri destekleyerek uzun süre devam edemez" dedi.

ŞAM'DA BİRKAÇ BÖLGEYE FÜZE DÜŞTÜ

Şam'ın doğusundan birçok patlama sesi geldiği duyurulurken  Suriye hava savunmasının aktif olduğu bildirildi. Saldırıda Tomahawk füzeleri kullanıldığı aktarıldı.

Yerel kaynaklar Şam Havalimanı'nın vurulduğunu açıkladı.

Reuters'ın aktardığına göre Bilimsel Araştırma Tesisi, Suriyeli Ordu Üssü vuruldu. Barza'daki bilimsel araştırma merkezinden dumanlar yükseliyor. ABD savaş gemilerinden atılan Tomahawk füzeleri ile hedeflenmesi sonucunda 4. Tugay milis kuvvetlerinin merkezi de vuruldu. 

SURİYE: 13 FÜZEYİ DÜŞÜRDÜK

Suriye Devlet Televizyonu, Şam'a yönelik yapılan füze saldırılarında 13 füzenin hava savunma sistemleri tarafından etkisiz hale getirildiğini duyurdu. Saldırıda Şam, Hama, Humus, Dera ve Süveyda hedef alındı. ABD, saldırıda İran destekli güçlerin de hedef alındığını duyurdu

S-300 hava savaunma sistemlerinin atılan Tomahawk füzelerini durdurma anı

ZAHAROVA: BATILI MÜTTEFİKLER, BARIŞ YAKLAŞIRKEN SALDIRDI

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, Suriye’nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi.

Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mariya Zaharova, ABD, İngiltere ve Fransa'nın Suriye'ye yönelik saldırısına tepki gösterdi. Zaharova, geçen hafta Suriye'de yaşanan şüpheli kimyasal madde saldırına karşılık Suriye'nin başkenti Şam'a yönelik gerçekleştirilen hava saldırısından saatler sonra sosyal medyada yaptığı açıklamada, Suriye'nin barış için şansı olduğu bir zamanda saldırıya uğradığını söyledi.

Zaharova, "İlk olarak Arap Baharı, Suriye halkını test etti. Sonra Suriye ve Irak'taki IŞİD, şimdi de akıllı Amerikan füzeleri. Bağımsız bir ülkenin yıllardır terörist saldırganlığı altındaki başkentine saldırıldı" ifadelerini kullandı. Zaharova, "Barış için şansı olduğu bir zamanda Suriye'nin başkentine saldırmak için anormal olmalısınız" dedi.

SALDIRI GÖZLEM EKİBİNİN ÇAĞIRILDIĞI GÜN YAPILDI

Öte yandan ABD ve müttefiklerinin düzenlediği füze saldırıları, kimyasal silah araştırmalarının yapılacağı gün gerçekleşti. Lavrov, yaptığı açıklamada Kimyasal Silahların Yasaklanması Örgütü (OPCW) uzmanlarının yarın sabah Şam'a ulaşmasının beklendiğini, OPCW heyetinin zaman kaybetmeden kimyasal silah, klor veya başka herhangi bir maddenin kullanımına ilişkin hiçbir kanıt bulunmayan Duma'ya gitmesini beklediklerini kaydetmişti.

'SENARYO UYGULANIYOR'

Twitter'da bir açıklama yayımlayan Rusya'nın ABD Büyükelçisi Anatoli Antonov Batılı güçleri "önceden yazılmış bir senaryoyu uygulamakla" suçladı.

 Antonov, "Yine tehdit ediliyoruz. Bu adımların sonuçsuz olmayacağı uyarısı yapmıştık." diye de ekledi.

 Büyükelçi ABD Başkanı Donald Trump'ı televizyondaki açıklamasında Rus mevkidaşı Vladimir Putin'e hakaret etmekle suçladı ve bunun kabul edilemez olduğunu söyledi.

 Antonov "Dünyanın en büyük kimyasal silah envanterine sahip ülkesi ABD'nin başka ülkeleri suçlamaya hakkı yoktur" diye de ekledi.

AKP: VİCDANLARA TERCÜMAN OLAN SALDIRI

Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada ise saldırının gönüllere tercüman olduğu söylendi. Bakanlık açıklamada, "Türkiye, 7 Nisan günü Duma’da çok sayıda sivilin ölmesine yol açan kimyasal silah saldırısına mukabil ABD, İngiltere ve Fransa'nın bu sabaha karşı Suriye rejimine karşı düzenlediği operasyonu yerinde bir tepki olarak görmektedir. Rejim tarafından gerçekleştirildiği yönünde güçlü şüphe bulunan Duma saldırısı karşısında tüm insanlığın vicdanına tercüman olan bu operasyonu memnuniyetle karşılıyoruz." ifadelerini kullandı. 

ABD'DEN YENİ SURİYE AÇIKLAMASI

ABD Genelkurmay Sözcüsü Kenneth MecKenzie ile Pentagon Sözcüsü Dana White açıklamalarda bulundu.

Pentagon: "Suriye'de tüm hedefler başarıyla vuruldu. Suriye'nin kimyasal silah programı gerileyecek. Hiçbir kimyasal silah saldırısı yapamazlar diyemiyorum, ancak gerilettiğimizi söyleyebilirim. Suriye hava savunma sistemi etkisiz kaldı. Suriye'nin kimyasal ekipman ve materyal kaybı var. Sivil can kaybına dair elimizde bilgi yok. Rus hava savunma sistemi kullanılmadı. Rusya ile çatışmayı önleme kanalı açık. Bundan sonrasına Esad karar verecek." açıklamasında bulundu.