Emniyet'ten bekçi maaşı açıklaması

Emniyet'ten bekçi maaşı açıklaması

Emniyet Genel Müdürlüğü, bekçilerin öğretmenlerden yüksek maaş aldığına dair sosyal medyada paylaşılan tablo ile ilgili açıklamada bulundu.

Bekçilerin yeni yetkilerle donatılması için hazırlanan tasarıyla birlikte, bekçi maaşları da tartışma konusu oldu. Bekçilerin öğretmenlerden yüksek maaş aldığına dair haberler sosyal medyada tepkilere yol açınca Emniyet Genel Müdürlüğü konuyla ilgili açıklama yaptı.

Lise mezunu bekçilerin 5071, üniversite mezunlarının 5078 lira alırken göreve yeni başlayan bir polisin 5950, öğretmenin ise 4013 lira alabildiğini gösteren tablo sosyal medyada yoğun olarak paylaşıldı.

Konuyla ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü’nün açıklaması şu şekilde:

“Bazı basın yayın organlarında yer alan haberlerde çarşı ve mahalle bekçilerinin maaşlarının farklı meslek gruplarının maaşları ile karşılaştırıldığı ve değişik yorumlara yer verildiği görülmüştür. Genel kolluk teşkilatı içerisinde yer alan diğer personel ile kıyaslandığında en düşük maaş verilen meslek grubu çarşı ve mahalle bekçileridir. Üstlendikleri sorumluluk ve yaptıkları görev bakımından yıpratıcı, bir o kadar da onurlu bir mesleği icra etmektedirler. Çarşı ve mahalle bekçileri, sürekli gece çalışmalarına ve güvenlik riski yüksek bir meslek icra ediyor olmalarına karşın çeşitli meslek gruplarına sağlanan fiili hizmet zammından da faydalanamamaktadırlar.

Medyada yer alan maaş hesaplamalarında çarşı ve mahalle bekçileri ve polisler için evli ve iki çocuğu olan personel maaşlarının, diğer meslek gruplarında ise bekar olan personel maaşlarının esas alındığı anlaşılmaktadır. Ayrıca, değişik meslek gruplarına ödenen birtakım ek ödemelerin maaş hesaplamalarına dahil edilmediği görülmektedir. Çarşı ve mahalle bekçilerinin taban maaşlarına bakıldığında, öğrenim durumu, gösterge ve ek göstergelerine göre diğer devlet memurlarına ödenen taban aylıklarıyla aynıdır. Farklılıklar ise, emniyet hizmetleri sınıfına ödenen fazla çalışma ücreti ve tayın bedelinden kaynaklanmaktadır. Bu durumda, göreve yeni başlayan bekar lise mezunu çarşı ve mahalle bekçisinin maaşı 4.527 TL, lisans mezununun maaşı ise 4.534 TL’dir.”