Emniyet telefon dinledi, 'pardon' dedi

Emniyet telefon dinledi, 'pardon' dedi

Bir yıl boyunca bir avukatın telefonunu dinleyen emniyet “pardon, özür dileriz” demesine rağmen dava açıldı.

KCK Ardahan davasında yargılanan Avukat Yaşar Kaya, emniyetin bir yıl boyunca telefonlarını dinlediğini belirterek, “Emniyet bana; 'bir yıl sizi dinledik. Ama telefon tapelerinde suç unsuruna rastlamadık, pardon özür dileriz. Tazminat açma hakkınız var' dedi. Bir şey bulamadıkları halde yine bana dava açtılar” dedi.

Aralarında Özgür Kadın Hareketi (TJA) aktivisti ve HDP Batman eski Milletvekili Ayla Akat Ata, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kars eski Milletvekili ve Parti Meclisi (PM) üyesi Şafak Özanlı, HDP Ardahan eski Milletvekili Dr. Taşkın Aktaş ve Avukat Yaşar Kaya ile birlikte 24 kişinin yargılandığı davanın 2’nci duruşması yarın görülecek. Ardahan Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülecek olan duruşma öncesi değerlendirmede bulunan Av. Kaya, hukuki dayanaktan yoksun davada herkesin beraat etmesi gerektiğini, fakat KCK davalarında verilen kararları görünce hukuka olan güveninin kalmadığını söyledi.

'BİR YIL TELEFONUMU DİNLEDİLER SONRA PARDON DEDİLER'

Kaya, kendisi hakkında da ilginç bir durumun bulunduğunu söyleyerek olayı şöyle anlattı:

“Daha önce açılan dosyada gizlilik kararı söz konusu. Orada devlet yaklaşık bir yıl telefonlarımı dinliyor. Dava açıldıktan sonra bana dinlenildiğime dair tebliğ yapılıyor. Bana 'bir yıl sizi dinledik. Ama telefon tapelerinde suç unsuruna rastlamadık, pardon özür dileriz. Tazminat açma hakkınız var' dediler. Bu dinlenme kararı bana tebliğ edildikten sonra ani bir kararla yine güvenlik bürokrasisinin hazırlamış olduğu bir fezlekede, HDP-DBP il ve ilçe eş başkanları, 3 parlamenterin ve HDP-DBP üyelerinin de olduğu 24 kişiye dava açılıyor. İlginç olan şu; aynı gün benim de dahil olduğum dosyada soruşturma açılıyor ve aynı gün tutuklama ve gözaltı kararı veriliyor. Hukuk prosedüründe bir soruşturma açılır. Makul bir süre soruşturma devam eder. Fiziki ve teknik takiplerle kanıtlara ulaşılmaya çalışılır. Bu dosyada çok ilginçtir burada bir kanıt olmadan hepimize gözaltı kararı veriliyor. Ev ve iş yerlerimiz aranıyor ve bu dosyada 6 kişi apar topar alınıyor. Dosyada şuanda bir tutuklu yok; ama burada ilginç bir olay var. Kişiler gözaltına alınıyor, kişiler üzerinden delil üretilmeye çalışılıyor. Normal hukuk sisteminde delil üzerinden sanığa gidilir. Bu dosyada sanık üzerinden delile gidiliyor. Yapılan ev ve işyeri aramalarında suç unsuruna rastlanmıyor. Normalde bu dosyada takipsizlik kararı verilmesi gereken davadır.”

'KCK DAVALARI HUKUKİ DEĞERLERDEN YOKSUN DAVALAR'

MA’nın haberine göre davanın hukuki değil siyasi gerekçelerle açıldığını söyleyen Av. Kaya, yarın görülecek duruşma öncesi şunları söyledi: “Dosyadaki bilgi, belge ve tanıklara göre bütün sanıkların beraat etmesi gerekir. Ama daha önce yapılan KCK adı altındaki dosyalara ilişkin verilen kararları görünce burada artık hukuka olan inancım, güvenim kalmadı. Mahkeme heyeti hukuki kanıtlardan yoksun bir şekilde ceza veriyor. Kısacası topu bir üst mahkemeye atıyor. Bölgede ve Türkiye’de yürütülen KCK adı altındaki dosyalar da bizce hukuki değerlerden yoksun davalardır. Zayıflamışsa da, bitmişse de, siyasi vesayet altında dahi olsa adalete güvenmek zorundayız. Adaletin yerine gelmesini dilemek yurttaş olarak bizim hakkımızdır."