Emine Bulut davasında müebbet hapis kararına savcılıktan itiraz

Emine Bulut davasında müebbet hapis kararına savcılıktan itiraz

Emine Bulut'un boşandığı erkek tarafından çocuğunun önünde öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşmasında karar verildi. Fedai Varan, "kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı. Savcılık müebbet hapis cezasına itiraz açıklamasında bulundu.

Kırıkkale'de Emine Bulut'un boşandığı erkek tarafından çocuğunun ve birçok kişinin önünde bıçaklanarak öldürülmesine ilişkin davanın ikinci duruşmasında, Fedai Varan, "kasten adam öldürme" suçundan müebbet hapis cezasına çarptırıldı, indirim uygulanmadı.

Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya, “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan hakkında ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanan, Bolu F Tipi Kapalı Cezaevi'nde kalan olayın faili tutuklu sanık Fedai Varan (43) ile çok sayıda avukat katıldı.

Duruşmayı takip etmek için çok sayıda avukat da Kırıkkale Adliyesi' ne geldi. Kimlik kontrolünün ardından duruşma başladı.

SANIK AVUKATI: KADIN ÖRGÜTLERİ DAVAYA MÜDAHİL OLMALI

Sanık avukatı Ersoy Aytaç, kovuşturmanın genişletilmesine dair taleplerini sıralıyor. Kadın örgütlerinin davaya müdahil olması gerektiğini belirten sanık avukatı, aksi takdirde yargılamanın adil olmayacağını söyledi. Katili ya da suçu savunmadığını ifade eden sanık avukatı Ersoy Aytaç, sanığın yargılamaya dair haklarını savunduğunu söyledi.

Sanık avukatı Ersoy Aytaç, ikinci taleplerinin dosya içeriğinin ve tüm delillerin savunma yapabilmeleri için eksiksiz olarak taraflarına verilmesi olduğunu dile getirdi. İlk duruşmada tanıklara usule aykırı yemin tekrar ettirildiğini ifade eden sanık avukatı, beyanların yemine uygun bir şekilde alınmasını talep etti.

“Cinayet öncesi Emine Bulut’la görüşen kolluk görevlilerinin bilgisine başvurulmamıştı” diyen sanık avukatı, tutanağın Emine Bulut karakoldan ayrıldıktan sonra tutulmuş olabileceğini söyleyerek polis memurlarının ifadesinin alınmasını talep etti.

'SANIK AVUKATI DAVAYI UZATMAYA ÇALIŞIYOR'

Sanık avukatı, ilk duruşmada müşterek çocukla doğru iletişim kurulmadığı için çocuğun Adli Görüşme Odasında tekrar dinlenmesini talep etti. Avukat, kendilerinin de çocuğa soru sorabilmeleri ve öncesinde psikologla görüşebilmeleri için duruşmada makul süre istedi.

Emine Bulut’un avukatları, sanık avukatının davayı uzatmaya çalıştığını ifade etti. Sanık avukatının esasa ilişkin beyanı olmadığı için taleplerinin reddedilmesi istendi.

Sanık avukatı, Emine Bulut cinayetinin “canavarca hisle öldürme” olmadığına ilişkin “Suçun çocuğun gözleri önünde işlenmesinin ağırlaştırılmış müebbet gerektirmesi için zorla izletilmiş olması gerekmektedir” dedi ve ardından sanık Fedai Varan için kravat indirimi istedi!

Bulut ailesinin avukatları, taleplerin esasa ilişkin olmadığını ve yargılamayı uzatacağını belirterek taleplerin reddedilmesini istedi.

AVUKAT HAKSIZ TAHRİK İNDİRİMİ İSTEDİ

Verilen aranın ardından hakim, sanık avukatının taleplerini reddetti. Mütalaasını açıklayan savcı, sanık hakkında kamu davası açılmasını, takdir indirim uygulanmamasını, belirli haklardan yoksun bırakılmasını, tutukluluk halinin devamını istedi.

Mütalaa hakkında konuşan Emine Bulut'un avukatları, sanığa herhangi bir indirim uygulanmadan ceza verilmesini istedi ve sanık Fedai Varan'ın indirimden yararlanmaya çalıştığına dikkat çekti.

Sanık avukatı ise, “Görüntülerde Emine Bulut'un sanığa bir şey dediği, belki hakaret ettiği ve Emine Bulut'un velayet hakkını kötüye kullanmış olabileceği göz önünde bulundurulmalı. Bunlar da haksız tahrik olarak ele alınmalı” diyerek müvekkili için haksız tahrik indirimi talep etti.

Hakim duruşmayı bitireceğini belirterek sanıktan son sözünü söylemesini istedi. Sanık Fedai Varan, “Adil yargılanıyorum, susma hakkımı kullanmak istiyorum” dedi.

SAVCILIKTAN İTİRAZ

Bulut’u katleden Fedai Varan hakkında savcılık kararı temyize götüreceğini açıkladı. Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yapılan yazılı açıklama şu şekilde:

“18 Ağustos 2019 tarihinde, 2013 yılında boşandığı eski eşi Fedai Varan (43) tarafından bıçakla boğaz, sol kol, göğüs kısmından yaralanan ve daha sonra kaldırıldığı hastanede hayatını kaybeden Emine Bulut'un (38) öldürülmesi olayına ilişkin yürütülen soruşturma sonucunda Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığımızın 23 Eylül 2019 gün ve 2019/7602 sayılı iddianamesi ile Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesine TCK'nın 82/1 (a); (b) maddeleri uyarınca cezalandırılması istemiyle kamu davası açılmış.

Sanığın 'tasarlayarak ve canavarca hisle öldürme' suçundan yapılan yargılaması sonucunda Kırıkkale 1'inci Ağır Ceza Mahkemesinin 21 Ekim 2019 tarih ve 2 sayılı celsesinde Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığının mütalaasına kısmen aykırı olarak, sanığın TCK'nın 81/1 maddesi uyarınca müebbet hapis cezası ile cezalandırılmasına karar verildiği, sanık hakkında haksız tahrik ve diğer takdiri indirim sebeplerinin uygulanmadığı, alınan kararın resen istinafa tabii olmasının yanı sıra Cumhuriyet Başsavcılığımızca da istinaf edileceği hususu kamuoyunun bilgisine saygı ile duyurulur.”

NE OLMUŞTU?

18 Ağustos'ta, boşandığı Fedai Varan tarafından bir lokantada 10 yaşındaki kızının yanında bıçaklanan Emine Bulut, kaldırıldığı Yüksek İhtisas Hastanesi'nde yapılan müdahaleye rağmen kurtarılamamıştı. Kaçan Fedai Varan, Bahşılı ilçesi girişinde polis ekiplerince gözaltına alınmış ve ardından tutuklanmıştı.

Daha sonra olay anına ilişkin görüntülerin, sosyal medyada yayımlanması infial yaratmış, siyasetçiler, sanatçılar ve kadın sivil toplum örgütleri başta olmak üzere toplumun tüm kesimleri olaya tepki göstermiş, 81 ilde, basın açıklamaları ve protestolar yapılmıştı.

Emine Bulut'un öldürülmesinin ardından Kırıkkale Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından yürütülen soruşturma sonunda sanık Fedai Varan hakkında, “canavarca hisle tasarlayarak öldürme” suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası istemiyle iddianame hazırlanmıştı. İddianame Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesince kabul edilmişti.