Emine Bulut davası 21 Ekim tarihine ertelendi

Emine Bulut davası 21 Ekim tarihine ertelendi

Emine Bulut davasında sanık Fedai Varan ilk kez hakim karşısına çıkarken, mütalaasını açıklayan savcı, Varan için müebbet hapis talep etti. Mahkeme, susma hakkını kullanan Varan'ın savunması için 21 Ekim tarihine ertelendi.

Kırıkkale'de eski eşi Emine Bulut'u 10 yaşındaki kızının yanında bıçaklayarak öldüren Fedai Varan'ın yargılandığı davanın Kırıkkale 1. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başladı. 

Sanık Fedai Varan, güvenlik gerekçesiyle bulunduğu Bolu Cezaevi’nden katılacağı duruşmaya Emine Bulut'un kızı, ailesi ve çok sayıda avukat katıldı. Duruşmayı takip etmek için çeşitli sivil toplum kuruluşu üyesi çok sayıda kadın, adliye önünde bir araya gelerek basın açıklaması yaptı. Çok sayıda basın mensubu da duruşmayı takip ediyor. Türkiye'nin dört bir yanından gelen kadınlar ve avukatların salona sığmadığı aktarıldı. 

Polis, duruşma nedeniyle adliye önünde ve içinde geniş güvenlik önlemleri aldı. 

Gazete Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre, Türkiye Kadın Dernekleri Federasyonu başta olmak üzere Türkiye Barolar Birliği, Ankara, İstanbul, İzmir barolarının da aralarında bulunduğu Türkiye’nin farklı kentlerinden onlarca baro ve kadın hakları örgütleri davaya müdahil olma talebinde bulundu.

MÜDAHİLİK TALEPLERİ REDDEDİLDİ

Sanık avukatı, kadın örgütlerinin ve baroların müdahillik taleplerinin kabul edilmesini, buna haklarının olduğu yönünde görüş bildirdi. Cumhuriyet Savcısı da Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı dışındaki tüm katılma taleplerinin reddedilmesini talep etti. Mahkeme, kadın örgütleri ve barolar hakkında davaya müdahillik taleplerini reddederken gözlemci sıfatıyla davaya katılmalarına karar verildi.

FEDAİ VARAN: SUSMA HAKKIMI KULLANIYORUM

Duruşma sanık avukatının söz almasıyla devam etti. Olay anına ilişkin görüntülerin taraflarına verilmediğini ifade eden sanık avukatı,  ''Benim savunma hakkımı ihlal ediyorsunuz. Görüntüleri inceleyemedim ve savunma hazırlayamıyoruz. Biz o görüntüleri inceleyemedik. Biz bu koşullar altında susma hakkımızı kullanacağız” dedi.

Sanık avukatının konuşmasının ardından davaya ilişkin iddianame okundu. Mahkeme başkanı, iddianameye karşı savunma yapmak üzere Fedai Varan’a söz verdi. Takım elbise giydiği görülen Varan, “Susma hakkımı kullanıyorum” diye konuştu.

'MÜVEKKİLİM DAVA SONUNA KADAR SUSMA HAKKINI KULLANACAK'

Bunun üzerine sanık avukatı bir kez daha söz aldı ve “Dosyadaki tüm belgelerin verildiğini hatırlattınız ama incelememiz gereken dijital kayıtlar belge niteliğinde değil mi? Ben bu konu hakkında 1 Ekim’de dilekçe verdim. Ama hâlâ bize görüntüler verilmedi. Müvekkilim sahip olduğu tüm haklar arasında susma hakkını kullanabildiği için susmaktadır. Biz sadece delilleri görmek istiyoruz. Bu deliller savunma makamından gizlenemez. Bu yüzden davanın sonuna kadar müvekkilim susma hakkını kullanacak. Savunma hakkımız kısıtlandığı için savunma yapmayacağız” dedi.

'HİÇBİR PİŞMANLIK BELİRTİSİ YOK'

Duruşmada savunma yapan Emine Bulut’un avukatı Turgay Özcan ise “İddianamede belirtildiği üzere Fedai Varan’ın cinayeti planladığı açık. Bulut’u öldürdükten sonra ailesine mesaj atarak, ‘Kahpelik yaptı, öldürdüm’ diyor. Yani hiçbir pişmanlık belirtisi yok. Savunma hiçbir zaman iftiraya dönemez” diye konuştu.

Başka bir suçtan cezaevinde tutuklu bulunan Emine Bulut’un kardeşi Bekir Bulut, SEBGİS yöntemiyle ifade verdi. Bulut “Ablam hamileyken sanıktan ayrıldı. Doğum yaptığında bu kişi yanında yoktu. Çocuk, benim babama baba diyordu. Çocuk belirli bir yaşa geldikten sonra babalık damarı kabardı. Çocuğun babasına gösterilmesi konusunda karşı olan sadece bendim. Ablam hamileyken onu döverek balkona koymuştu. Aile büyükleri bir araya gelerek ablam ile susma hakkını kullanan şahıs barıştırıldı. Kumar, alkol huyunu bırakmadı ve ablam yine ayrıldı. Benim ceza evine girmemi fırsat bilmiş. Ailede görüşmesini istemeyen sadece benim” dedi.

'ABLAMI ÖLÜMLE TEHDİT ETTİ'

Fedai Varan’ın Emine Bulut’u öldürmekle tehdit ettiğini belirten Bulut, “Ablam, ben başımı belaya sokmayım diye susmuş, babamda hasta diye söylememiş. Görüntüleri isteyen avukata sorar mısınız; ben burada sosyal medyaya düşen görüntüleri izledim, o nasıl izleyememiş. Ben aynı zamanda ablamı tehdit eden Kazım Bulut’dan da şikayetçiyim” dedi.

Yine başka bir suçtan cezaevinde bulunan Mikail Bulut da SEBGİS yönetimiyle ifade verdi. Bulut “Ablam şiddet gördüğü için ayrıldı. Sürekli kumar oynuyordu, alkol içiyordu. Doğum yaptıktan kısa süre sonra barıştılar. Ben o zaman ablamın yanındaydım sürekli. Eve alkollü geliyordu. Çocuğun o dönemde kemik veremi hastalığı vardı. Sonra yine ayrıldılar” bilgisini verdi.

'ARAYIP 'KIZINI ÖLDÜRDÜM' DEDİ'

Emine Bulut’un babası Ahmet Bulut da, kızının şiddet gördüğünü belirterek söyle konuştu:

“Evinin elektrik parasına kadar ben yatırdım. Çocuğuna bir litre süt almış mı ? Torunum 9 yaşına gelene kadar ortalıkta yoktu. Sanık, kızımın yaptığı ikinci evlilikte de rahatsız etti. Ben olayı haber alır almaz gittim, torumu alıp hastaneye gittim. Bu sırada Fedai beni aradı ‘senin gibi babanın’ diyerek küfür etti. ‘Kızını öldürdüm’ dedi. Bir baba 10 yaşındaki çocuğun karşısında annesini öldürürse buna adam denmez.”

'EN AĞIR CEZAYI ALMASINI İSTİYORUM'

Emine Bulut’un annesi Fadime Bulut ise “O çocuk benim yanımda doğdu. Emine daha ayılmadan Fedai’yi aradım, ‘Kızın oldu’ dedim. Telefonunu yüzüme kapattı. Torunum dedeyi baba bildi. Torunum Varan’lardan kimseyi tanımadı. Şimdi nasıl diyecek ‘ben senin babanım’ diye. Nasıl kızım diyeceksin. Bilge bundan sonra seni unutmayacak” sözleriyle tepkisini dile getirdi.

Fadime Bulut, gözyaşları eşliğinde verdiği ifadesine şöyle devam etti:

“Bundan sonra acımız dinmez. Hakim bey, asılmasını istiyorum. Onun annesi de bu acıyı yaşasın. Çocuğu göstermemek gibi bir durum yok; karşı çıkmıyorduk. Bari yaralı koyaydın, ben ömür boyu bakardım çocuğuma. Sen nasıl rahat uyuyorsun. En ağır cezayı almasını istiyorum.”

Emine Bulut’un kardeşi Şeyda Doğan da şu ifadeyi verdi:

“Doğduğundan bu yana çocuğuna sahip çıkmadı. Aile büyüklerimiz toplandı ve barışma süreçleri oldu. Bu sırada da tüm masrafları hâlâ babam karşılıyordu. Bir litre süt almadı yeğenime. Sonra yine ayrıldılar. Ablamın ayıcıkların içine sakladığı paraları bile bulup kumara yatırmış. Yeğenim de baba demezdi zaten. O çocuğun psikolojisini mahfettiler. Geceleri uyuyamıyoruz.”

‘KÖTÜ ALIŞKANLIKLARI VARDI'

Kazım Bulut ise ifadesinde Emine Bulut’la Fedai Varan’ın daha nişanlıyken Varan’ın ‘kötü alışkanlıkları’ olduğunu anlattı. Bulut “Ablam ile evlendikten sonra kötü alışkanlıklarına devam etti. Sonra ayrıldılar. Biz yeğenim ile babasının görüşmesine asla engel olmadık. Dört erkek kardeşiz, engel olmak isteseydik, yanına bile yaklaşamazdı” dedi.

Sanık avukatı, Bekir Bulut’un, ablasına yönelik Kazım Bulut’un ölümle tehdit ettiğine ilişkin beyanına cevap verilmesini talep etti. Kazım Bulut, sanık avukatına “Bu konu ailevi bir konu, saptırmaya gerek yok” şeklinde cevap verdi.

EMİNE BULUT’UN KIZI İFADE VERDİ

Psikolog Zeynep Tomruk eşliğinde ifade veren Emine Bulut’un kızı F.B.B., babası Fedai Bulut’tan ‘o kişi’ diye bahsetti. F.B.B, ifadesinde “Annem bana ‘Baban seni aradı, konuşmak ister misin?’ diyordu. Ben istemiyordum, annem zorla konuşturuyordu. Sadece bir kez kalmaya gitmiştim babamın yanına. Genelde çarşıda görüşüyorduk. Babam eski okuluma gelip beni çarşıya götürmek istiyordu. Annem derslerimden geri kalırım diye izin vermiyordu..” dedi.

'O KİŞİ BENİM BABAM DEĞİL'

Mahkeme başkanının cinayet anını sorduğu F.B.B., o günü şöyle anlattı:

“Bana ‘Neredesiniz?’ diye mesaj attı, ben de ‘Kızılkanattayız’ dedim. Bana ‘Gidiyoruz’ dedi, ben gitmek istemedim. O kişi beni oradan alıp götürdü. Sonra annem beni aradı, yemek yiyelim dedi, Bade kafeye gittik. Ne konuştuklarını duymadım, başka masadaydım. Sonra ayrıldık. Bizi yine buldu. Tişörtünün altından anneme bıçağı gösterdi. Sonra oradaki dönerciye girdik, olanlar oldu. Annemin boynuna sarılıp, boynunu kesti. Elimde poşet ve tablet vardı; kafasına attım ama engelleyemedim. O kişi benim babam değil…”

Mahkeme Başkanı daha sonra psikolog Zeynep Tomruk’a görüşünü sordu. Tomruk, “Beyanları itibar edilebilir, yönlendirildiğini düşünmüyorum” dedi. Bunun üzerine sanık avukatı çocuğa sorulmak üzere 18 soru hazırladıklarını söyledi, ardından da mahkeme başkanını işaret ederek ‘yeterince kötü soru sorulduğunu’ ifade ederek, soruların sadece zapta geçmesini istedi.

MAHKEMEDE GÖRÜNTÜLER İZLETİLDİ

Mahkemede olaya ilişkin görüntüler izletildi. Görüntülerin ekrana gelmesinin ardından Emine Bulut’un annesi Fadime Bulut, gözyaşları eşliğinde Fedai Varan’a yönelik ‘katil’ diye haykırdı. Bu sırada Emine Bulut’un babası Ahmet Bulut ve kardeşleri sanık Fedai Varan’a saldırdı. Salonda ortalık karışınca tepki gösterenler salondan çıkarıldı. Kazım Bulut, polisler tarafından salondan çıkarılırken, “Kız öldürülmeden karakola sığındı. Siz onu korumuyorsunuz” dedi.

Kazım Bulut da, “Bu kadar güvenliği o zaman alsaydınız” diyerek, tepkisini dile getirdi.

Mahkeme, kısa bir aradan sonra tanık ifadeleri ile devam etti. Mahkeme başkanı, aradan sonra salona alınan Feyyaz Bulut hakkında sanık Varan’a saldırmak suçundan yasal işlem başlatılacağını söyledi.

'TAMPON YAPTIM AMA ÇOK KAN KAYBEDİYORDU'

Olayın geçtiği Ezgi Döner'in işletmecisi İhsan Ezgi ifade verdi. Ezgi, “Ben ailevi mesele diye müdahale etmedim. İlk içerde oturdular sonra dışarıya çıktılar. Emine Bulut, çığlık atarak içeri girdi. Varan da arkasından girerek elindeki bıçağı boynuna vurdu. Döndüğünde kadın kan içindeydi. Arka arkaya 3 kez daha vurdu. Çocuk o sırada yapma diye bağırıyordu. Emine Bulut, “Yaşamak istiyorum. Ambulans çağırın” dedi. Ben de 112’yi aradım ilk meşguldü sonra açıldı. İçerden bez getirip tampon yaptım ama çok kan kaybediyordu” dedi.

Mahkeme başkanı tanığa suç aleti olan bıçağı göstererek “Bıçak bu muydu?” diye sordu. Tanım Ezgi, Bunun gibi bir şeydi. Buydu sanırım” dedi.

Olay anında videoyu çeken Berat Yıldız verdiği ifadede, “Önümde kolon vardı görüş açım kısıtlıydı. Ben tartışıyorlar sanıp telefonumu oraya tuttum. Ben bu olayı tartışma sanmıştım. Ben kanı görünce kaydı kapattım” ifadelerine yer verdi.

Fedai Varan’ın olayın ardından kaçarken bindiği taksi şoförü Albulkadir Demirtaş ise “Hareketlerinde alkollü olduğunu gösterecek bir şey yoktu ama ağzında koku vardı. Ne olduğunu sorduğumda mal kestim dedi.”

SAVCI MÜTALAASINI AÇIKLADI

Tanık beyanlarının ardından Cumhuriyet savcısı, esas hakkındaki mütaalasını açıkladı. Savcı, Fedai Varan hakkında ‘Canavarca hisle öldürme’ suçundan ‘ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası’ talep etti. Savcı, olay esnasında Emine Bulut’un sanık Varan’a karşı bir hakaretin olmadığı, aksine Bulut’un sanığın sakince konuşmasını sağlamaya çalıştığını vurguladı. Tüm bu bilgiler ışığında savcı sanık hakkında ‘haksız tahrik’ ve ‘takdiri indirim’ de uygulanmamasını istedi.

SANIK AVUKATI SÜRE İSTEDİ

Sanık avukatı Ersoy Aytaç, mütalaaya karşı savunma yapmayacaklarını, taleplerini yazılı olarak sunacaklarını, reddedilmesi durumunda müvekkili ile istişare ettikten sonra savunma yapabileceklerini söyledi ve süre istedi.

'TÜRKİYE'DEKİ BÜTÜN MAZLUMLAR KATLEDİLMİŞTİR'

Emine Bulut’un avukatı Turgay Özcan, “Burada öldürülen Emine Bulut değil, Türkiye’deki bütün mazlumlar katledilmiştir. Mahkemelerin adaletine güveniyoruz. En ağır cezanın verilmesini talep ediyoruz” dedi.

21 EKİM'E ERTELENDİ

Mahkeme, sanık savunması için duruşmayı 21 Ekim tarihine erteledi.

DAHA FAZLA