Emekçinin bilgisayar yazışmalarını gizlice takip eden patronla ilgili emsal karar: ‘Haklı fesih olamaz!

Emekçinin bilgisayar yazışmalarını gizlice takip eden patronla ilgili emsal karar: ‘Haklı fesih olamaz!

Yargıtay, bilgisayara gizlice yüklediği yazılımla çalışanın yazışmalarını takip eden patronun iddialarının, iş sözleşmesini haklı fesih için gerekçe oluşturamayacağına hükmetti.

Özel bir şirkette çalışan mühendisin, sözleşmesinin haklı fesih olmadan iptal edildiğine ilişkin açtığı davada Yargıtay’dan emsal niteliğine bir karar çıktı. 

İş Mahkemesi’ne başvuran mühendis, ihbar tazminatı tutarının ödenmemesi nedeniyle başlattığı icra takibine patronun hukuka aykırı olarak itiraz ettiğini savundu. Mahkemede ifade veren işyeri sahibi ise çalışanın kariyer sitelerinde iş başvurusu yaptığını tespit ettikleri için “güvenlik amacı ile bilgisayarının takibe alındığını” söyledi. Patron ayrıca mühendisin şirkete ait bilgileri USB ile şirket dışına çıkardığını da iddia etti. Davacının çevresine şirketi kötüleyecek şekilde ifadeler kullanarak işinden memnun olmadığını söylediğini, iş sözleşmesinin İş Kanunu'nun 25/II maddesine göre haklı sebeple feshedildiğini ileri sürdü. İş Mahkemesi’nin davayı reddetmesinin ardından temyize giden çalışanla ilgili karar Yargıtay tarafından verildi. 

'BİLGİSAYAR ÇALIŞMA AMACIYLA EVDE DE KULLANILIYOR'

Yargıtay 22. Dairesi tarafından verilen kararda, çalışanın işveren tarafından bilgilendirilmeden, özel yahut işe ilişkin ayrım olmadan tüm kayıtlarının elde edilmesinin haklı fesih gerekçesi sayılamayacağı belirtildi. Yargıtay kararında ayrıca, mühendisin dizüstü bilgisayarını çalışmak üzere evde de kullandığı belirtilerek, “Davalı taraf, davacının işyeri dışına çıkarmaması gereken iş sırrı niteliğindeki bilgileri işyeri dışına çıkardığına dair somut bir delil sunmamıştır” ifadeleri kullanıldı.