Emekçiler hayır dedi, iktidar geri adım atıyor: Esnek çalışmaya ilişkin maddeler kanun teklifinden çıkarılacak

Emekçiler hayır dedi, iktidar geri adım atıyor: Esnek çalışmaya ilişkin maddeler kanun teklifinden çıkarılacak

İşçilerin kıdem tazminatı ile emeklilik hakkına göz diken İşsizlik Sigortası Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun Teklifi'nden, esnek çalışmaya ilişkin maddelerden ikisi geri çekilecek.

İşçilerin, AKP hükümetinin Meclis'e taşıdığı işçi ve emekçilerin kıdem tazminatı ile emeklilik başta olmak üzere pek çok hak gaspını içeren torba yasaya karşı başlattıkları mücadele sonuç verdi. Tekliften tartışmalı iki madde geri çekilecek.

Tepki çeken maddelerden ilki, 25 yaşını doldurmayan veya 50 ve üzeri yaşta olan işçilerle yapılacak belirli süreli iş sözleşmelerinin 2 yıla kadar koşulsuz yapılabilmesini düzenleyen maddeydi. Maddenin gerekçesinde bu yaş gruplarında olanların istihdam piyasasına girişlerinin daha kolay hale getirilmesinin amaçlandığı iddia ediliyordu.

Teklifteki tartışmalı maddelerden diğeri ise 25 yaş altı olup 10 günden az çalışma günü olanlara yönelik düzenlemeydi. Bunun da 25 yaş altındaki işçilerin işsizlik, malullük, yaşlılık gibi sosyal güvenlik haklarından yararlanmasını ortadan kaldıracağı ifade ediliyordu.

TARTIŞMALI MADDELER GERİ ÇEKİLECEK

AKP ile işçi temsilcileri arasında yapılan görüşme sonrası Türk İş Başkanı Ergün Atalay tarafından yapılan açıklamada "Bu maddelerin 15 gündür işçinin aleyhine olduğunu anlatmaya çalıştık. AK Parti ve MHP'den randevu talep etmiştik. Bugün bu haklı talepleri Meclis gündemine getirip bir formül üreteceklerini söylediler. Bu maddeler işverenin lehine, kötü bir düzenleme. Hayırlı müjdeli haber bekliyoruz" ifadelerini kullandı.