Emekçiler anlatıyor | Turizm işçileri: Sadece 6 ay çalışıyoruz, kış borçlarla geçiyor

Emekçiler anlatıyor | Turizm işçileri: Sadece 6 ay çalışıyoruz, kış borçlarla geçiyor

Yılın sadece 6 ayında çalışabilen ve yeni tip koronavirüs salgını sürecinde ücretsiz izne çıkarılan veya askıya alınan turizm işçileri, sektördeki zorlukları ve işsizlik yüzünden yıl boyunca yaşadıkları sıkıntıları İleri’ye anlattı.

İzel Sezer - @izelsezer

Dünyanın her yerine yayılan ve Türkiye’yi  de etkisi altına alan yeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgını nedeniyle oteller ve yazlık mekanlar sezona başlayamazken, birçok turizm işçisi de bu süreçte ücretsiz izne çıkarıldı veya askıya alındı.

Sezonluk işçi olmaları sebebiyle yılın sadece 6 ayında çalışabilen ve yazın çalıştıklarını biriktirip kışın geçinmeye çalışan turizm işçileri, sektörde yaşadıkları zorlukları ve yıl boyunca atlatmaya çalıştıkları geçim sıkıntılarını İleri’ye anlattı.

Bir otelde ön büro müdürü olarak çalışan ve koronavirüs sebebiyle ücretsiz izne çıkan B.M. isimli işçi, çalıştığı departmanın otelin adeta beyni olduğunu ve bu departmanda çalışanların sabit çalışma saatlerinin ve sabit izin günlerinin olmadığını söyledi.

‘HEP BİR MÜCADELEYLE GEÇİYOR’

“Önceden 6 ay çalışılırdı, şimdi 5 aya düştü. Ben bir departman amiri olarak şanslı olabilirim ama benim personelim o kadar şanslı değil” diyen B.M., “6 ay çalışıyorsunuz, 6 ay boyunca zaten kıştan kalmış borçlarınızı ödemekle uğraşırken elinizde kalan 3-5 kuruşu da kışa ayırıyorsunuz. Tabii insanların elektriğini, suyunu, kirasını ödeyeceğini; çoluğunu çocuğunu düşünürsek hep böyle bir mücadele, hep bir stresle geçiyor” dedi.

Kendi çalıştığı otelin koronavirüs salgını nedeniyle geçici olarak kapatıldığını fakat hala açık otellerin olduğunu söyleyen B.M., otellerdeki personelle misafirlerin sürekli temas halinde olmasının çok riskli olduğunu ve hastalık sürecinde tam bir izolasyon olduğunu düşünmediğini ifade etti.

‘ÜCRETSİZ İZNE ÇIKTIK, DÖNEMİ RAPORLARLA EN AZ ZARARLA ATLATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

B.M. yaşadığı sıkıntıları şu şekilde anlattı:

“Maddi anlamda zaten depresyona giriyor insanlar, evlerine ekmek götüremiyorlar. Bu da insanları çok zorluyor ve kaosa götürüyor işin aslı. Benim yanımda iki asistan işe başladı, aradan 15 gün geçti asistanları ücretsiz izne göndermek zorunda kaldık. Biz 1 ay ücretsiz izne çıktık, raporlarla bunu en az zararla atlatmaya çalışıyoruz. Çok sıkıntılı bir sürece girdik artık.”

‘YEMEK YİYEMEDİĞİMİZ ZAMANLAR OLUYOR’

Dönemlik ön büro emekçisi olarak çalışan ve koronavirüs salgını sebebiyle işe başlayamayan A.I. isimli işçi ise, “Deyim yerindeyse sürekli işimizin başındayız. 8 saat çalışıp ‘Biz gidiyoruz’ deme lüksümüz yok. Yemek yiyemediğimiz zamanlar oluyor. Mola bile veremediğimiz zamanlar oluyor, büyük fedakarlıklarla çalışmak zorunda kalıyoruz. Ailelerimizi gördüğümüz zamanlar çok az olabiliyor” dedi. 

‘YAZIN PARA BİRİKTİRİP KIŞI ATLATMAYA ÇALIŞIYORUZ’

Turizm işçilerinin öncelikli talebinin 12 ay çalışabilmek olduğunu söyleyen A.I. “12 ay çalışırsak bizim için daha iyi olur, bugün yaşadığımız sıkıntıları yaşamamış oluruz” dedi ve şu sözleri ekledi: 

“Çünkü biz sezonluk çalıştığımızda 6 ay çalışıyoruz 6 ayda devam eden masraflarımız var. Ev kiramız, faturalarımız var. Bunları ödüyoruz ve bir yandan para biriktirmeye çalışıp bununla da kışı atlatmaya çalışıyoruz. Birikmiş para varsa o da mart, nisan ayına kadar bitmiş oluyor ve yeni sezona başlayınca yeniden kendimizi toparlamaya çalışıyoruz.”

‘SALGINA KARŞI HİÇBİR ÖNLEM ALINMADI’

Gazetemize konuşan restoran emekçisi C.Y. ise koronavirüs salgını sebebiyle askıya alındı. Çalıştığı yerin şu anda kapatıldığını ama öncesinde sadece verildiğini söyledi.

“İnsanlarla yüz yüze kalırken ya da onların yedikleri malzemeleri toplarken elimize bulaşabilir, bunlara karşı hiçbir şekilde önlem alınmadı” diyen C.Y. isimli işçi, “İnsanlarla en fazla temas edilen, onlarla sohbet etmek zorunda dahi olduğumuz bir sektör” dedi.

‘6 AY İŞSİZLİKTEN GELİP 2 AY DAHA İŞSİZ KALDIK’

“Turizm sektörü işçileri 6 ay çalışır 6 ay işsizdir. Tam da bu dönemde böyle bir olayın olması birçoğumuzu etkiledi. 6 ay işsizlik sürecinden gelip 2 ay daha işsizliğe maruz kalmamız söz konusu şu anda” diyen C.Y. turizm sektöründe 12 ay çalışma şartı olması gerektiğini söyledi.

C.Y. turizm sektöründeki sorunları şu şekilde aktardı:

“Güvencesiz çalışılan yerler var, kafeler, barlar var. Sigorta yapılmıyor, günlük ücretle çalıştırılıyorlar. Bazı otel lojmanlarında sağlıksız ortamlarda kalınıyor. Bu tarz hastalık, salgın gibi durumlarda ilk maruz kalabilecek biziz. Uluslararası çapta insanlarla temas ediyoruz. Onlarla sohbet ediyoruz, eşyalarını, odalarını, yemeklerini topluyoruz. Bu tarz durumlarda müşteriyi irrite edeceği için kullandırmıyorlar. Bu tarz önlemler gerekiyor. Restoran servis kurallarında eldiven kullanılması lazım onu bile kullandırmıyorlar.”

‘ÜCRETLİ İZİN İSTİYORUZ’

"Şu günlerde hepimiz ücretsiz izne çıkarılıyoruz. Askıya alınıyoruz, işlerden çıkarılıyoruz” diyen C.Y. “Biz sürecin sonunda işimize geri dönmek istiyoruz. Bir şekilde çalışmak, evimize ekmek götürmek istiyoruz. Bu sürecin de tamamıyla ücretli izin olarak ayarlanmasını istiyoruz” diyerek sözlerini sonlandırdı.