Emekçiler 1 Mayıs'ta yurt genelinde alanlara çıktı

Emekçiler 1 Mayıs'ta yurt genelinde alanlara çıktı

Emekçiler 1 Mayıs birlik, mücadele ve dayanışma günü için yurt genelinde alanlara çıktı. Ankara ve İzmir'in yanı sıra Diyarbakır, Van, Mersin ve daha birçok ilde binlerce işçi 1 Mayıs alanlarında yerini aldı.

İleri Haber

Emekçiler ,1 Mayıs Birlik, Mücadele ve Dayanışma Günü için tüm yurtta alanlara çıktı. 31 Mart 2019 Mahalli İdareler Genel Seçimleri’nde yenilen Saray’ın, emekçilerin haklarına dönük yoğun saldırıları altında ve ekonomik krizin gölgesinde geçirilecek olan bu 1 Mayıs’ta işçi sınıfı meydanlarda boy gösterdi.

TAKSİM YİNE KAPATILDI

1 Mayıs denilince akla ilk gelen yerlerden biri olan Taksim Meydanı, bu yıl da emekçilere yasaklandı.

TİP 40 YIL SONRA YENİDEN MEYDANLARDA OLACAK

2018’de yeniden kurulan Türkiye İşçi Partisi de (TİP) 40 yıl sonra ilk defa bir 1 Mayıs’ta sosyalizmin bayrağını meydanlarda dalgalandırdı.  TİP İstanbul, Ankara, İzmir, Antalya, Mersin, Van, Diyarbakır, Gaziantep ve Hopa’da, “İşçiler Geliyor” sloganıyla alanlara çıktı.

HAYATINI KAYBEDEN EMEkÇİLER NEDENİYLE KONSERLER İPTAL

DİSK, KESK, TMMOB ve TTB, Şanlıurfa’da 1 Mayıs kutlamalarına giden işçilerin hayatını kaybetmesi nedeniyle etkinliklerde konserleri iptal ettiğini açıkladı.

DİSK’in Twitter hesabından yapılan açıklamada, “İşçi sınıfının Şanlıurfa’daki acı kayıpları nedeniyle DİSK-KESK-TMMOB-TTB, Türkiye’nin dört bir yanında düzenlediği tüm #1Mayıs‘lardaki konserleri iptal etti” ifadeleri kullanıldı.

ANKARA

Güncelle 14.30

Çankaya Belediyesi'nde çalışan temizlik işçilerinin oluşturduğu grup konser verdi.

Güncelleme 14.17

Tandoğan Meydanı'ndaki miting programı 1 Mayıs’larda yaşamını yitiren işçiler, 1 Mayıs’ı yaratan Şikago işçileri ve bugün Urfa’da  1 Mayıs’a giderken kaza geçiren işçiler anısına saygı duruşu ile başladı. 

1 Mayıs Tertip Komitesi'nde yer alan sendika ve meslek örgütleri “Memleketimiz ve geleceğimiz için Yaşasın 1 Mayıs” ortak pankartıyla alandaki yerini alırken, DİSK kortejinde,  hükümetin kıdem tazminatını fona devretme ve bireysel emeklilik sistemini zorunlu hale getirme çabasına karşı talepler öne çıktı. 

(Fotoğraflar: Evrensel)

10 Ekim Barış ve Dayanışma Derneği de Tandoğan Meydanı'nda.

Güncelleme 13.25

TİP, Atatürk Kültür Merkezi önünden, miting alanı olan Tandoğan Meydanı'na yürüyor.

------------------------------------------------

Türkiye İşçi Partisi "İşçiler Geliyor" ve "Yaşasın Devrim ve Sosyalizm" pankartlarıyla Atatürk Kültür Merkezi önündeki kortejini oluşturuyor.

(Fotoğraflar: Volkan Karadede)

İZMİR

İzmir'de iki ayrı koldan yürüyen siyasi partiler ve kitle örgütleri Gündoğdu Meydanı'nda bir araya geldi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer'in de katıldığı programda slogan ve marşların ardından DİSK Ege Bölge temsilcisi Memiş Sarı, 1 Mayıs bildirisini okudu. Sarı, "Bahar güzel günleri müjdeliyor. Karanlık bulutlar dağılıyor. Abluka kırılıyor. Umut tohumları birer birer tomurcuk açıyor. Emekçilerin gerici, faşist, militarist kuşatmayı paramparça edecek kararlığı ve inancı büyüyor. Bu kavga eşitlik, özgürlük, kardeşlik, barış, laiklik ve demokrasi kavgasıdır" dedi.

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı sıfatıyla ilk 1 Mayıs'ına katılan Tunç Soyer ise, "Türkiye büyük bir değişimin eşiğinde. Bu büyüyen umut, o değişimin müjdecisi. O nedenle çok güzel bir gün. İnanıyorum ki gereğini yaptıkça bu umut çok daha fazla ete kemiğe bürünecek" şeklinde konuştu.

(Fotoğraf: Birgün)

----------------------------------------------------------------------

TİP korteji kitlesel bir biçimde sloganlarla Gündoğdu Meydanı'na yürüdü.

-------------------------------------

Türkiye İşçi Partisi (TİP) İzmir'de "İşçiler Geliyor" ve "Yaşasın Devrim ve Sosyalizm" pankartlarıyla kortejini oluşturuyor.

 

 

 

ANTALYA

Güncelleme 15.30

TİP korteji sloganlarla Cumhuriyet Meydanı'na yürüyor.

Güncelleme 14.20

TİP kortejinde bulunan yurttaşlar toplanma noktası olan Aydın Kanza Parkı'nda 1 Mayıs halayı çekti.

---------------------------------

Antalya'da Türkiye İşçi Partisi "İşçiler Geliyor" pankartıyla kortej oluşturuyor.

DERSİM

1 Mayıs Dersim'de KESK ve DİSK öncülüğünde Seyit Rıza Meydanı’ndaki mitingle kutlandı. 

Miting öncesi Sanat Sokağı’nda toplanan kitle buradan Seyit Rıza Meydanı’na yürüdü.  KESK Dersim şubeleri “Güvencesizliğe, işsizliğe, yoksulluğa, gericiliğe teslim olmayacağız” pankartıyla alanda yerini alırken DİSK ise “Kıdem tazminatı kırmızı çizgimizdir dokunamazsınız” pankartıyla alandaydı. DİSK Gıda-İş sendikası da “İnsanca çalışmak ve yaşamak için birleşelim” pankartıyla mitinge katıldı.

Coşkulu yürüyüş boyunca “İş, ekmek, özgürlük”, “Faşizme karşı omuz omuza”, Yaşasın 1 Mayıs”, “KHK’ler gidecek biz kalacağız”, “Hak, hukuk, adalet” sloganları atıldı. (Evrensel)

KOCAELİ

Kocaeli'deki 1 Mayıs kutlamalarında, yerel basın mensupları tarafından "Bugün haber yok, maaştan haber ver" pankartı açıldı.

BURSA

Dokuz8'in aktardığına göre, Bursa'da yurttaşlar, Kent Meydanı'nda düzenlenecek olan 1 Mayıs mitingi için Mütareke Meydanı'nda toplanmaya başladı.

EDİRNE

Dokuz8'in aktardığına göre, Edirne'de 1 Mayıs kortejinin oluşturulacağı Talatpaşa Caddesi üzerindeki trafiğe kapalı alana sendikalar ve vatandaşlar polis kontrolüyle giriş yapmaya başladılar. Kortej, Saraçlar Caddesi'ne yürüyecek ve saat 13.00'te 1 Mayıs bildirisi okunacak.

HOPA

Türkiye İşçi Partisi, Artvin'in Hopa ilçesinde sokağa çıktı.

VAN

Türkiye İşçi Partisi, Van'da sokağa çıktı.

DİYARBAKIR

Diyarbakır İstasyon Meydanı'nda düzenlenen mitinge, sendika ve siyasi partilerin yanı sıra HDP milletvekilleri de katıldı.

Cezaevlerindeki açlık grevleri ve ölüm oruçları için 'seferberlik' çağrısı yapan tutuklu yakınları ve beyaz tülbentleriyle Barış Anneleri de 1 Mayıs alanındaydı.

"İşçiler geliyor" sloganıyla 40 yıl sonra alana çıkan Türkiye İşçi Partisi de  Diyarbakır'daki 1 Mayıs mitingine katıldı. 

MERSİN

Tevfik Sırrı Gür Stadyumu'nda bir araya gelen siyasi parti ve sendikalar Cumhuriyet Meydanı'nda düzenlenen mitinge katıldı.