Emekçi kıyımı: 'Kod29'la işten atmalar da işten atma tehditleri de artıyor!'
HDP'li Habip Eksik, çalışanların Kod29’la işten çıkarıldıklarında işsizlik maaşından mahrum bırakıldığını ve ahlaksızlıkla töhmet altında kaldığını söylerken, "Telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğuruyor" dedi.
22-02-2021 13:21

İleri Haber
HDP’li Habip Eksik, patronların işten çıkarma bahanesi olarak kullandığı Kod29’la ilgili, “Pandemi süresince bazen gerekçelendirmeden, bazen iftiralar karşısında hakkını arayan sendika üyesi emekçiler Kod29’la tazminatsız bir şekilde iş sicilini bozarak işten atılmıştır” dedi. Eksik, Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.
Yeni tip koronavirüs (Covid-19) salgını nedeniyle AKP iktidarı tarafından 17 Nisan’da işverenlere işten çıkarma yasağı ve sınırsız ücretsiz izin hakkı getirildi. Bu kapsamda 7244 sayılı Kanun ile 4857 İş Kanuna Geçici 10. Madde eklenerek salgın süresince iş sözleşmesinin fesihleri yasaklandı. Bunun tek istisnası olarak 4857 Sayılı İş Kanunun 25. Maddesi’nde yer alan ve “Kod29” olarak geçen "ahlak ve iyi niyete uymayan nedenler” kabul edildi.
Aile Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanı Sayın Zehra Zümrüt Selçuk’un yanıtlaması istemiyle bir soru önergesi veren Halkların Demokratik Partisi (HDP) Iğdır Milletvekili Habip Eksik, çalışanların Kod29’la işten çıkarıldıklarında işsizlik maaşından mahrum bırakıldığını ve ahlaksızlıkla töhmet altında kaldığını söylerken, “Salgın döneminde bu sebeple çok fazla mağduriyet ortaya çıkarmıştır. Salgın döneminde ortaya çıkan bu durum telafisi mümkün olmayan sonuçlar doğurmaya devam etmektedir” dedi.
'SENDİKALAŞMAYA KARŞI KOD29'
Patronların hiç bir koşul oluşmadan ücretsiz izini çok sık bir şekilde kullanarak 3 milyondan fazla emekçiyi açlık sınırının kat kat aşağısında yaşamaya mahkum ettiğini ifade eden Eksik, Aynı zamanda isten çıkarma yasağında emekçileri işten atmak için 25/2 maddesini pandemi süresince bazen gerekçelendirmeden, bazen iftiralar karşısında hakkını arayan sendika üyesi emekçileri Kod29’ la tazminatsız bir şekilde iş sicilini bozarak işten atmıştır” ifadelerini kullandı.
'PATRONLAR UCU AÇIK YASALARA SIRTINI DAYIYOR'
Eksik, şunları kaydetti:
“İstanbul Haramidere’de bulunan Sinbo firmasına ait fabrika çalışanlarına yönelik firma yetkilileri tarafından baskı, mobbing ve insani olmayan şartlarda çalışma koşulları dayatılmış uzun süre gündemde kalmış, bu durum milletvekilleri arkadaşlarım tarafından meclis gündemine taşınmış ve Bakanlığınızın görevlendirdiği Çalışma Bölge Müfettişliği fabrikaya gelerek denetim yapmıştır. Denetimin ardından Sinbo yönetiminin ücretsiz izni sendikal faaliyeti engellemek adına kullandığını tespit etmiş aynı gün geriye dönük hak kayıpları giderilerek iş başı yapılmasına karar verilmiştir. Bu aşamalardan sonra tarafımıza yansıyan ve gündemde olan iş başı yapılan günden itibaren Sinbo yönetiminin mobbing (hakaret ve tehdit) uygulayarak emekçilerin anayasal hakkı olan sendikal faaliyetlerini engellemeye çalıştığının devam ettiği kanısı mevcuttur.
Sinbo yönetimine durum bildirilmesine rağmen hukuki hiçbir dayanak olmamasına rağmen Dilbent Türker 25/2 (Kod29) maddesi kullanılarak işten çıkarılmıştır. Kod29 özellikle pandemi süresinde 7244 Nolu yasa ile işten atma yasağını işverenler 25/2 maddesi ile delmiş olup birçok iş yerinde kötü koşulların düzeltilmesini isteyen ve sendikalaşan emekçilere dönük hukuksuzca kullanmaya da devam etmekte oldukları anlaşılmaktadır. İşverenlerin gerek yasalara uymayarak gerek ucu açık yasalara sırtını dayayarak sendikalaşmaya engel olduğu özellikte pandemi süresince Kod29 sık sık haksız ve hukuksuz bir şekilde sendikalaşan emekçilere dönük kullanıldığı kamuoyuna sık sık yansımakta ve ciddi mağduriyetlere sebep olmaktadır.”
Eksik, Bakan Selçuk’a şu soruları yöneltti:
1- Anayasa ile tanımlanmış sendikalaşma ve örgütlenme hakkı Sinbo firması yöneticileri tarafından niçin kısıtlanmaktadır?
2- Sinbo firmasına Emekçilere yönelik mobbing, psikolojik baskı, işten atma suçları işlenmektedir. Sömürü ve kölelik koşullarının yaşatıldığı Sinbo firmasına yönelik bakanlığınız tarafından açılmış bir soruşturma mevcut mudur? Olacak mıdır?
3- 7244 sayılı yasa hak gaspına sebep olmaktadır, emekçi aleyhine olan bu yasa iptal edilecek midir?
4- Sinbo fabrikasında emekçilerin sendikalı oldukları için ücretsiz izne çıkartıldıkları ve mobbinge maruz kaldıkları iddiası doğru mudur? Ayrıca emekçilerin keyfi bir şekilde ücretsiz izne zorlandıkları ve adreslerine “ücretsiz izne ayrıldıkları” bilgisi gönderildiği doğru mudur?
5- Fabrikalarda koronavirüs tanısı konulan emekçilerin çalıştığı bölümler başta olmak üzere tüm fabrikada genel karantina önlemlerinin alınması ve emekçilerin ücretli izne çıkarılması sağlanacak mıdır?
6- Türkiye genelinde pandemi döneminde KOD 29 gerekçesi ile işten çıkarılan çalışan sayısı kaçtır? Bu sayının aylara, cinsiyete göre dağılımı nasıldır?
7- Çalışan şikayetleri dikkate alınarak işverenler hakkında başlatılan herhangi bir soruşturma var mıdır? 2015, 2016, 2017, 2018, 2019, 2020 yıllarında Kod 29 gerekçesi ile işten çıkartılan çalışanların toplam itiraz sayısı kaçtır?
8- Asıl çıkarma gerekçesinin farklı olduğunun anlaşıldığı durumlarda, bu işlemi yaptığı tespit edilen işverenler hakkında cezai işlem uygulanmakta mıdır? Cezai işlemler nelerdir? Cezai işlem uygulanan işyeri ve işveren sayısı kaçtır?
9- Kamuoyuna yansıyan ve toplu işten çıkartmaların olduğu işyerleri hakkında herhangi bir denetim yapılmış mıdır?
10- Toplu işten çıkartmaların olduğu işyerleri ile ilgili basın açıklaması, yürüyüş ya da grev yapmak isteyen emekçilere onlarca defa polis müdahalesinin olduğu basına yansımıştır. Çalışanların yasal haklarını kullanması yasak mıdır?
11- Kod29'un kullanılması ile işten çıkarma yapan firmalar incelenmiş midir? İncelendiyse kod29 için haklı gerekçe kullanılma oranı nedir? Haksız uygulamanın tespiti halinde ilgili iş yerlerini uygulanan, uygulanacak cezai işlemler nelerdir? Uygulanacak mıdır?
12- KOD 29 gerekçesi ile haksız işten çıkarıldığı tespit edilen DİLBENT TÜRKER gibi emekçilerin mağduriyetlerinin giderilmesi, haklarının iadesi için Bakanlığınızın bir çalışması mevcut mudur? Olacak mıdır?
İLGİLİ HABERLER
Doğalgaz fiyatlarına yüzde 1 zam
Doğalgazda mart ayında geçerli olacak fiyat tarifelerinde konut, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri abone gruplarında yüzde 1 zam yapıldı.
01-03-2021 00:20

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ'nin (BOTAŞ) internet sitesinde, mart ayına ilişkin tarife tablosu yayımlandı.
Buna göre, BOTAŞ'ın konut tüketicileri için gaz dağıtım şirketlerine uyguladığı satış fiyatı, şubatta geçerli olan tarifeye göre yüzde 1 artışla 1000 metreküp doğalgaz için 1289 lira, ticarethane, sanayi ve elektrik üretim santralleri için ise 1442 lira olarak belirlendi.
Polisin baskın yaptığı evdeki hamile kadın bebeğini düşürdü
Hacıbektaş’ta 'Ulaş Bardakçı Ölümsüzdür' yazılaması nedeniyle bir eve baskın düzenledi.
28-02-2021 21:32

Nevşehir Hacıbektaş'ta yaşayan Burak Aysu’nun evine Terörle Mücadele ekipleri tarafından gece baskını düzenlendi. Baskın sonrası gerginlik yaşayan Aysu'nun hamile olan ablasının ikiz bebeklerinden birinin kalbi durdu.
Türkiye Komünist Partisi üyesi olan Aysu'nun evine yapılan baskının gerekçesi ise Hacıbektaşlı devrimci Ulaş Bardakçı için yapılan yazılama oldu.
“Ulaş Bardakçı Ölümsüzdür” yazılamasını terör örgütü üyeliği baskınına dönüştüren savcılık ve TEM ekibi, söz konusu duvar yazılamasını Burak’ın yaptığını iddia etti, annesi ve hamile ablasının da bulunduğu eve gece saatlerinde baskın düzenledi ve arama yaptı.
Sol Haber'in aktardığına göre; baskın sonrası yaşadığı gerginlik sonucu Aysu’nun hamile olan ablasının ikiz bebeklerinden birinin kalbi durdu.
Aysu ise "örgüt üyeliği" iddiasıyla çıkarıldığı mahkeme tarafından serbest bırakıldı.
Dükkanını satışa çıkaran esnaf: Pandemi sürecinde lebalep batırdınız bizi
Koronavirüs tedbirleri kapsamında uygulanan kafe, bar ve restoranların açılmama kararı esnafları iflasın eşiğine getirdi. Trabzon'da bir restoran sahibi esnaf kapalı olan mekanına "Namuslu bir şekilde battık" pankartı astı.
28-02-2021 20:22

Sağlık Bakanlığı'nın ve bilim kurulunun almış olduğu tedbirler doğrultusunda pandemi nedeniyle geçici olarak dükkanını kaptan esnaflardan bir bölümü iflasın eşiğine gelirken, yüzlerce dükkan da kapandı.
Sahibi olduğu mekanı kapatmak zorunda olan Trabzon'daki bir esnaf, mekanının kapısına "Namuslu bir şekilde battık" pankartı astı.
“Namuslu bir şekilde battık” diye pankart asıp dükkanını satışa çıkaran İbrahim Odabaş, ANKA'ya şu şekilde konuştu:
“Namuslu bir şekilde battık derken devletimizin koyduğu kurallara uyduk, hiçbir şekilde açmadık, bir şey yapmadık. Ama yapmadığımız halde onlar söylenenin tam tersini yaptı. Kongreler yaptı, kayak merkezini açtı. Hiç alakası olmayan insanlar güzel yaşarken benim çalışan işçilerime bile maaş hacizleri geliyor şu anda.”
'KREDİLERİ ÖDEYEMEDİK'
“Pandemi sürecinde işyerimiz kapandı, bir lira destek alamadık. Haberlerde söylenildiği gibi ‘Halka para dağıttık’ ama ben o paradan hiçbir şey alamadım. Berat Albayrak’ın televizyonda yaptığı reklamlar gibi ‘Her esnafımızın arkasında Türkiye Cumhuriyeti ve onun hazinesi vardır’ dediği yerde o hazineden bana bir çeyrek altın bile düşmedi. Kredilerimiz vardı, eşimizin dostumuzun üstüne aldığımız. Ödeyemedik. Ödeyemediğimiz gibi de faizli para alarak ki devletimizden daha iyi o faizcilik yapanlar, sorumluluk sahibi olduğum arkadaşların üzerine aldığımız kredileri ödedik.”
ADALET TÜRKİYE'DE SADECE KADIN İSMİDİR'
“Televizyonda konuşulurken her şey çok farklı, toz pembe. Biz kepenk kapatmadık. Güllük gülistanlık. Evimize ekmek alıyoruz. Ama onlar bilmez, cuma günleri karantinaya girerken biz iki günlük süreçte evimize nasıl ekmek alacağız? 100-200 TL cebimize nakit para bizde yokken, kredi kartları patlamışken, icralar üst üste gelirken. Onların hiçbirinin haberi yok. Seçim zamanları kapı kapı dolaşan insanlar neredeydiniz. Labelep salonları doldururken, koskoca 450 metrekare işyerindeki oturan iki kişi. Daha geçen cumartesi kapalı işyerinde otururken, polis ışıkları açıp kapalı işyerine girip bana ceza yazdı. Bana o cezayı yazan polis neden bunu AK Parti kongrelerinde kimseye yazmadı. Adaletse nerede adalet, Adalet Kalkınma Partisi. Adalet Türkiye’de sadece kadın ismidir, bizim köyde de var bir adalet ablamız.”
'LEBALEB BATIRDINIZ BİZİ'
“Elektriğimizi kestiler, aboneliğimizi iptal ettiler. Bizi kendi kaderimizle baş başa bırakıp, bir ülkenin Cumhurbaşkanı ‘Lebalep bu salonları doldurduğunuz için teşekkür ediyorum’ derken ben onu şöyle anladım. Burada 13 kişi çalışıyordu, bir sürü gariban öğrenci buradan nasiplenmiştir… EBA sistemi var. Evimden internetim kesildi, ödeyemedim. Bir lira gelirim yok. Öğretmenim kızımı arıyor, diyor ‘Derse girmedin’. Kızım diyor ki ‘Öğretmenim internetimiz kesik, babam ödeyemedi’. Öğretmenim diyor ki ’Niye babanın 110 TL ödeyecek parası yok mu?’. Burası çok önemli. Şimdi ne diyebilirim daha. Lebalep batırdınız bizi, namuslu şekilde battık derken bize uyguladığınız kuralları yerine getirdik ama namussuzluğu siz yaptınız.”
Sahte Covid-19 raporu düzenleyen üç kişi tutuklandı
Sahte Covid-19 negatif raporu düzenleyen üç kişi tutuklandı. Suç şebekesi üyelerinin kişilerden aldıkları sürüntü örneklerini çöpe attıkları aktarıldı.
28-02-2021 18:43

İstanbul'da sahte Covid-19 raporu düzenledikleri suçlamasıyla gözaltına alınan 12 şüpheliden 3'ü tutuklandı. Şüphelilerin rapor için 150 ile 300 dolar arasında para aldıkları belirlendi.
İstanbul Mali Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü ekipleri, kent genelinde yurt dışı bağlantılı sahte Covid-19 raporu düzenleyen suç şebekesine yönelik çalışma başlattı. Polis, yaptığı çalışmanın ardından suç şebekesinin lideri olduğu öne sürülen ve milyonlarca takipçisi olan sosyal medya fenomeni N.M. olduğunu tespit etti.
SÜRÜNTÜ ÖRNEĞİ ÇÖPE ATILIYOR
Şebeke yöneticisi M.T'nin ise beyaz önlük giyip, doktor rolü yaparak Covid testi yaptırmak için gelen kişilerden sokakta veya turizm acentesi içerisinde sürüntü örneği aldığı, kişiler uzaklaşınca örneği çöpe attığı anlar polis kamerasına yansıdı.
SAHTE NEGATİF RAPOR 150 - 300 DOLAR ARASINDA DEĞİŞİYOR
Suç örgütünün, sahte Covid-19 test sonuçlarını online olarak kare kod sistemiyle teyit alınabilmesi amacıyla bir web sitesi kurdukları, müşterilere sahte negatif rapor çıkardıkları, bu sahte raporun kare kod ile doğrulanması yapılmak istendiğinde yine aynı web sitesine yönlendirilerek teyit yapılabildiği, raporlarda Sağlık Bakanlığının amblem ve başlıklarının gerçek bir raporda olması gerektiği gibi dizayn edildiği, imza ve kaşe kısmında aktif olarak görev yapan doktor isimlerinin kullanıldığı belirlendi.
Şüphelilerin rapor için 150 ile 300 dolar arasında para aldıkları belirlendi.
Polis, İstanbul'da 8 adrese düzenlediği operasyonda aralarında örgüt lideri olduğu öne sürülen N.M'nin de bulunduğu 12 şüpheliyi yakalandı. Adreslerde yapılan aramalarda çok sayıda dijital materyal, cep telefonları ile test kitleri, binlerce sahte Covid-19 raporu ve yabancı şahıslara ait pasaport fotokopileri ele geçirildi.
Emniyetteki işlemlerin ardından adliyeye sevk edilen şüphelilerden 3'ü tutuklanırken, 9'u adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı.
CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar istifa ettiğini duyurdu
CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, sosyal medya hesabından bir açıklama yaparak partisinden istifa ettiğini duyurdu.
28-02-2021 17:36

CHP Denizli Milletvekili Teoman Sancar, partisinden istifa ettiğini duyurdu.
İstifa kararını Twitter hesabından kısa bir açıklama ile duyuran Sancar "Cumhuriyet Halk Partisi üyeliğinden istifa ettiğimi kamuoyunun bilgisine saygılarımla sunarım" ifadelerini kullandı.
Sancar, istifasının sebebine dair herhangi bir açıklama yapmadı.
Sancar’ın istifa tweetini yanıtlara kapattığı görüldü.
İşçilerin iradesi bir kez daha çiğnendi: Genel-İş ile belediye arasında anlaşma sağlandı
Genel-İş sendikasının genel merkez yönetimi, grevdeki Maltepe Belediyesi işçilerinin onay vermediği anlaşmaya imza atarak bir kez daha işçinin iradesini çiğnedi.
28-02-2021 17:17

İstanbul’da CHP’li Maltepe Belediyesi ile DİSK’e bağlı Genel Hizmetler Sendikası (Genel-İş) Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasında 5 aydır devam eden Toplu İş Sözleşmesi (TİS) görüşmeleri tıkanması sonucu belediye işçileri, 23 Şubat günü greve çıkmıştı.
Ancak altı gündür grevlerini sürdüren işçilerin iradesi, Genel-İş Sendikası’nın genel merkez yönetimi tarafından çiğnendi.
Grevde olan işçiler henüz referandumlarını sonlandırmamış ve mücadelenin gidişatına dair kararını açıklamamışken sendikanın genel merkez yönetimi, belediyenin “her şey dahil 4700 lira” önerisine imzayı attı.
Belediye ile varılan anlaşmayı Twitter üzerinden duyuran Genel-İş Sendikası, “Maltepe Belediyesi’nde toplu iş sözleşmesi görüşmelerinde anlaşma sağlandı. Yapılan anlaşmaya göre ikramiye dahil en düşük ücret net 4700 TL oldu. Uyuşmazlık nedeniyle 23 Şubat’ta başlayan yasal grevimiz bugün itibariyle sona ermiştir” açıklamasında bulundu.
Maltepe Belediyesi işçileri, belediye yönetimi tarafından kendilerine önerilen sefalet zammına karşı haklarını almak için çıktıkları grevi 6'ncı gününde sürdürürken Maltepe Belediyesi ve SODEMSEN ile Genel-İş İstanbul Anadolu Yakası 2 No’lu Şube arasındaki görüşmeler hafta sonu da sürdü. Görüşmelere Genel-İş Genel Merkezi de katıldı.
Belediye yönetimiyle yaptıkları görüşmenin ayrıntılarını işçilere aktaran Şube Başkanı Yenigül Özen Dolgun, “Biz burada ekmeğimizin peşindeyiz, kimsenin bunu maniple etmesine mücadele etmeyeceğiz. Dün akşam toplam 4 bin 600 lira gibi bir teklif geldi, onu da kabul edemeyeceğimizi söyledik. En son söyledikleri şey 'en fazla 4 bin 700 lira yaparız' oldu. Bunu şube yönetimi olarak kabul etmeyeceğimizi berlirttik. TİS yetkisi Genel Merkezde olduğu için Genel Merkez bu iradesini kullanacağını söyledi. Genel Merkez bunu imzalarsa yasal olarak grev sürecimiz sona erer. Devam etmeyi seçersek geçen seneki gibi eylem süreci başlatmış oluruz. Pandemi koşullarını da gözeterek bunu da hep birlikte değerlendireceğiz, birlikte karar vereceğiz” dedi.
İşçi temsilcileri de yaptıkları açıklamada “Sandık kuracağız, referandum yapacağız, ya tamam diyeceğiz ya devam diyeceğiz” dedi.
BELEDİYE BAŞKANI KILIÇ, REFERANDUM BİTMEDEN "ANLAŞTIK" DEDİ
Öte yandan Maltepe Belediye Başkanı Ali Kılıç, işçilerin referandumu henüz sonuçlanmadan Twitter hesabından grevin sona erdiğini söyleyen bir paylaşım yaptı. İşçiler, bunun bir algı yönetme çalışması olduğunu ve henüz resmi bir anlaşma olduğuna dair Genel-İş merkez yönetiminden açıklama gelmediğini vurguladı.