'Emek ve Özgürlük İttifakı etkili olmazsa köklü bir hesaplaşma gerçekleşmez'

'Emek ve Özgürlük İttifakı etkili olmazsa köklü bir hesaplaşma gerçekleşmez'

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, Gazete Pencere’den Seher Önalan’ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

TİP Genel Başkanı Erkan Baş, “Hiçbir şey bugün Saray Rejimi’nden kurtulmaktan daha acil değil. Türkiye’nin hiçbir ama hiçbir sorunu Saray Rejimi yıkılmadan gerçek bir çözüme kavuşturulamaz” dedi. Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’na ilişkin ise “AKP sonrasına dair sürece ilişkin olarak bugünkü muhalefet saflarında epey farklı görüşler var ve eğer Emek ve Özgürlük İttifakı etkili, güçlü bir odak olarak TBMM’de temsil edilemezse pek çok temel konuda AKP’nin bugünkü politikalarıyla köklü bir hesaplaşma gerçekleşemez” ifadelerini kullandı.

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Genel Başkanı Erkan Baş, Gazete Pencere’den Seher Önalan’ın gündeme dair sorularını yanıtladı.

Yaşanılan derin yoksulluk, barınma krizi, paramparça edilmiş eğitim sistemi, eşitsizlik, haksız bölüşüm, geleceksizlik ve güvencesizliğin hepsinin dönüp dolaşıp Saray’a bağlandığını dile getiren Baş, “Erdoğan’dan, onun suç şebekesine dönüşmüş partisinden ve getirdikleri ucube sistemden kurtulmak birinci önceliğimiz olmalı. Hiçbir şey bugün Saray Rejimi’nden kurtulmaktan daha acil değil. Türkiye’nin hiçbir ama hiçbir sorunu Saray Rejimi yıkılmadan gerçek bir çözüme kavuşturulamaz” dedi.

‘GELECEĞİN TÜRKİYESİ’NDE SÖZ SAHİBİ OLMAYI AMAÇLIYORUZ’

Baş, kurulan Emek ve Özgürlük İttifakı’nın, yok sayılmak istenen geniş halk kesimlerinin etkin bir güç olarak siyasete müdahale etmesi, düzen güçlerinin sıradan insanlar diye küçümsedikleri gerçek insanların bir politik odak olarak AKP karşıtı mücadelede etkin bir rol almasını ve geleceğin Türkiyesi’nin inşaasında söz sahibi olmasını amaçladığını kaydetti.

6’LI MASAYA ADAYLIK UYARISI

Baş, seçimlerde ittifakın aday çıkarıp çıkarmayacağına yönelik soruya ise şu yanıtı verdi:

AKP’nin yenilmesi, bu Saray iktidarının kaybetmesi için elimizden geleni yapacağımızı söyleyerek başlayabilirim. Bunun için ikinci turda oy verilebilecek bir adaya ilk turda da oy verip ülkemizin önünü açabileceğimizi söylemiştik, geride kalan iki cumhurbaşkanlığı seçiminden çıkardığımız derslerle, ilk turda Tayyip Erdoğan’a ağır bir yenilgi yaşatmanın mümkün olduğunu görüyoruz ve bunu istiyoruz. 

Ancak örneğin 6’lı masa, iktidara karşı tepkinin halkı kendilerine mecbur kıldığını düşünüp, Ekmeleddin İhsanoğlu örneğindeki gibi bir sorumsuzluk içine girer, kendisinden başka kimsenin ne dediğine bakmazsa, kararı halkın vermesi gerektiğini söyleyerek aday çıkartmak da elbette bir seçenek olarak önümüzde duruyor. 

‘EMEK VE ÖZGÜRLÜK İTTİFAKI ETKİLİ OLMAZSA KÖKLÜ BİR HESAPLAŞMA GERÇEKLEŞMEZ’

Hesaplaşma konusuna da değinen Baş, Emek ve Özgürlük İttifakı’nın bu konudaki önemine “AKP sonrasına dair sürece ilişkin olarak bugünkü muhalefet saflarında epey farklı görüşler var ve eğer Emek ve Özgürlük İttifakı etkili, güçlü bir odak olarak TBMM’de temsil edilemezse pek çok temel konuda AKP’nin bugünkü politikalarıyla köklü bir hesaplaşma gerçekleşemez” sözleriyle dikkat çekti.