Emeğe Covid-19 etkisi: Gelecek kaygıları

Emeğe Covid-19 etkisi: Gelecek kaygıları

Araştırma özellikle yeni mezun mühendis, mimar, plancılara odaklı gerçekleştirildi.

İleri Haber

Politeknik’in ‘Yeni mezunlar, yeni mezunlarla çalışanlar: Mühendis, mimar, şehir plancılarının çalışma hayatında Covid-19 etkisi araştırması’ sonuçları yayımlandı. Sonuçlar mühendislerin, mimarların kötüleşen çalışma koşullarının altında yüksek seviyede gelecek kaygısı taşıdıklarını gösterdi.

Politeknik’in pandemi döneminin ilerleyen süreçlerinde yeni tip koronavirüsün (Covid-19) çalışma hayatına etkilerini incelemek amacıyla başlattığı ‘Yeni mezunlar, yeni mezunlarla çalışanlar: Mühendis, mimar, şehir plancılarının çalışma hayatında Covid-19 etkisi araştırması’ sonuçlandı.

Araştırma özellikle yeni mezun mühendis, mimar, plancılara odaklı gerçekleştirildi. Araştırmanın analizinde üniversite eğitiminin son seneleri pandemi sürecine denk gelen ve/veya çalışma hayatına pandemi döneminde başlamış yeni mezun katılımcıların deneyimleri değerlendirildi. Kıdemli katılımcılar ise pandemi döneminde işe yeni giren yeni mezun meslektaşlarıyla yaşadıkları deneyimleri araştırma kapsamında paylaştılar.

Sonuçlar hem yeni mezun mühendis, mimarların hem de kıdemlilerin gelecek kaygısını yüksek yaşadığı bir tabloyu açığa çıkardı.

ARAŞTIRMANIN KÜNYESİ

‘Yeni mezunlar, yeni mezunlarla çalışanlar: Mühendis, mimar, şehir plancılarının çalışma hayatında Covid-19 etkisi araştırması’ 2022’nin Ocak-Mart aylarında online anket olarak dolaşıma sokuldu. Araştırmaya beş yüzü aşkın katılım sağlandı. Katılanlardan araştırmayı tamamlayan ve analize uygun bulunan 283 kişi değerlendirmeye alındı. Katılımcıların 98’i yeni mezun. Araştırma analizi yeni mezunlar, kıdemliler ve toplam katılım gruplarında ayrı ayrı ve karşılaştırmalı yapıldı.

YENİ MEZUNLARIN DURUMU KÖTÜ, KAYGISI YÜKSEK

Araştırmanın sonuçlarına göre yeni mezunların yüzde 39’u işsiz. Araştırmaya katılanların tamamında ise işsizlik oranı yüzde 18.

Araştırma sonuçları yeni mezunlarda işsizlik kadar yakıcı bir diğer sorunun düşük ücretler olduğunu gösterdi. Yeni mezunların yüzde 62’si mühendis, mimar, şehir plancılarının asgari ücreti olan 6 bin 100 lira ve altında maaş alıyor. Yeni mezunların yüzde 10’u genel asgari ücretle çalışırken, yüzde 4’ü asgari ücretin altında maaşlarla çalışıyor.

KENDİNE YETEMEYEN MEZUNLAR AİLELERİYLE YAŞIYOR, MADDİ DESTEK ALIYOR

İşsizlik ve düşük ücretler genç mühendis, mimar, şehir plancılarının ailelerinden bağımsız bir hayat kuramamalarına sebep oluyor. Yeni mezunların yüzde 51’i ailelerinden maddi destek alarak yaşıyor. Aileleriyle birlikte yaşayan yeni mezunların oranı ise yüzde 62.

YENİ MEZUNLARLA ÇALIŞMA DENEYİMİ

Araştırmaya katılan deneyimli/kıdemli mühendis, mimar, şehir plancılarının neredeyse yarısı yeni mezun meslektaşlarıyla çalışma fırsatı bulmuş. Pandemi koşullarında işe yeni giren yeni mezunlarla uzaktan çalışan deneyimli mühendis, mimarların yüzde 60’ı bu durumun iş yüklerini artırdığını belirtmiş. “İş aktarımı yapmak zor” diyenlerin oranı ise yüzde 58. Bu durumun yüz yüze çalışmaktan daha verimli bir ilişki imkanı sunduğunu ifade edenlerin oranıysa yüzde 28.

YENİ MEZUNLAR EVDEN ÇALIŞMA HEVESLİSİ DEĞİL

Yeni mezunların yalnızca yüzde 3’ü evden çalışmak istediğini belirtmiş. Yeni mezunlarda ev dışında; işyerlerinde, ofislerde veya sahalarda çalışma isteği yüzde 57.

Araştırmanın sonuçları deneyimli mühendis, mimar, plancıların tercihlerinin de biraz değiştiğini gösteriyor. Deneyimliler/kıdemliler yüzde 62 oranında ev dışında çalışmak istediklerini söylemiş.

GELECEK KAYGISI YURT DIŞINDA YAŞAM ARAYIŞINA SÜRÜKLÜYOR

Araştırma analizi farklı kapsam alanlarında yeni mezunlar ile deneyimli mühendis, mimar, plancıların çalışma koşullarını, tercihlerini karşılaştırmalı bir şekilde yapıldı. Gelecek kaygısı hem deneyimlilerde hem de yeni mezunlarda neredeyse aynı oranlarda yaşanan bir başlık.

Yeni mezunların yüzde 88’i gelecekle ilgili yüksek oranlarda kaygılı olduklarını belirtirken bu oran deneyimlilerde yüzde 85.

Benzer bir başka yakın oran geleceğe yönelik plan yapma zaman aralığında da karşımıza çıkıyor. Araştırmaya katılanların tümünün yüzde 62’si 1-3 yıllık gelecek planları yapabildiklerini belirtmiş. Gelecekle ilgili kısa vadeli planlar da geleceksizlik kaygısının bir başka görünümü.

Gelecek kaygısının bir başka sonucu yurt dışında iş arayışı. Yeni mezunların yüzde 80’i yurt dışında iş için girişimde bulunduğunu belirtmiş. Bu oran kıdemlilerin de dahil olduğu genel toplamda yüzde 64.

Araştırmanın ayrıntılı sonuçları için tıklayın.