Elmalı Davası'ndaki skandal karara tepki büyüyor: 'İstismarın affı olmaz!'

Elmalı Davası'ndaki skandal karara tepki büyüyor: 'İstismarın affı olmaz!'

Tutuklu yargılanan anne ve üvey baba 1 Ocak’ta tahliye edilmişti.Bu tahliye kararının yeniden gündeme gelmesi üzerine sosyal medyada #ElmalıDavası etiketi altında tepkiler çığ gibi büyüdü.

Antalya'nın Finike ilçesinde iki kardeşin maruz bırakıldıkları cinsel istismarı resmederek anlattıkları davada sanıkların serbest bırakılmasına ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı ile Antalya Barosu ve Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı’ndan peş peşe açıklamalar geldi.

Antalya'nın Finike ilçesinde 7 yaşındaki kız çocuğu ve 10 yaşındaki erkek çocuğunun anne, üvey baba ve onların arkadaşları tarafından cinsel istismara maruz bırakıldığı suçlamasıyla açılan ve Elmalı Davası olarak bilinen davda çocuklar, olay anlarını çizimleriyle anlatmıştı. Tutuklu yargılanan anne ve üvey baba 1 Ocak’ta tahliye edilmişti.
Bu tahliye kararının yeniden gündeme gelmesi üzerine sosyal medyada #ElmalıDavası etiketi altında tepkiler çığ gibi büyüdü.

BAKANLIKTAN AÇIKLAMA

Tepkilerin ardından söz konusu davaya ilişkin Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı tarafından bir açıklama yapıldı. Hukuki sürecin takip edildiği öne sürülen açıklamada, şu ifadeler kullanıldı:

"06.05.2020 tarihinde iki kardeşin istismara uğradığı şüphesi oluşması üzerine konu kolluk güçlerine intikal ettirilmiştir. İlk görüşmenin Çocuk İzlem Merkezimizde yapılmasının ardından çocuklarımıza psikososyal destek verilmeye başlanmıştır.

Yargılama sürecinin başlaması ile birlikte Bakanlığımız davaya müdahil olmuştur. 16.10.2020 tarihinde gerçekleştirilen ilk duruşmada anne ve üvey baba tutuklanmıştır.

05.01.2021 tarihinde gerçekleştirilen üçüncü duruşmada sanıkların tahliyesine karar verilmiş, Bakanlığımız avukatları karara itiraz etmiştir.

05.03.2021 tarihinde gerçekleştirilen duruşmada Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebinde bulunmuştur.

21.05.2021 tarihindeki duruşmada ise Bakanlığımız avukatları sanıkların tutuklanması talebini yinelemiştir.

Bu travmatik süreçte çocuklarımızı ihtiyaç duydukları sosyal hizmet modellerimiz ile desteklemeye devam ediyoruz.

Faillerin mümkün olan en ağır cezayı alması için devam eden hukuki süreçte çocuklarımızın üstün yararı gözetilerek Bakanlığımızca yakın takibimizi sürdüreceğiz. Kamuoyuna saygıyla duyurulur."

ANTALYA BAROSU: YARGILAMA SÜRÜYOR

Antalya Barosu tarafından yapılan açıklamada ise Elmalı Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen davaya da ilk celseden itibaren müdahil olunduğu belirtilerek, yargı süreci anlatıldı.

 Açıklama şöyle:

"Duruşmalar titizlikle takip edilmektedir. Şu ana kadar 5 duruşma yapılmış olup, sanıklar 16/10/2020 tarihli celsede tutuklanmış, 05/01/2021 tarihli celsede tahliye edilmişlerdir. Yargılama sürmesine karşın, sanıkların beraat ettiklerine yönelik paylaşımlar üzerine bilgilendirme gereği duyulmuştur. Bir sonraki duruşma 17 Eylül 2021 tarihinde yapılacaktır. Bugüne kadar olduğu gibi, bundan sonra da, çocukların üstün yararı, ikincil ve yeni mağduriyetler yaşamamaları, adalete ve gerçeklere ulaşma amacıyla çocuk hakları mücadelesi yapacağımızı, bu duyarlılıkla hareket edeceğimizi bilgilerinize sunarız. Saygılarımızla."

BAŞSAVCILIKTAN AÇIKLAMA

Elmalı Cumhuriyet Başsavcılığı'ndan yapılan açıklamada "5 ay önce tutuksuz yargılanmalarına karar verilen sanıklar hakkındaki yargılama süreci devam etmekte olup, son duruşma 21 Mayıs 2021 tarihinde yapılarak, duruşması 17 Eylül 2021 tarihine bırakılmıştır" ifadeleri kullanıldı.