Elektrikte abonelerden tahsil edilen kayıp kaçak bedeli 5 yıl daha uzatılıyor

Elektrikte abonelerden tahsil edilen kayıp kaçak bedeli 5 yıl daha uzatılıyor

Elektrik abonelerinden tahsil edilen kayıp-kaçak bedeline 5 yıl daha uzatmaya gidilmesi gündeme gelirken, CHP ve HDP teklife şerh koydu. EMO Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ ise dağıtım şirketlerine hiçbir yaptırım uygulanmadığı için kayıp-kaçak oranlarının düşürülmediğini belirtti.

AKP'li milletvekillerinin Meclis'e taşıdığı Elektrik Piyasası Kanunu, TBMM Sanayi Komisyonu tarafından kabul edildi. Buna göre elektrik faturalarına yansıtılan kayıp-kaçak bedeli tahsilatı 5 yıl daha sürecek. Cumhurbaşkanı'na bu süreyi 5 yıl daha uzatma yetkisi verilecek. 

Duvar'dan Müzeyyen Yüce'nin haberine göre Meclis Genel Kurulu’nda görüşülmeye başlanacak teklife ilişkin CHP şerhinde, elektrik faturalarına yansıtılan kayıp kaçak oranının Türkiye ortalamasının yüzde 11’in üzerinde olduğuna dikkat çekildi. 

'ADALETSİZ TARİFE 5 YIL DAHA UZATILIYOR'

Şerhte şu ifadelere yer verildi:

"Teklifle 2020 sonunda biten süre 5 yıl kadar daha uzatılmaktadır. Ülke çapında faaliyet gösteren 21 dağıtım şirketi yeterince yatırım yapmadığı için kayıp kaçaklardaki azalma eğilimi oldukça ağır tempoda ilerlemektedir. Yapısal yanı ağır basan bu soruna kalıcı bir çözüm getirmek yerine 2013’den beri uygulanan geçici çözümü devam ettirip, adaletsiz ulusal tarife mekanizması 5 yıl daha uzatılıyor. Yargıtay’ın 21 Mayıs 2014 tarih ve 2014/679 nolu kararında da açıkça belirtildiği üzere kayıp kaçak oranlarını abonelerden tahsil etmek hukuk devleti ve adalet düşünceleriyle bağdaşmamaktadır. Ayrıca sadece kuralın kendisi değil, Cumhurbaşkanına tanınan yetki de sorunludur.”

'DAĞITIM FİRMALARI ALTYAPI ÇALIŞMALARINA AĞIRLIK VERMELİ'

HDP şerhinde de kayıp-kaçak bedellerinin abonelerden tahsiliyle ilgili Yargıtay kararı hatırlatılırken, şu ifadeler kullanıldı:

“Burada yapılması gereken bir an önce üst yargının verdiği kararların dikkate alınarak, kayıp kaçak oranlarının makul seviyelere indirilmesi için elektrik dağıtım firmalarının altyapı çalışmalarına ağırlık vermesi gibi tedbirlerin alınmasıdır."

'CİDDİ ADIMLAR ATILMADI'

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) Yönetim Kurulu Üyesi Mehmet Özdağ ise ulusal tarifeye devam edilmesini olumsuz bulduklarını ifade etti. Şirketlerin sorumluluklarını yerine getirmediğini söyleyen Özdağ, “21 dağıtım bölgesinin özelleştirilmesi sırasında ihaleye giren şirketler, dağıtım bölgelerindeki kayıp kaçak oranlarını bilerek aldılar ve düşürme hedefleri vardı. Ancak kamu tarafından dağıtım şirketlerine hiçbir yaptırım uygulanmadığı için kayıp-kaçak oranları düşürülemedi. Şirketler zorlayıcı bir uygulama olmayınca da kayıp-kaçak oranlarının düşürülmesi konusunda ciddi adımlar atmadılar" dedi.