Elektrik ve doğalgaza büyük zam

Elektrik ve doğalgaza büyük zam

Seçim sonrası zamlarına elektrik ve doğalgaz da eklendi.

Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) tarafından elektrik üretim santrallerinin kullandığı gazın fiyatına bugünden (1 Ağustos) itibaren geçerli olmak üzere yüzde 49,5 zam yapıldı. Bu zammın ardından elektrik faturalarına yansıyacak zam oranı da belli oldu. Resmi Gazete'de yayımlanan zamma göre, elektrik fiyatı %9 ve %14 arasında artacak.

DOLAR SATIŞ KURU BAZ ALINACAK

BOTAŞ, 1000 metreküpü 877,6 liradan satılan gazın fiyatında yüzde 49,5 arttrmış oldu.

Ayrıca BOTAŞ 'ın, sattığı doğalgazın ödemesini artık dolar üzerinden alacağı belirtiliyor. Bunun için bugün itibariyle ABD dolar kuru 4,86 lira olarak baz alındı. Sonraki ödemelerde Merkez Bankasının işlemin yapıldığı günkü dolar satış kuru baz alınacak.

RESMİ GAZETE'DE YAYIMLANDI

Elektrik fiyat artışı Resmi Gazete'de yayımlandı. Elektriğe meskende %9; sanayi ve ticarethanelerde %14 zam geldi.  Zamlı oranlar yarından itibaren geçerli olacak

DOĞALGAZ ZAMMI DA BELLİ OLDU

BOTAŞ, doğalgaza konutlarda ve küçük ile orta ölçekli işletmelerde yüzde 9, büyük işletmelerde yüzde 14 zam yapıldığını duyurdu.

BOTAŞ'tan yapılan açıklama şu şekilde:

"Kamuoyu tarafından da bilindiği üzere Kuruluşumuzun konut abonelerine doğal gaz satış fiyatlarındaki en son düzenleme 2014 son çeyreğinde yapılmıştır. Yaklaşık olarak 44 aydır herhangi bir artış yapılmamış aksine Ekim 2016 tarihinde yaklaşık %10 indirim uygulanmıştır. Ham petrol varil fiyatlarında ve döviz kurundaki yükselişe bağlı olarak Kuruluşumuzun doğal gaz alım maliyetlerinde önemli oranda artışlar meydana gelmiştir. Son iki yılda brent petrol fiyatlarında % 100’ü bulan ve döviz kurunda ise yaklaşık % 63’lük artış gerçekleşmiştir. Bu nedenle doğal gaz toptan satış fiyatlarımızda yeni bir düzenlemeye gidilmesi zorunlu hale gelmiştir."